skynews-amy-de-schutter-assisted-dying_5076086.jpg

Lekári usmrtia zdravú ženu s depresiami namiesto toho, aby ju liečili

860
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Amy de Schutter, fyzicky zdravá Belgičanka trpiaca depresiami a autizmom, tvrdí, že eutanázia zachraňuje životy po tom, čo jej bolo priznané právo na asistovanú samovraždu. Perspektíva eutanázie jej mala podľa jej vlastných slov zmierniť utrpenie. 

Dr. Daniel Frampton, referent komunikácie Spoločnosti pre ochranu nenarodených (SPUC) uviedol: "Situácia Amy de Schutter je nepochybne veľmi zložitá, ale zaslúži si efektívnu liečbu, nie povolenie smrti pre zraniteľné osoby. Mnoho ľudí trpí rôznymi druhmi úzkosti a depresií. Bol by to výsmech, ak by sme chceli vyhladiť týchto pacientov a nie ich choroby. Vyhliadka asistovanej samovraždy a jej využitie ako akýsi mentálny trik na zmiernenie depresie pacienta sú založené na psychológii zúfalstva a želania smrti."

Zrelá tridsiatnička De Schutter, ktorá pracuje ako fyzik, je fyzicky zdravá, ale diagnostikovali jej depresiu a autizmus, čo sa v Belgicku považovalo za ospravedlniteľný dôvod na eutanáziu.

"Cítila som sa, akoby som práve zdvihla 10 000 kilogramov,"  uviedla De Schutter v reakcii na rozhodnutie vlády poskytnúť jej eutanáziu po tom, čo roky trpela "neznesiteľnou" depresiou. "Viem, že môžem teraz zavolať svojmu lekárovi a dohodnúť si termín smrti - a od tej chvíle som nikdy nehovorila o samovražde," komentovala udalosti. 

"V mojom prípade bolo tiež veľmi dôležité, že sa budem môcť rozhodnúť," dodala De Schutter. "Musím byť schopná povedať ... okej, keď budem mať pocit, že už sa to skutočne veľmi zhoršuje, že o tom môžem premýšľať ... že môžem hovoriť o termíne, môžem hovoriť o pohrebe."

Na otázku, či je pravdepodobné, že teraz zavolá svojmu lekárovi a dohodne si termín svojej smrti, De Schutter odpovedala: "V tejto chvíli robím všetko pre to, aby som žila ... ale je ťažké poznať budúcnosť."

"Smrť by sme nemali nikdy podporovať ako odpoveď na utrpenie a zúfalstvo"

De Schutter bola pacientkou psychiatričky Lieve Thienpont. Thienpont bola v roku 2015 obvinená kolegami v časopise British Medical Journal za to, že bola zodpovedná za "pravdepodobne takmer 50 percent" všetkých "prípadov eutanázie pri psychiatrických poruchách" v Belgicku. 

Dr. Frampton povedal: "Smrť by sme nemali nikdy podporovať ako odpoveď na utrpenie a zúfalstvo. Poskytnutím asistovanej samovraždy ako prostriedku na záchranu života, ako to tvrdí De Schutter, belgická vláda vystavila možno až tisícky zraniteľných občanov riziku predčasnej a zbytočnej smrti, keď rozšírila kritériá pre eutanáziu."

"Je možné, že De Schutter a niektoré ďalšie osoby nachádzajú útechu, keď vedia, že asistovaná smrť je možnosťou. Táto úľava, ktorá je postavená na želaní zomrieť, je však založená na myšlienke, a vlastne aj samotný konečný akt, že život sa skôr ukončuje, než lieči."

"Povzbudzovanie k samovražde, ku ktorému sa zaručuje štát, ako reakcia na osobné ťažkosti a utrpenie, povedie iba k zvýšeniu počtu samovrážd, ako sme to už videli vo viacerých krajinách. Napríklad v Belgicku zomrelo v roku 2019 na eutanáziu 2 655 osôb, vrátane jedného dieťaťa, čo podľa správy SPUC predstavuje nárast o 12,5% oproti predchádzajúcemu roku."

Eutanáziu prvýkrát zaviedli v Belgicku v roku 2002. V súčasnosti musí uchádzač o eutanáziu v Belgicku preukázať "neznesiteľné a neliečiteľné" utrpenie.