billlee.png

Guvernér Tennessee podpíše zákon zakazujúci potraty po tom, ako začne tlkot detského srdca

143
Milko Kostovič
Kultúra života

Guvernér Tennessee Bill Lee sľúbil, že podpíše zákon zakazujúci potraty od chvíle, keď je znateľný tlkot srdca nenarodeného dieťaťa. 

Zákon o tlkote srdca prešiel tento týždeň zákonodarným zborom a je na ceste k pro-life republikánskemu guvernérovi. V piatok guvernér Lee potvrdil svoju podporu pre tento zákon.  

"Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú môžeme urobiť pre rodinu, je ochrana práv najzraniteľnejších v našom štáte a nie je nik zraniteľnejší než nenarodené deti," uviedol guvernér na Twitteri

Guvernér sa poďakoval predstaviteľom štátu za podporu ochrany nenarodených detí a matiek, vrátane viceguvernérovi Randymu McNallymu, predsedovi snemovne Cameronovi Sextonovi, lídrovi senátnej väčšiny Jackovi Johnsonovi a vedúcemu snemovne Williamovi Lamberthovi. 

Pre guvernéra bol tento zákon jednou z najvyšších priorít v legislatívnom zasadaní. 

"Každý ľudský život je vzácny a my sme zodpovední za jeho ochranu," uviedol začiatkom tohto roka. 

Noviny Chattanoogan informujú, že zákonodarcovia štátu vyjadrili pevnú nádej, že zákon zachráni detské životy po celom štáte. 

Štátna senátorka Dolores Gresham, republikánka z mesta Somerville a vedúca navrhovateľka zákona, uviedla, že obyvatelia Tennessee podporujú ochranu nenarodených detí. 

"Tennessee je štát, ktorý si váži život," uviedla Gresham. "Táto komplexná legislatíva potvrdzujúca život zakazuje potraty, akonáhle je znateľný tlkot srdca. Som veľmi rada, že bol tento zákon schválený na ochranu tých, ktorí nedokážu za seba hovoriť. Oceňujem tiež prácu, ktorú vykonal náš súdny výbor v snahe dostať zákon do čo najlepšej podoby, aby sme sa pohli vpred."

Líder senátnej väčšiny Jack Johnson poďakoval guvernérovi za vedenie tohto úsilia.

"Táto legislatíva háji právo našich najzraniteľnejších občanov, nenarodených," uviedol Johnson. "Som hrdý zástanca pro-life a dlhé roky bojujem proti potratom. Vážim si guvernéra Leeho za presadzovanie tejto historickej legislatívy a verím, že máme silný zákon, ktorý obstojí v ústavnej výzve."

Hoci sa legislatíva opisuje ako zákon o tlkote srdca, obsahuje množstvo ďalších opatrení na ochranu nenarodených detí. Pro-life zákonodarcovia uviedli, že napísali zákon, ktorý odolá právnej výzve - a Americká únia občianskych slobôd už oznámila plány na podanie žaloby.

Časť zákona o tlkote srdca zakazuje potraty, akonáhle sa zistí tlkot detského dieťaťa, čo je asi v šiestom týždni tehotenstva. Zákon obsahuje aj ďalšie obmedzenia, ktoré sa stupňujú od ôsmeho po 24. týždeň tehotenstva. Tieto obmedzenia by nadobudli platnosť v závislosti od toho, čo súd môže zrušiť, uvádza sa v správe. 

Zákon tiež zakazuje diskriminačné potraty na základe diagnózy pohlavia, rasy alebo Downovho syndrómu nenarodeného dieťaťa. Umožňuje výnimky, ak je ohrozený život matky.

Potratári, ktorí porušia tieto zákazy, by mohli čeliť obvineniam zo závažných zločinov. 

Pro-life legislatíva obsahuje aj opatrenia o informovanom súhlase. Informovaný súhlas si bude vyžadovať, aby potratové kliniky informovali ženy o reverznom postupe potratových tabliet a veľkosti a gestačnom veku ich nenarodeného dieťaťa. Zákon tiež bude žiadať, aby potratové klinky umožnili matkám si vypočuť tlkot srdca ich nenarodeného dieťaťa a vidieť dieťa na ultrazvuku. 

Úspech tohto zákona pri právnom napadnutí je však otázny. 

Niektorí obhajcovia pro-life znova dúfajú, že americký Najvyšší súd s konzervatívnou väčšinou podporí zákaz potratov a zvráti prípad Roe v. Wade. Iní však váhajú z dôvodu obáv z právnej prehry a nutnosti uhradiť súdne poplatky pro-potratovým skupinám

Najvyšší súd odňal štátom schopnosť chrániť nenarodené deti pred potratmi na základe prípadu Roe v. Wade a namiesto toho povolil potraty na požiadanie počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva. Vďaka tomuto rozhodnutiu sú Spojené štáty iba jednou zo siedmich krajín na svete, ktorá umožňuje voliteľné potraty po 20 týždňoch