IMG_2725_1024_512_75_s_c1.jpg

Britskí katolíci formou videa prosia svojich pastierov o opätovné otvorenie kostolov

88
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Skupina britských katolíkov natočila video, v ktorom prosia svojich biskupov, aby im opäť dovolili vrátiť sa k sviatostiam.

Video pod názvom "Prosíme, otvorte nám kostoly" začína príhovorom mladej ženy k britským biskupom: "Drahí biskupi Anglicka, Walesu a Škótska, vieme, že rovnako ako my, aj vy prežívate v súčasnosti ťažké obdobie. Modlíme sa za vás", z pozadia zborovo prisviedčajú deti a muž stredného veku dodáva: "Veríme, že Boží dom by mal byť stále otvorený a že sa doň dá chodiť, ak dodržíme všetky bezpečnostné nariadenia. Nie je to o nič väčšie riziko, ako keď ideme do obchodu."

V naliehavej žiadosti sa k vysvetleniu pripájajú aj ďalší katolíci - potrebujú byť v Ježišovej blízkosti v Najsvätejšej sviatosti, aj keď ho nemôžu prijať fyzicky. Istá žena citovala pápeža Františka, ktorý sa obáva, že "online omše privedú katolíkov k prežívaniu viery iba pre seba, oddelení od ostatných, od sviatostí, od Boha". Veriaci na videu sľubujú, že budú dodržiavať požadovanú vzdialenosť, budú mať rúška, nebudú chcieť od kňazov nič ´mimoriadne´, budú dezinfikovať lavice a nebudú ohrozovať starších kňazov, ani inak zraniteľných a nechránených ľudí: "Oceňujeme vaše úsilie o online omše a iné pobožnosti, ale chceme byť s Ježišom viac, než iba virtuálne. Vieme, že na nás čaká vo svätostánku."   

Isabel Vaughan-Spruceová, ktorá spolu s Benom a Sarah Thatcherovými pripravila video, uviedla pre LifeSiteNews, že touto iniciatívou bolo nadšených veľa ľudí, ktorí sa cítia frustrovaní z pokračujúceho uzavretia kostolov. Zdôraznila, že video sa "zrodilo z lásky a túžby po reálnej prítomnosti Ježiša v Eucharistii a z túžby po spovedi, ako aj z túžby podporiť svojich kňazov a biskupov." Isabel robia starosti aj ľudia, ktorí najmä teraz, keď je porno cez internet zadarmo, upadajú do opakujúceho sa hriechu a potom cítia zúfalstvo, že nemôžu ísť na spoveď. Upozorňuje aj na to, že čím dlhšie nebudú omše v kostoloch, tým pohodlnejšie sa budú ľuďom javiť omše online a keď sa kostoly opäť otvoria, už sa im nebude chcieť do kostola ísť a povedia, že z domu im to viac vyhovuje. Sme stvorenia, ktoré si ľahko na niečo zvyknú". Vaughan-Spruceová je organizátorkou Pochodu za život v Británii, ale zdôrazňuje, že toto video je projektom bežných veriacich katolíkov, nie Pochodu za život.

 

Do videa prispeli aj pro-life aktivista Robert Colquhoun a Rachel Mackenzieová z Rachel´s Vineyard (UK). Uviedli, že dúfajú, že biskupi chápu, že laici sú ich spojencami, že sú na ich strane a že chcú pomôcť. Mackenzieová sa vyjadrila, že je šokujúce, že kostoly sú v čase národnej krízy zatvorené: "Ako môžme z toho vynechať Boha? Veríme, že Ježiš je v Eucharistii. Cítim sa stratená, a nie som jediná. Odkiaľ mám čerpať silu?" A dodala, že apatia niektorých katolíkov v súvislosti so zavretými kostolmi ju desí "viac, než koronavírus". Video týchto katolíkov dojalo aj pátra Henry Whisenanta zo svätyne sv. Márie vo Warringtone, ktorý ho spomenul aj vo svojej online homílii a povzbudil katolíkov, aby písali svojim politickým a duchovným lídrom. Kardinál Vincent Nichols, arcibiskup Westminsteru a predseda Konferencie biskupov Anglicka a Walesu, upozorňuje katolíkov, aby neupadli do "sebaľútosti". Povedal to počas naživo vysielanej omše z Westminster Cathedral, ktorú obetoval za "zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach a opatrovateľských domoch": Pre väčšinu z nás je účasť v tomto snažení odlišná. Áno, aj my sme deprimovaní z toho, že sa nemôžeme vrátiť do kostolov a k sviatostiam, ale snažíme sa vyvarovať každého pocitu sebaľútosti a držať sa týchto život chrániacich nariadení. Naznačil, že urýchlený návrat do kostolov nie je potrebný a veriacich má upokojiť vedomie neochvejnej istoty o stálej prítomnosti nášho požehnaného Pána: "Musíme ho vnímať na každom mieste a v každej chvíli. Musíme sa neustále modliť a prosiť, pretože je viac než isté, že v tejto epickej dráme je Božia pomoc nevyhnutná. Prosme o Božiu silu a inšpiráciu pre tichých hrdinov dneška a tlieskajme im."

Vaughan-Spruceová povedala pre LSN, že vyjadreniu kardinála o ´sebaľútosti´ celkom nerozumela. Poukázala na to, že ona sama chválila vo videu Národnú zdravotnícku službu, nehovoriac o tom, že aj mnohí z veriacich vo videu pracujú v zdravotníckych službách. "Ak kardinál v homílii naozaj reagoval na video, je od neho trúfanlivé myslieť si, že naša snaha vychádzala zo sebaľútosti." Video malo našťastie dobrú odozvu u ostatných biskupov. Jeden z nich uviedol, že sa cíti zahanbený, že sú kostoly zavreté. Mnohí z nich vo svojej reakcii sľúbili, že budú s vládou hovoriť o znovuotvorení kostolov. Ďalšie kroky dohovoria na svojom každotýždennom stretnutí.

Hovorca Konferencie biskupov Anglicka a Walesu upozornil, že všetky ´kroky´ Katolíckej cirkvi sa musia za tejto situácie najprv "formálne schváliť": "Všetky pocity a túžby, vyjadrené v tomto videu sú absolútne pochopiteľné. Musíme však brať do úvahy aj iné faktory - máme morálnu povinnosť chrániť život, zohľadniť rady profesionálov o nebezpečenstve tohto vírusu, ktorý je neviditeľný a smtiaci; musíme sa uistiť, že kroky, ktoré chceme podniknúť - mnohé boli spomenuté vo videu - sú dobre premyslené, formálne schválené a bezpečné v každej situácii. Žiť bez sviatostí a bez možnosti vkročiť do kostola je veľmi deprimujúce. Je však očividné, prečo je to v súčasnosti nevyhnutné. Keď sa uvoľnia obmedzenia, budeme konať s plnou zodpovednosťou, pod dohľadom verejnosti a s prihliadaním na spoločné dobro spoločnosti, ktorej sme súčasťou." LSN čaká aj na vyjadrenie Konferencie biskupov Škótska.  

Posledná verejná omša v Anglicku a Walese bola 20. marca a v Škótsku 19. marca, na sviatok sv. Jozefa. Rímsko-katolícke bohoslužby, ktoré boli počas protestantskej reformácie v Anglicku, Walese a v Škótsku kruto potlačované, boli zbavené charakteru trestného činu až v roku 1791!