Podpis pod dohovorom zostáva, Aliancia žiada precedens, tvrdí Prezidentský palác

217
Kultúra života

Krok, o ktorý žiada Aliancia za rodinu, by bol precedens, aký sa v päťdesiatročnej histórii Rady Európy nestal, tvrdí hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Aliancia sa už dlhšie domáha, aby bol proces „vycúvania“ Slovenska z Istanbulského dohovoru spečatený aj stiahnutím podpisu. 

Podľa Aliancie za rodinu marcové oznámenie prezidentky Rade Európy o slovenskom postoji k Istanbulskému dohovoru nemá právne účinky a pod dohovorom stále „svieti“ podpis Slovenska. 

„Prezidentka už pred dvoma mesiacmi oznámila Rade Európy ukončenie ratifikačného procesu Istanbulského dohovoru na základe hlasovania poslancov NR SR. Informovala, že dohovor ňou nebude ratifikovaný a na základe tohto hlasovania poslancov listom Rade Európy oznámila, že Slovensko sa nestane zmluvnou stranou dohovoru. Dohovor teda na Slovensku neplatí a platiť nemôže,“ povedal pre Postoj hovorca Strižinec. 

Podľa Aliancie za rodinu tento list neznamenal stiahnutie podpisu pod dohovorom. Za Slovensko bol podpísaný ešte v roku 2011 za vtedajšej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Nasledovať mal proces ratifikácie. 

Podľa Prezidentského paláca podpisom v roku 2011 Slovensko len vyjadrilo, že sa zúčastňovalo na príprave dohovoru a na konferencii k nemu. „Ani raz sa nestalo, že by niektorý členský štát chcel takýto podpis vziať späť a neurobila tak ani jedna z krajín, ktoré rovnako ako my odmietli neskôr Istanbulský dohovor ratifikovať,“ dodal Strižinec. 

Predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík však tvrdí, že nie je pravdou, že kým nie je Istanbulský dohovor ratifikovaný, žiadne záväzky z neho nevyplývajú. Podľa Chromíka z medzinárodného práva vyplýva, že kto dohovor podpísal, má povinnosť zdržať sa konania, ktorý by mohlo mariť predmet a účel daného dohovoru, až kým jasne neprejaví úmysel, že sa nehodlá stať jeho zmluvnou stranou.

„Všetci sa zhodneme, že ženy je potrebné chrániť pred násilím, ale účel Istanbulského dohovoru pri presadzovaní rodovej ideológie nemienime prijať a budeme proti nemu konať,“ uviedol Chromík.