handful_of_pills_1024_512_75_s_c1.jpg

Dievča spáchalo ´asistovanú´ samovraždu pomocou webstránky, ktorá ju k tomu povzbudzovala

253
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

22. mája 2019 našla Jackie Bieberová svoju dcéru Shawn Shatto na dlážke v spálni, nereagujúcu na podnety a studenú. Ihneď zahájila KPR (kardiopulmonálnu resuscitáciu), ale zbytočne.

Spočiatku si neuvedomila, že Shawn spáchala samovraždu. Čoskoro sa však mala dozvedieť, že jej dcéru, trpiacu depresiami a úzkosťou, ktosi viedol fatálnym smerom a nabádal ju spáchať samovraždu prostredníctvom webstránky s návodom na asistovanú samovraždu. Jennifer Passmoreová publikovala na Moms.com článok, v ktorom vysvetľuje:

"Shawn roky bojovala s depresiou a úzkosťou a navštevovala terapiu a užívala lieky. Jackie B. pôvodne nepredpokladala, žeby si jej dcéra siahla na život, no potom jej v telefóne našla znepokojujúce správy vrátane odkazov z webstránky, ktorá učí ľudí ako spáchať samovraždu. Shawnina teta, Elizabeth Hoffmanová uviedla: "Fandili jej a povzbudzovali ju až do posledného riadku návodu." Rozliční ľudia jej radili z akých ´liekov´ si má namiešať koktajl, aby sa zabila. Potom mali ešte tú drzosť zaželať jej ´veľa šťastia´ a ´bezpečnú jazdu´. Bieberová je presvedčená, že keby nebolo spomínanej webstránky, jej dcéra by dnes ešte žila."

 

Jackie sa odvtedy zasadzuje za ochranu ľudí ako bola aj jej dcéra tým, že sa snaží o prijatie návrhu tzv. Shawn's Law (zákon). Passmoreová pokračuje: 

"Odo dňa, čo si Shawn vzala život, bojuje Jackie za prijatie "Shawn´s Law", podľa ktorého sa "niekoľkonásobne zvyšujú peňažné tresty pre každého, kto druhému asistuje pri samovražde, najmä však tým, ktorí tak robia osobe do 18 rokov, alebo osobe mentálne postihnutej." Bieberová by chcela, aby tento návrh zákona podpísal guvernér štátu Pennsylvania, Tom Wolf. Už nechce aby sa niekto cítil taký stratený a bez nádeje, ako jej dcéra pred smrťou. Návrh tohto zákona zatiaľ odhlasovali v Snemovni a postupuje na schvaľovanie do Senátu."

 

Shawn´s Law je proaktívny spôsob ochrany ľudí pred asistovanou samovraždou a pred webstránkami, ktoré k nej povzbudzujú a poskytujú inštrukcie. Aj Euthanasia Prevention Coalition nabáda Senát štátu Pennsylvania aby Shawn´s Law prijal a aby ho guvernér podpísal.  

Shawn Shatto žiaľ nie je prvou osobou, ktorá zápasí s depresiami a úzkosťou, a ktorá sa stretla s podobnými webstránkami, poskytujúcimi návod k samovražde. Neverte tým, čo lobbujú za asistovanú samovraždu keď vám tvrdia, že medzi samovraždou a asistovanou samovraždou je rozdiel; táto lobby sa totiž veľmi aktívne podieľa na pokútnom obchode so samovraždami.