World_Youth_Day_Panama_Danny_Ibanez_CNA_size.jpg

Pápež František odkladá Svetové dni mládeže aj Stretnutie rodín kvôli koronavírusu

98
Milko Kostovič
Neutral

Pápež František sa rozhodol odložiť o jeden rok Svetový deň mládeže a Svetové stretnutie rodín, informuje Vatikán. Podujatia boli pôvodne naplánované na leto 2021 a 2022. 

Svetový deň mládeže, ktorý sa mal uskutočniť v auguste 2022 v portugalskom Lisabone, sa presúva na august 2023, uvádza vo vyhlásení Matteo Bruni, riaditeľ tlačovej kancelárie Svätej stolice. 

Svetové stretnutie rodín, ktoré sa malo uskutočniť v júni 2021 v Ríme, sa presúva na jún 2022. 

Na oboch podujatiach sa zvyčajne zúčastňuje aj pápež a zhromažďujú sa na nich desiatky tisíc ľudí. 

Bruni uviedol, že rozhodnutie pápeža Františka posunúť dátumy globálnych zhromaždení vyplývalo "zo súčasnej zdravotnej situácie a jej následkov na pohyb a zhromažďovanie mladých ľudí a rodín."

Pápež učinil toto rozhodnutie spoločne s Dikastériom pre laikov, rodinu a život, ktoré je zodpovedné za organizovanie podujatí. 

Svetový deň mládeže, ktorý sa zvyčajne uskutočňuje každé tri roky, sa naposledy konal v Paname v januári 2019 a prilákal približne 700 000 mladých Katolíkov. Zhromaždenie mládeže prvýkrát zorganizoval pápež Ján Pavol II. v roku 1985. Na niektorých ročníkoch sa účasť vyšplhala cez milión. 

Témou Svetového dňa mládeže Lisabon 2023 je "Mária sa vydala na cestu a ponáhľala sa."

Miestny organizačný biskupský výbor pre Svetový deň mládeže vydal 20. apríla vyhlásenie, v ktorom vítal rozhodnutie pápeža odložiť podujatie. 

Výbor uviedol, že súhlasí "s volaním Svätého otca, že v súčasnej situácii a v nadchádzajúcom období sa pozornosť všetkých upriamuje na starostlivosť o najzraniteľnejších, rodiny a všetkých, ktorí z rôznych dôvodov trpia dôsledkami pandémie spôsobenej COVID-19."

Sv. pápež Ján Pavol II. založil Svetové stretnutie rodín v roku 1994, ktoré sa koná každé tri roky v inej krajine. Posledné stretnutie bolo zorganizované v írskom Dubline v roku 2018.