ultrasound4d49.jpg

Najvyšší súd Brazílie odmietol pokus o legalizáciu potratov postihnutých bábätiek

117
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Najvyšší brazílsky súd odmietol tento týždeň žiadosť o legalizáciu potratov postihnutých bábätiek.

The Catholic News Agency informuje, že Najvyšší federálny tribunál hlasoval proti legálnej intervencii po vypočutí argumentov, súvisiacich s prípadom, ktorý sa prejednával v piatok. The National Association of Public Defenders (Národná asociácia verejných obhajcov) zaregistrovala prípad, v ktorom žiadali súd nielen o legalizáciu potratov postihnutých bábätiek, ale aj o legalizáciu potratov bábätiek, u ktorých je iba možné podozrenie na postihnutie, pretože ich matky boli svojho času pozitívne na Zika vírus. V roku 2016 vzniklo podozrenie na možné prepojenie moskytmi prenášanej choroby s defektmi u novorodencov. V tom čase zaznamenali v Brazílii a u ďalších juhoamerických krajín alarmujúci nárast počtu bábätiek, narodených s mikrocefáliou, čo je neurologická porucha, pri ktorej je hlavička dieťatka zjavne menšia a mozog abnormálne vyvinutý. Táto porucha nemáva smrteľné následky, môže však spôsobiť zdravotné problémy počas života dieťatka.

Hoci prepojenie medzi týmto vírusom a mikrocefáliou nebolo potvrdené, potratoví aktivisti túto možnosť zneužili na nútenie pro-life krajín k legalizácii potratov. Správa pokračuje: "Raphael Câmara, gynekológ-pôrodník, pôsobiaci na Federal University of Rio de Janeiro, povedal, že keď sa v roku 2016 snažili potratári presadiť povolenie potratov v prípade podozrenia na Zika vírus, nevedelo sa o tomto víruse takmer nič. Odvtedy už máme odpovede aj na tieto prípady. Prvým faktom je, že nedávne štúdie dokázali, že plody u nakazených matiek boli ovplyvnené iba v 5 až 14%, pričom väčšina mala iba mierne problémy, ako dokazuje prieskum Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Podobne, ako mnohé juhoamerické krajiny, aj Brazília chráni nenarodené bábätká tým, že zákonom zakazuje potraty. V nedávnych súdnych rozhodnutiach sa však objavili aj rozsudky, ktoré povolili potrat z dôvodu znásilnenia, ohrozenia matkinho života, a vážnej deformácie plodu, ako je napríklad mikrocefália.

Pro-life jednotlivci aj organizácie tvrdo pracujú proti pretláčaniu potratov. CitizenGo vyzbieralo viac ako 184.000 podpisov na petíciu v súvislosti s jedným brazílskym súdnym prípadom. Konferencia biskupov Brazílie, ako aj ďalší kresťanskí a pro-life lídri sa vyslovili proti pokusu o legalizáciu potratov postihnutých bábätiek.

"Vehementne protestujeme proti snahe Najvyššieho súdu o liberalizáciu potratov. Brazílske zákonodárstvo ohľadne zákazu potratov existuje. Podporovať túto debatu v kontexte súdnictva je pokus o relativizovanie toho, čo už legislatíva raz zakázala", hovorí sa vo vyhlásení z roku 2018, ktoré urobila koalícia pro-life evanjelických a katolíckych zákonodarcov. 

Prieskum verejnej mienky ukázal veľmi silnú opozíciu proti potratom medzi Brazílčanmi. Datafolha Institute zaznamenal 58% Brazílčanov, ktorí odmietajú potrat v prípade, že tehotná žena je nakazená Zika vírusom. 32% si myslí, že žene by malo byť dovolené podstúpiť potrat a 10% nemalo žiadny názor. 51% Brazílčanov bolo proti potratom aj v prípade, že bude diagnostikovaná mikrocefália a za bolo 39%.