jamilsmith.png

Pro-potratový reportér tvrdí, že pojem "pro-life" je rasistický a mal by sa zakázať

167
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Potratoví aktivisti sa už roky usilujú falošne prepojiť pro-life obhajcov s rasizmom. Ich ničím neopodstatnená propaganda používa argument, že pojem "pro-life" je rasistický a jeho používanie by sa malo zakázať. 

The Blaze informuje, že reportér Rolling Stone, Jamil Smith, navrhuje, aby sa spolu s pojmom "pro-life" zakázalo aj používanie iných pojmov a produktov, ktoré ´zaváňajú´ rasizmom. "Prezývka ´pro-life´ sa nepoužíva iba v službách mizogýnie (chorobný odpor mužov k ženám; pozn. prekl.), ale aj rasizmu a preto by mala odísť do výslužby spolu s Aunt Jemima (zmes na dolky s obrázkom černošky na obale) a s pomenovaním Redskins (washingtonský futbalový tím)", píše Jamail Smith, ktorý ako reportér pokrýva problematiku politiky a identity. Do svojich komentárov zahŕňa aj tweety politického aktivistu, reverenda Williama Barbera II, ktorý tvrdí, že pro-life guvernéri sa nestarajú o to, že v ich štátoch ľudia zomierajú na koronavírus. "Iróniou je", píše Barber, "že guvernéri, ktorí nechávajú svojich občanov zomierať, sú práve tí, čo používajú pro-life rétoriku aby donútili veriacich ľudí podporovať úzke záujmy hrabivých korporácií a bielej politickej moci. Covid nám odhaľuje, ako nás pro-life hnutie zabíja." 

Barberove tvrdenia sú rovnako chybné a nepresné, ako údajné prepojenie medzi pro-life hnutím a rasizmom. Štáty USA s najvyšším počtom úmrtí na koronavírus sú totiž práve tie, ktoré vedú pro-potratoví guvernéri, s New Yorkom na čele (NBC News). Pro-potratové hnutie je hlboko zakorenené v rasizme a diskriminácii. Predtým, ako sa v USA zlegalizovali potraty, propagovala zakladateľka Planned Parenthood, Margaret Sangerová, názor, že niektorí ľudia sú len "burinou", "bezohladnými ploditeľmi" a "debilmi", ktorí sa nikdy nemali narodiť. V liste priateľke z roku 1939 napísala: "Nechceme, aby uniklo ani slovo o tom, že chceme vyhladiť černošskú populáciu." V roku 1926 mala prejav aj na zhromaždení KKK (Ku-Klux-Klan).

S týmito anti-humánnymi postojmi založila najrozsiahlejší národný potratový reťazec, zarábajúci miliardy dolárov, pričom každý rok v jeho zariadeniach príde potratom o život 345.000 nenarodených bábätiek. Netaja sa ani tým, že ich cieľovými osobami sú najmä chudobné ženy a ženy z národnostných menšín. Planned Parenthood (PP) založila Sangerová pred 100 rokmi a odkedy sa v USA zlegalizoval v roku 1973 potrat, odhaduje sa, že ročne bolo potratených 20 miliónov nenarodených černošských bábätiek. Podľa vlastných výročných správ sa v zariadeniach PP zabije potratom 247 černošských bábätiek každý jeden deň.

Potraty síce zraňujú rodiny každej rasy a kultúry, no štatistiky dokazujú, že potraty neproporcionálne postihujú najmä afro-americkú populáciu, ktorá tvorí 13% US populácie, ale vykazuje až 40% potratovosť (% zo všetkých potratov v USA). Zdravotnícke štatistiky New York City naznačujú, že v tomto meste sa za rok potratí viac afro-amerických bábätiek, než sa ich narodí.

Ľudia všetkých rás, farieb pleti a kultúr dnes pracujú v pro-life hnutí a usilujú sa o ukončenie diskriminácie tých najslabších a najbezbrannejších zo všetkých ľudí - bábätiek v lone matky.