chinese_covid_lab_1024_512_75_s_c1.jpg

V Kanade sa testuje na ľuďoch vakcína proti korone, vyrobená z plodov potratených bábätiek

300
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Testovanie čínskej vakcíny proti korone, získanej z buniek plodov dávnejšie potratených bábätiek, a ktoré sa má uskutočniť na živých ľuďoch v Kanade, sa pre prieťahy čínskych colných úradov, kvôli ktorým dodávka do Kanady mešká, sťažilo. 

Meškanie vakcíny, známej ako Ad5-nCoV, o ktorej LSN informovalo, a ktorá používa HEK293 bunkovú líniu z buniek plodov dávnejšie potratených bábätiek, sa po prvýkrát spomenulo v iPolitics minulý týždeň. V máji oznámil kanadský premiér, Justin Trudeau, že Health Canada schválilo, aby sa vakcína Ad5-nCoV použila na klinické testy na ľuďoch. Podľa iPolitics uviedlo Health Canada, že za meškanie dodávky spomínanej vakcíny na testovanie sú v plnej miere zodpovedné čínske colné úrady. Vakcínu Ad5-nCoV vyvinuli spolu Pekingský inštitút biológie a čínska firma CanSinoBIO. 

12. mája Kanadská národná komisia pre výskum (NRC) oznámila spoluprácu s CanSinoBIO na testovaní a vývoji tejto vakcíny v Kanade. Klinické testy sa majú uskutočniť v Kanadskom centre pre vakcináciu v Dalhousie University, ktorá sa nachádza v Halifaxe a má byť testovaných celkovo 600 ľudí. Hovorca Univerzity sa k meškaniu dodávky vakcíny nevyjadril. Nemôžu totiž potvrdiť, či zásielka mešká kvôli rastúcim politickým treniciam medzi Kanadou a Čínou z dôvodu extradície v prípade Meng Wanzhouovej, výkonnej pracovníčke z čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei, ktorá je v súčasnosti v domácom väzení v Britskej Kolumbii. Kanadské úrady ju zatkli na žiadosť Ministerstva spravodlivosti USA, ktoré ju obvinilo z porušovania sankcií voči Iránu. V USA ju chcú obviniť a súdiť. Krátko po zatknutí Meng boli v Číne zatknutí dvaja kanadskí občania - diplomat Michael Kovrig a biznisman Michael Spavor; logicky vznikli špekulácie, že ide o snahu zvýšiť tlak na Kanadu, aby prepustila Meng. Meng a čínska vláda popierajú, že by urobili čokoľvek nesprávne, zlé, a požadujú jej prepustenie. 

Kanadský premiér Justin Trudeau odmieta prepustiť Meng a pripúšťa, že existuje "priame prepojenie" medzi zatknutím Meng a dvoch Kanaďanov v Číne. Minulý mesiac ich Čína obvinila zo špionáže. Trudeau sa vyslovil, že "Čína sa dopúšťa poľutovaniahodných krokov". CTV informuje, že Health Canada oznámila, že klinické testovanie na vakcínu začne hneď, ako dorazí do Kanady. Vo štvrtok Trudeau na tlačovej konferencii oznámil, že Kanada stále spolupracuje s Čínou na Ad5-nCoV vakcíne. V júni Čína odsúhlasila, že túto vakcínu budú rok používať pre svoju armádu a preskočia tak záverečnú fázu klinického testovania. 

Ted Kuntz, predseda Vaccine Choice Canada (VCC), neziskovky, založenej rodinami, trpiacimi zlou reakciou a následným poškodením, súvisiacim s podaním vakcíny, uviedol v máji pre LSN, že Kanaďania by sa mali viac zaujímať o bezpečnosť testovania spomínanej vakcíny: "Rozhodnutie Health Canada povoliť testovanie vakcíny na ľuďoch sa totiž týka nás všetkých. Obídením štandardných a prísnych bezpečnostných protokolov v snahe o urýchlené dodanie vakcíny na trh, sa nielenže zvyšuje riziko výroby produktu, ktorý môže spôsobiť viac zla ako osohu, ale existuje reálna možnosť, že celá táto záležitosť podkope dôveru v našich zdravotníckych profesionálov, v naše zdravotnícke agentúry a vo filozofiu vakcinácie ako takej."  

Spoločnosť Huawei dúfala, že sa stane prominentným kandidátom na majoritnú účasť v Canada´s 5G network, avšak nedávno sa obe kanadské spoločnosti, Bell a Telus, vyjadrili, že namiesto nej sa spoja s Nokiou a Ericssonom. Kanada zostáva poslednou krajinou tzv. Five Eyes Intelligence Alliance, ktorá oficiálne neoznámila odmietnutie spolupráce s Huawei. Všetky ostatné krajiny tejto aliancie - USA, Veľká Británia, Nový Zéland a Austrália - už zastavili podporu Huawei 5G (5Gear - 5 rýchlostným) vybavením. V správe aliancie spred dvoch mesiacov sa uvádza, že čo sa týka vypuknutia krízy koronavírusu, Čína úmyselne klamala a chladnokrvne ho nechala rozšíriť do celého sveta.

Kandidát na lídra Konzervatívnej strany Kanady a člen parlamentu, Derek Sloan, skritizoval Trudeaua, že podľa vzoru štyroch krajín z aliancie ešte nevydal zákaz spolupráce s Huawei: "Fakt, že Kanada je jedinou z týchto krajín, ktorá nič nepodnikla na zníženie bezpečnostného rizika účasti Huawei v našej 5G network, je žalostným zlyhaním povinnosti Trudeauovej vlády chrániť našu národnú bezpečnosť. Vláda by mala radšej skôr ako neskôr oznámiť, že Huawei bude zakázaný ... Ja by som, ako premiér, nepovolil Huawei 5G v Kanade."