Papa_Francesco-Messa_inizio_Pontificato(1)_1024_512_75_s_c1.jpg

Pápež žiada kresťanov celého sveta o spoločnú modlitbu ´Otče náš´ 25. marca, na poludnie

175
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Pápež František oznámil plánované uskutočnenie dvoch mimoriadnych duchovných úkonov, ktoré majú pomôcť svetu v boji s koronavírusom: spoločná celosvetová modlitba ´Otče náš´ v určenom čase a mimoriadne požehnanie.

Po nedeľňajšom Anjel Pána, ktorý sa pontifik modlil v knižnici Apoštolského paláca a ktorý sa vysielal naživo, požiadal pápež František kresťanov na celom svete, aby sa 25. marca, na sviatok Zvestovania Pána, spoločne v jednom okamihu (o 12.00 na poludnie) pomodlili modlitbu ´Otče náš´. Pápež František povedal: 

"V týchto dňoch skúšky, keď sa celé ľudstvo trasie od hrôzy pred touto pandémiou, by som rád navrhol, aby sme všetci kresťania spoločne pozdvihli svoje hlasy k nebu. Vyzývam hlavy cirkví a lídrov kresťanských spoločenstiev, ako aj kresťanov rozličných vyznaní, aby vzývali Všemohúceho Boha, a v tom istom čase spoločne odriekali modlitbu, ktorú nás naučil náš Pán, Ježiš Kristus. Aj vy, čo sa ju modlíte niekoľkokrát denne, pomodlite sa ju spoločne; odriekajme ´Otče náš´ všetci spolu túto stredu, 25. marca, na poludnie (rímskeho času). Nech Pán v deň, keď si kresťania pripomínajú sviatok Zvestovania Pána Panne Márii, sviatok Vtelenia Slova, vypočuje svojich učeníkov, zjednotených v modlitbe a pripravujúcich sa osláviť víťazstvo Zmŕtvychvstalého Krista."

Rím má stredoeurópsky čas (SEČ), ktorý je 5 hodín pred východným letným časom (EDT) a 6 hodín pred centrálnym letným časom (CDT). Simultánna modlitba sa teda začne o 7. hodine ráno v Toronte a New Yorku a o 6. hodine ráno v Chicagu. Argentínsky pontifik oznámil aj to, že chce počas prosebných modlitieb v piatok, 27. marca, udeliť pápežské požehnanie "Urbi et Orbi" a že každému, kto sa na ňom prostredníctvom médií zúčastní, udelí plnomocné odpustky. "S týmto úmyslom budem tento piatok viesť modlitbu zo Svätopeterskej baziliky pred prázdnym námestím. Všetkých pozývam, aby sa jej duchovne zúčastnili prostredníctvom médií. Budeme počúvať Božie slovo, budeme prednášať svoje prosby, budeme adorovať Najsvätejšiu sviatosť, s ktorou nakoniec udelím požehnanie ´Urbi et Orbi´, s ktorým je spojená možnosť získať plnomocné odpustky."

Požehnanie ´Urbi et Orbi´ (mestu Rímu a svetu) je za normálnych okolností vyhradené pre Vianoce a Veľkú noc. Podľa Vatican News, Matteo Bruni, riaditeľ Tlačového úradu Svätej stolice, potvrdil, že prosebné modlitby sa budú vysielať naživo v piatok o 18. hodine SEČ (13.00 EDT a 12.00 CDT). Bruni poznamenal, že plnomocné odpustky, spájané s požehnaním ´Urbi et Orbi´ "podliehajú podmienkam, uvedeným v nedávnom vydaní Dekrétu apoštolskej penitenciárie.