AngelaPrimachenko-190x124.jpg

Tehotná mamička, chorá na koronavírus, porodila v 33. týždni tehotenstva úplne zdravé bábo

228
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Keď Angela Primachenko povedala Sheinelle Jonesovej pred týždňom v jej show TODAY "Akoby som zažila zázrak", tak vôbec nepreháňala. Zvážte sami:

O 27-ročnej terapeutke pre respiračné choroby z Vancouveru vo Washingtone, ktorá bola v 33. týždni tehotenstva a mala okrem iných príznakov aj teplotu, a 24. marca bola testovaná na COVID-19, uvádza Scott Stump z NBC/Today nasledovné:

Po 8 dňoch už bojovala o život pomocou pľúcneho ventilátora a lekári ju uviedli do umelého spánku (kómy). Tesne predtým jej lekári v Legacy Salmon Creek Medical Center vyvolali pôrod, aby zvýšili jej šance na prežitie a zároveň aby zachránili dieťatko ... Primachenkovú odpojili od pľúcneho ventilátora 6. apríla a povedali jej, že bábätko už museli porodiť. "Nikto očividne nečakal, že sa môj zdravotný stav až tak zhorší a absolútne nikto, ani ja, som nečakala, že budem môcť porodiť dieťa. Po všetkej medikácii a ostatnom potrebnom som sa odrazu len zobudila a viac som nemala brucho. Bolo to mimoriadne povznášajúce", uviedla Angela.

Stump vysvetlil, že Primachenková, ktorú v sobotu prepustili z nemocnice, nemôže držať na rukách svoju dcéru Avu, ktorá je na oddelení novorodeneckej intenzívnej starostlivosti. Ani jej manžel, ani 11-mesačná dcéra Emily, neboli našťastie pozitívni pri testovaní na koronavírus, a mohli si podržať na rukách nového člena svojej rodiny. Mama Angela sa zatiaľ musí uspokojiť iba komunikáciou cez FaceTime. Ďalšou skvelou správou a veľkým požehnaním je, že bábätko Ava je negatívna na test Covid-19.

NBC/Today popisuje aj to, ako Primachenkovú podporovala jej rodina, aj priatelia: Jej sestra, dvojička, Oksana Luitenová, udržiavala počas desivého zápasu jej sestry s celou situáciou kontakt s celou rodinou a priateľmi a cez Instagram všetkých prosila o modlitby za "zázračné uzdravenie". Primachenková nikdy nezabudne na okamih, keď ju s posteľou vyviezli z JIS-ky: "Všetci stáli a tlieskali mi. Prežívala som úžasnú chvíľu, keď som mohla opustiť JIS-ku a keď ma preložili na normálne oddelenie. Všetko sa to udialo z Božej milosti."  

Štát Washington nákaza koronavírusom zasiahla naozaj tvrdo. Primachenková hovorí, že dúfa, že to, čo sa stalo jej, vyšle pozitívny odkaz pre všetkých počas tejto náročnej doby: "Aj v tých najťažších dňoch a časoch existuje nádej a môžete sa spoľahnúť na Boha, ľudí a spoločenstvo. Je až neuveriteľné, koľko veľa ľudí sa za mňa modlilo. Som nadšená a všetkým neskutočne vďačná."

Aj meno Ava, ktoré dali rodičia svojej dcérke, má zvláštny význam, najmä po tom, čo obe - matka i dcéra - pretrpeli: "Ava znamená ´dych života´. Ona je naším novým malým dychom života."