donaldtrump126.jpg

D. Trump o demokratoch: "Chcú zabíjať bábätká pri potratoch až do 9. mesiaca a aj neskôr"

1,160
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Prezident Donald Trump v sobotu opätovne uistil lídrov Katolíckej cirkvi, že by sa aj vo svojom druhom volebnom období plne zasadzoval o ochranu ľudského života. The Tablet informuje, že formou konferenčného hovoru rozprával prezident s lídrami Cirkvi o množstve problémov, ktoré sú dôležité pre amerických katolíkov; išlo najmä o potraty a náboženskú slobodu. 

Donald Trump opakovane zdôraznil svoju oddanosť pro-life otázkam a varoval pred tým, čo sa chystajú robiť demokrati, keď sa dostanú do Bieleho domu: "Demokrati chcú potraty, chcú ich teraz a chcú, aby sa mohli robiť až do 9. mesiaca a neskôr", povedal prezident s odvolaním sa na guvernéra štátu Virginia Ralpha Northama a jeho obranu infanticídy (vraždenie detí) z roku 2019. D. Trump uviedol, že na ochranu nenarodených bábätiek zakročil takým spôsobom a na takej úrovni, ako dovtedy žiadny americký prezident: "Hovorím len to, čo hovorí o mne každý." 

Trump pripomenul svoju bezkonkurenčnú historickú prítomnosť na Pochode za život v januári 2019 a rozvoj politiky, ktorá zabraňuje dotovať peniazmi daňových poplatníkov medzinárodné organizácie, ktoré propagujú a/alebo umožňujú vykonávanie potratov v zámorí. Obnoviť a rozvíjať túto politiku je jednou z prvoradých záujmových záležitostí prezidenta. Jeho zákrok odstrihol od dotácií dva z celosvetových najväčších potratových reťazcov - International Planned Parenthood Federation a Marie Stopes International. Každý rok sa im ´prispievalo na činnosť´ sumou okolo $170 miliónov dolárov z daní amerických daňových poplatníkov.

Trump povedal katolíckym lídrom, že bude pokračovať aj v činnosti, zameranej na ochranu náboženskej slobody. Vo svojom prvom volebnom období obhájil práva charitnej spoločnosti Little Sisters of the Poor, ktorú vedú rehoľné sestry a ktorá 6 rokov bojovala proti smerniciam o antikoncepcii v rámci Obamacare. Trump rozšíril aj možnosti výhrady vo svedomí pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí odmietajú potraty, eutanáziu a iné život ničiace procedúry. V sobotu Trump katolíckym lídrom pripomenul, že radikálna podpora potratov až do pôrodu, zo strany Hillary Clintonovej, odradila v roku 2016 množstvo jej voličov: "Možno sme veci pro-life svojím ochranným postojom poslúžili viac, než si viete predstaviť. Pevne verím, že teraz všetci vyjdú von, pôjdu voliť a urobia, čo majú urobiť."

Joe Biden, Trumpov súper z tábora demokratov, tvrdí, že je praktizujúci katolík, pričom podporuje potraty na požiadanie a chce donútiť daňových poplatníkov, aby za ne platili. Hoci Biden tvrdí, že by ako prezident "rešpektoval náboženskú slobodu", no zároveň by mu nevadilo nútiť kresťanov prispievať na poskytovanie potratov. Pracoval ako viceprezident v Obamovej administratíve, ktorá nútila Little sisters a iných nábožensky založených zamestnávateľov buď vážne porušiť zásady svojej viery, alebo čeliť ochromujúcim pokutám za odmietanie platenia formou čiastky z dane za antikoncepciu, ktorá môže spôsobiť potrat.  

Donald Trump splnil všetky svoje sľuby, ktoré dal veriacim a pro-life voličom. Dôrazne vystúpil proti pro-potratovej agende OSN a trval na tom, aby všetky krajiny podporovali svoje ženy a deti, narodené aj nenarodené. Trump v roku 2017 zastavil financovanie UNFPA  (Fond OSN pre populačné aktivity) z amerických daní, pretože tento fond vnucoval potraty aj iným krajinám a desaťročia spolupracoval s Čínou na zavádzaní politiky násilnej populačnej kontroly formou potratov. Trump toto nariadenie obnovil aj v rokoch 2018 a 2019. Toto rozhodnutie zdecimovalo rozpočet UNFPA o 32,5 milióna US dolárov.

Na národnej úrovni Trump podnikol kroky k odstrihnutiu dotácií organizácii Planned Parenthood, najväčšiemu poskytovateľovi potratov na národnej úrovni, ktorá oberala amerických poplatníkov o dane, ktoré išli na projekty, ako je Title X a iné programy. Veľa týchto snáh však zmarili výsledky súdnych sporov a pro-potratoví lídri štátov, ktorí poskytujú daňové fondy svojich štátov na podporu potratových reťazcov, aby tak nahradili Trumpove škrty.

V minulom roku Trumpova administratíva zaviedla nové obmedzenia na zastavenie dotácií výskumu, pri ktorom sa používajú časti telíčok potratených bábätiek. Trump vyzval demokratov, aby odblokovali návrh zákona na ochranu novorodeniatok pred infanticídou (zavraždením). Stal sa prvým prezidentom USA, ktorý sa osobne zúčastnil na Pochode za život. Po celých USA vymenoval do úradu konzervatívnych sudcov a sľúbil podpísať zákon, zakazujúci potraty v neskorom štádiu tehotenstva, pokiaľ sa mu dostanú na stôl.

Republikánsky prezident Donald Trump sa sám obklopil silnými pro-life lídrami, ako napríklad viceprezidentom Mike Penceom a Benom Carsonom.