Vaccine

Veľká farmaceutická firma prestáva používať bunkové línie z potratených detí vo vakcínach

485
Milko Kostovič
Kultúra života

Najväčšia spoločnosť na svete venujúca sa vakcínam prestáva používať fetálne bunkové línie pochádzajúce z potratených detí vo všetkých svojich vakcínach proti detskej obrne.

Sanofi Pasteur, vakcinačná vetva francúzskej farmaceutickej nadnárodnej spoločnosti Sanofi, už neprodukuje vakcínu "Poliovax", ktorá využívala potratenú fetálnu bunkovú líniu MRC-5. Podľa organizácie Children of God for Life, ktorá bojuje za etické vakcíny a medicínu, Sanofi Pasteur tiež prestala využívať MRC-5 na výrobu vakcín Pentacel a Quadracel. Spoločnosť bude teraz využívať Vero bunky, ktoré pochádzajú z opíc, pri výrobe týchto vakcín. Bude tiež pokračovať vo výrobe vakcíny IPOL, ktorá tiež používa Vero bunky. 

"To znamená, že po prvýkrát za desaťročia, Sanofi Pasteur už nebude mať vakcínu proti detskej obrne vo verzii potratených plodov," uviedla organizácia Children of God for Life.

MRC-5, inak známa ako Medical Research Council 5, je "bunková línia" resp. bunky kultivované z pôvodných rodičovských buniek. Línia MRC-5 pochádza z pľúcnych buniek 14-týždňového bieleho chlapca potrateného v Británii v roku 1966. Jeho matka mala v tom čase 27 rokov a dieťa bolo potratené z "psychologických dôvodov". Ziskové spoločnosti si môžu kúpiť bunkovú líniu vyvinutú z jeho pľúc od Coriell Institute for Medical Research za 257 dolárov; vedci a neziskové organizácie si môžu uplatniť zľavu. 

MRC-5 však nie sú jediné bunky pochádzajúce z potrateného dieťaťa. Druhou najpoužívanejšou bunkovou líniou je WI-38, ktorá bola prvýkrát vyvinutá v júli 1962 z buniek odobratých 12-týždňovému bielemu dievčatku. Aj táto línia je komerčne dostupná za 257 dolárov. 

Tieto bunkové línie sa používajú na kultiváciu vírusov využívaných vo vakcínach proti osýpkam, mumpsu, rubeole, detskej obrne, besnote a kiahňam. Podľa Dr. Paula Offita, odborníka na očkovanie z Detskej nemocnici vo Filadelfii, nie je možné z vakcín odstrániť všetky ľudské bunky pred ich použitím. Podľa Dr. Paula však tam zostáva "vari miliardtina gramu" ľudskej DNA. 

Pôvod MRC-5, WI-38 a ďalších fetálnych bunkových línií používaných na výrobu vakcín však hlboko znepokojuje mnohých ľudí. Nedávno došlo k ostrému protestu voči použitiu fetálnych bunkových línii pri produkcii vakcíny proti COVID-19. Tento zámer kritizoval biskup Joseph Strickland z Texasu. 

"Je tragédiou, že ľudia si neuvedomujú alebo sa rozhodli zatvárať oči pred pokrokom v lekárskej vede, ktorý umožňuje vývoj vakcín s masovým využívaním potratených detských tiel," napísal Strickland 23. apríla.

"Máme tu dostupné etické prostriedky, ktoré sa môžu ukázať rovnako efektívne pri vývoji vakcín; pupočníkové bunky, placentárne bunky, dospelé kmeňové bunky - a ďalšie zdroje buniek, vrátane tých z hmyzu, poskytujúce schodnú cestu k účinnej vakcíne," napísal.

Debi Vinnedge, výkonná riaditeľka organizácie Children of God for Life, minulý mesiac informovala, že farmaceutický gigant GSK sa spojil so spoločnosťou Sanofi Pasteur s cieľom vytvoriť novú COVID-19 vakcínu s použitím "platformy na báze hmyzu ako kultivačného média".

Organizácia Children of God for Life v súčasnosti nabáda ľudí, aby sa poďakovali spoločnosti Sanofi Pasteur za vývoj vakcíny na detskú obrnu a koronavírus bez použitia MRC-5. 

"Sanofi si zaslúži poznať naše uznanie za to, že načúvajú obavám verejnosti," uviedla Vinnedge.

Aktualizovaný zoznam vakcín COVID-19, ktoré používajú alebo nepoužívajú fetálne bunkové línie nájdete na tomto mieste.