6weekunbornbaby.jpg

Vedci upravili gény nenarodených detí. Keď experiment zlyhal, bábätká zabili

853
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Londýnski vedci informovali o experimente, pri ktorom upravili DNA nenarodených detí v ich najskoršom štádiu života. Experiment však dopadol katastrofálne a vedci zničili všetky embryá. 

Portál Medium.com informuje, že výskum biologičky Kathy Niakan a jej tímu z Inštitútu Francis Crick sa vo všeobecnosti považuje za varovný signál o nebezpečenstvách snahy vytvoriť geneticky modifikovanú ľudskú bytosť. 

Niakan použila technológiu génových úprav CRISPR na experiment s 25 ľudskými embryami, ktoré mali menej než 14 dní. Hoci embryá sa nachádzali v najskoršom štádiu života, jednalo sa o konkrétne ľudské bytosti s jedinečnou DNA. 

Podľa správy londýnski vedci použili CRISPR na odstránenie génu známeho ako POU5F1 u 18 embryí. Potom, keď preskúmali týchto 18 embryí a porovnali ich so siedmimi, ktoré nemali upravenú DNA, vedci uviedli, že približne polovica mala veľké abnormality DNA, ktoré nezamýšľali. 

Hoci celkový dopad úpravy DNA nie je známy, vedci predpovedali, že abnormality môžu spôsobiť vrodené defekty, rakovinu a ďalšie problémy, uvádza sa v správe. Tiež nie je známe, ako môžu úpravy DNA ovplyvniť budúce deti týchto detí.

Tu je viac zo správy: 

Vedci následne použili sofistikované výpočtové metódy na analýzu všetkých embryí. Zistili, že z upravených embryí 10 vyzeralo normálne, ale osem malo abnormality na konkrétnom chromozóme. Z nich štyri embryá obsahovali neúmyselné delécie alebo adície DNA priamo susediace s editovaným génom.

Veľká obavu o bezpečnosť pri používaní CRISPR na opravu chybnej DNA u ľudí predstavuje možnosť "chybne cielených" účinkov, ku ktorým môže dôjsť, ak CRISPR zariadenie neupraví zamýšľaný gén a omylom upraví iné miesto v genóme. Vedecký dokument však predstavuje riziko pri tzv. "cielených" úpravách, ktoré sú výsledkom úprav na správnom mieste v genóme, ale ktoré majú nezamýšľané následky.

Vedci uviedli, že po experimente zničili všetky embryá. 

Genetickí experti z Kalifornskej univerzity Berkeley a Pensylvánskej univerzity dôrazne reagovali na tento výskum a varovali ostatných vedcov pred pokračovaním s podobnými experimentmi. 

Profesor Fyodor Urnov z Berkeley uviedol, že katastrofálne výsledky by sa mali považovať za "obmedzujúci príkaz pre všetkých editorov genómu, aby odvrátili denné svetlo od úpravy embryí." 

Kiran Musunuru, kardiológ na Pensylvánskej univerzite, uviedol, že experiment naznačuje, že úprava DNA je oveľa komplikovanejšia a nebezpečnejšia, ako sa pôvodne myslelo.

"Znamená to, že nielenže meníte gén, ktorý chcete zmeniť, ale ovplyvňujete DNA okolo génu takým spôsobom, že dokážete neúmyselne ovplyvniť iné gény a spôsobiť problém," uviedol Musunuru. 

Pre obhajcov pro-life je experiment znepokojujúci z viacerých ohľadov. Zničenie ľudského života, bez ohľadu na to, ako skoro, je vždy nesprávne. Od počatia sú nenarodené deti jedinečné, živé ľudské bytosti. Ich telá sú však ničené a používané na experimenty v laboratóriách po celom svete.

Genetická editácia tiež predstavuje riziko možnosti "dizajnérskych detí“ alebo detí, ktorých gény budú upravené tak, aby vytvárali požadované vlastnosti, ako je výška, farba vlasov a pohlavie.

Koncom roka 2018 spôsobil čínsky vedec medzinárodné pobúrenie, keď oznámil, že úspešne zmenil DNA dvojčiat Lulu a Nana, keď boli embryá. Experiment zahŕňal úpravu génu spojeného s HIV infekciami, aby boli dievčatá rezistentné. Jedným z problémov pri experimente je však to, že nikto nepozná účinky geneticky pozmenenej DNA na ľudské bytosti alebo ich potomstvo. 

V decembri čínska tlačová agentúra Xinhua informovala, že vedec He Jiankui bol odsúdený na tri roky väzenia za nezákonné praktizovanie medicíny a bol potrestaný pokutou 3 miliónov juanov (asi 430 000 dolárov). 

Medzinárodné zdravotné agentúry medzitým zvažujú medzinárodné smernice pre genetické úpravy.