elderlypatient36.png

Lekári zabíjajú formou eutanázie stovky Kanaďanov, pretože sú ´osamelí´

383
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Skvelý trik! Hovoria nám, že eutanázia je prejavom "súcitu". Čo však má spoločné so súcitom, keď minulý rok v Kanade zomreli formou eutanázie stovky chorých ľudí kvôli osamelosti?

Výročná správa krajiny z roku 2019 o MAiD (medic. asistencia pri zomieraní) uvádza, že 13,7% z 5.631 Kanaďanov, ktorých zabili lekári, žiadali o smrtiacu injekciu z dôvodov "izolácie alebo osamelosti". Pokiaľ správne rátam, ide o 771 ľudí ročne, 64 ľudí za mesiac, dvaja ľudia za deň. Úžasný trik!

Niektoré ďalšie dôvody, pre ktoré ľudia žiadajú o zabitie:

  • Strata schopnosti zapojiť sa do radostných a zmysluplných aktivít: 82,1%. Je to vážny dôvod, ale s náležitou intervenciou sa dá prekonať.
  • Strata schopnosti postarať sa sám o seba v každodennom živote: 78,1%. Riešenie - ako v prvom bode.
  • Neadekvátne kontrolovanie bolesti (resp. záujmu o ňu): 53,9%. Ide o nehorázne vysoké percento. Odborníci na paliatívnu a hospiciálnu starostlivosť vám povedia, že aj najväčšie bolesti v terminálnych štádiach choroby sa dajú úspešne tíšiť a zmierňovať.
  • Strata dôstojnosti: 53,3%. Opäť ide síce o veľmi vážny dôvod, no pri vhodnej starostlivosti sa dá prekonať.
  • Bremeno pre rodinu, priateľov a opatrovateľov: 34%. Inými slovami, ľudia chcú svojich milovaných ušetriť od trápenia sa s nimi.
  • Emocionálne vyčerpanie/úzkosť/strach/ existenčné utrpenie: 4,7%.

Táto štatistika je pohoršujúca a Kanada by sa za ňu mala poriadne hanbiť. Väčšina Kanaďanov je však žiaľbohu naopak hrdá, že ich lekári môžu legálne zabíjať chorých ľudí, ktorých smrť je "dôvodne predvídateľná". A nielen to; krajina sa zapája do procesu, ešte viac rozširujúceho podmienky, kvalifikujúce človeka na smrtiacu injekciu, vrátane nesvojprávnych ľudí s demenciou, pokiaľ u nich požiadajú o uprednostnenie. V Ontariu je to napríklad až také zlé, že ak lekár odmietne vykonať eutanáziu na pacientovi, ktorý ma k nej podľa ´zákona´ legálne predpoklady, alebo ak odmietne nájsť iného lekára, o ktorom vie, že pacienta bez problémov zabije, riskuje disciplinárne konanie.   

To všetko nie je však iba o Kanade. Kanada je naším (USA) najbližším kultúrnym príbuzným, ak to však všetko, podobne ako ona, zhltneme aj s navijakom, máme tu o chvíľu rovnaký smrtiaci vzorec ako ona.

Aké zlé by to mohlo byť? Čo do počtu žije v Kanade zhruba jedna devätina obyvateľstva USA. Ak by rovnaké percento ľudí, ktorí v Kanade podstúpili eutanáziu, zabili lekári v USA, vyšlo by to na 50.000 zabití za asistencie lekára za rok. Chceme naozaj toto?