KarterLamarKing.jpg

Je to bojovník - dieťa narodené o 14 týždňov skôr sa vzpiera osudu a pokoruje míľniky

310
Milko Kostovič
Kultúra života

Chlapec, ktorý sa narodil mimoriadne predčasne, dostal prezývku "bojovník" pokorujúci míľniky, ktoré nikto nepovažoval za možné. Jeho matka je nadšená pokrokom svojho syna a hovorí: "Karter Lamar King je bojovník a nemôžeme sa dočkať, až uvidíme, aká je jeho budúcnosť!"

Lekári v Texase neočakávali, že chlapček Karter Lamar King prežije svoj prvý týždeň života potom, čo sa narodil o 14 týždňov skôr 27. augusta 2019. 

Po 260 dňoch v nemocnici však chlapca vyzdvihovali ako "zázračné dieťa" a momentálne už dokáže dýchať sám. 

Malý Karter vážil iba pol kila a meral len 27 cm potom, čo jeho matka Alicia King musela podstúpiť cisársky rez po 26 týždňoch tehotenstva. 

Predčasne narodené dieťa dostalo viaceré infekcie vrátane chronického ochorenia pľúc a zápalu pľúc. Od svojho narodenia muselo podstúpiť mnohé lekárske zákroky, vrátane viacerých krvných transfúzií. Koncom decembra sa Karterovo dýchanie zhoršilo a lekári vykonali tracheostómiu, aby otvorili jeho dýchacie cesty. 

Po 260 dňoch v nemocnici však už nebol potrebný dýchací prístroj a Karter dnes dýcha samostatne. Jeho matka, ktorá je nadšená pokrokom svojho syna, ho nazvala "zázračným dieťaťom" a "bojovníkom"

"Najšťastnejšie dieťa na svete"

Na sociálnych sieťach matka Alicia King uviedla: "Za uplynulých 26 týždňov Karter vyviedol všetkých lekárov z omylu, keď nám hovorili, aby sme vypli prístroje, pretože bol ’príliš chorý’. Karter Lamar King je bojovník a nemôžeme sa dočkať, až uvidíme, aká je jeho budúcnosť!"

"Táto matka vyronila toľko sĺz šťastia. Chlapček pokoruje míľniky, ktoré nikto nepovažoval za možné!"

"Karter bol dnes ráno úplne odpojený od prístrojov. Dýcha sám 24 hodín, 7 dní v týždni. K dnešnému dňu je Karter tak dlho na svete, ako rástol vo vnútri. Pozerám sa späť na posledných 26 týždňov a cítim sa vinná za to, že kvôli mne dieťa trpelo."

"Ale tiež som veľmi hrdá na to, čo všetko prekonal a stále prekonáva."

Alicia King nazvala svojho syna "najšťastnejším dieťaťom na svete"

Rastúca miera prežitia u predčasne narodených detí

V roku 2019 sa na základe výskumu Britskej asociácie perinatálnej medicíny zistilo, že pokrok v medicíne zvýšil mieru prežitia predčasne narodených detí. V najnovších usmerneniach zverejnených v októbri minulého roka lekári dostáli informáciu, že by mali zmeniť svoju prax a resuscitovať deti narodené už po 22 týždňoch. 

Dôkazy, ktoré poskytol profesor novorodeneckej pediatrie John Wyatt, ukazujú, že dieťa narodené v 23. týždni má 50% šancu na prežitie. Jeho dôkazy ilustrujú, že pred 30 rokmi prežilo iba menej než 20% detí narodených pred 28. týždňom tehotenstva. Pokroky v lekárskej starostlivosti však zmenili vyhliadky na prežitie u predčasne narodených detí. 

Údaje momentálne naznačujú, že 35% detí narodených štyri mesiace predčasne v 22. týždni tehotenstva prežije, ak dostanú náležitú starostlivosť. 

Štúdie Johna Wyatta ukazujú, že je možné dosiahnuť výrazné zlepšenie v miere prežitia, pokiaľ pôrodnícke a novorodenecké oddelenia poskytujú konzistentné personálne obsadenie, zdroje a liečebné metódy.