China girl

Čína zabila toľko dievčat pri potratoch, že navrhuje, aby ženy mali dvoch manželov

744
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Čína má veľký problém. Nemajú dosť žien. 

Potraty kvôli výberu pohlavia sprevádzané represívnou politikou jedného dieťaťa viedli k tomu, že v spoločnosti chýba najmenej 71 miliónov žien. Mnohí muži si nedokážu nájsť priateľky a manželky, pretože boli potratené ako deti; a obyvateľstvo krajiny rapídne starne, pretože sa nerodia deti. 

Odborníci v súčasnosti predstavujú niekoľko radikálnych riešení znepokojivého problému. Profesor Yew-Kwang Ng z Univerzity Fudan v Šanghaji nedávno navrhol, aby vláda umožnila ženám vziať si dvoch alebo troch manželov, informuje portál Daily Wire.

V stĺpčeku z 2. júna sa Yew-Kwang Ng pýta: "Je polyandria (mnohomužstvo, pozn. prekl.) skutočne bláznivý nápad?"

"Nenavrhoval by som polyandriu, pokiaľ by pomer pohlaví nebol taký nevyvážený ..." napísal. "Nie som zástancom polyandrie, iba navrhujem, aby sme zvážili túto možnosť vzhľadom na nevyvážený pomer pohlaví ... Ak sú dvaja muži ochotní oženiť sa s tou istou manželkou a žena je tiež ochotná, aký dôvod musí mať spoločnosť, aby im zabránila mať spoločnú manželku?" 

Profesor uviedol, že monogamia má výhody; je dobrá pre psychickú pohodu detí. 

"Ale vzhľadom na vychýlený pomer pohlaví v Čine je potrebné zvážiť legálnu polyandriu," pokračoval. 

"Pre prostitútky je bežné obslúžiť viac ako 10 klientov za deň. Príprava jedla pre troch manželov nezaberie oveľa viac času ako pre dvoch manželov," dodal sexisticky. 

V samostatnom príspevku sa profesor tiež zasadzoval za legalizovanú prostitúciu: "Právo človeka na dosiahnutie sexuálnej spokojnosti sa vážne porušuje, ak zákonné sexuálne remeslo nie je povolené."

Jeho návrhy sú znepokojujúce z mnohých dôvodov, ale súčasná situácia v Číne by mala znepokojovať aj svet. Po celé desaťročia boli nenarodené deti - najmä nenarodené dievčatká - vraždené pri potratoch počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva. Je hrozivé, že v rámci politiky jedného dieťaťa (ktorá sa nedávno prehodnotila na politiku dvoch detí) boli ženy zatýkané a nútené potratiť svoje nenarodené deti.

Narodené a nenarodené čínske ženy čelia hroznému porušovaniu ľudských práv po desaťročia a sexistický prístup pretrváva. Podľa časopisu Washington Post urobila krajina určité kroky smerom k zmene, ale neboli dostatočné. 

"Odkázali párom, že je ich vlasteneckou povinnosťou mať dve deti. Pohli daňovými úľavami a dotáciami na bývanie. Ponúkli lacnejšie vzdelanie a predĺžili rodičovskú dovolenku. Pokúsili sa skomplikovať prístup k potratom či rozvodom. Nič z toho nefungovalo," uvádza sa v tejto správe. 

Každoročne sa v Číne potratia milióny nenarodených detí - túto smrteľnú procedúru mohla vláda stopnúť, ale neurobila tak. 

A keďže obyvateľstvo naďalej starne a pôrodnosť neustále klesá, obhajcovia ľudských práv sa obávajú, že voči podobnému zneužívaniu bude čoskoro zraniteľná iná skupina: starší ľudia. 

Steven W. Mosher, prezident Inštitútu pre výskum populácie (Population Research Institute) a jeden z prvých, ktorý odhalil nútené potraty v rámci politiky jedného dieťaťa, začiatkom tohto roka uviedol: "Domnievam sa, že v nie príliš vzdialenej budúcnosti sa komunistická strana pustí do iného programu ‘kontroly populácie‘, tentoraz netýkajúceho sa nenarodených, ale starších ľudí. Títo ‘bezcenní vyžieračí‘, povie strana, musia byť eliminovaní, aby sme znížili bremeno pre spoločnosť."