elizabethwarren14.png

Warren: "Skončiť s vraždami bábätiek v neskorom štádiu je príliš ´radikálne a obmedzujúce´

324
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Rozporuplnosť medzi mnohými demokratmi a väčšinou krajiny, súvisiaca s problémom potratov, bola hlavnou témou prejavu senátorky Elizabeth Warrenovej, ktorá aj napriek tomu, že jej strana zjavne nie je schopná nájsť spoločnú reč s nikým iným, iba s Planned Parenthood, pokladá právo na potrat a jeho dostupnosť pre všetky ženy, za prvoradý a najdôležitejší bod v kampani demokratov. 

Nikoho neprekvapilo, že v Senáte im chýbalo 60 hlasov na to, aby schválili praktizovanie infanticídy (vraždenia detí), pri ktorej potratári odmietajú poskytnúť lekársku starostlivosť bábätkám, narodeným počas zbabraného potratu, alebo počas bolestivých potratov v neskorom štádiu tehotenstva, ktoré sa uskutočňujú na deťoch v 5. a neskoršom mesiaci gestačného veku (v maternici). Republikánsky senátor Ben Sasse zo štátu Nebraska pretláčal Návrh zákona na ochranu detí, ktoré prežijú potrat a republikánska senátorka Lindsey Grahamová z Južnej Karolíny obhajovala Návrh zákona na ochranu nenarodených detí, vnímajúcich bolesť; obidva návrhy sú výzvou k zachovaniu aspoň tohto základného minima ľudskej dôstojnosti.  

O návrhu zákona na ochranu detí, preživších potrat, povedal Sasse svojim kolegom: "Tento návrh zákona nie je o potrate. Ja som pro-life, nekompromisne pro-life, ale tento návrh zákona v skutočnosti potraty nijako neobmedzuje. Nemá ani nič do činenia s prípadom Roe vs. Wade. Je totiž o niečom úplne inom. Tento návrh zákona sa usiluje zabezpečiť základné práva, rovnaké práva, aké majú aj ostatní - práva pre bábätká, ktoré sa narodia a sú vonku z maternice."

Senátorka Warrenová na svojom twitteri dala jasne najavo, že obmedzovať nejakým spôsobom potrat je "radikálne a reštriktívne". Aj ona nekompromisne vyhlásila: “Som presvedčená, že právo na potrat je ľudským právom."

S takýmto postojom demokratických prezidentských kandidátov sa však verejnosť nezhoduje.

Podľa centra prieskumu verejnej mienky Marist 70% Američanov podporuje obmedzenia potratov a 55% by zakázalo potraty po 5. mesiaci tehotenstva. Prieskum verejnej mienky, ktorý robili americkí ´Študenti za život´, ukázal, že iba 7% tzv. millennials (deti milénia; inak aj ´generácia Y´ - patria sem ľudia, narodení v rokoch 1980 až 1995; pozn. prekl.) podporuje súčasný postoj Demokratickej strany k potratom počas celých 9 mesiacov z akéhokoľvek dôvodu, ako aj s ich financovaním z peňazí daňových poplatníkov.

Platforma Demokratického národného výboru je natoľko extrémna, že bez ohľadu na to, kto sa stane nominantom na demokratického kandidáta na úrad prezidenta USA, sa automaticky predpokladá, že podporuje plné financovanie potratov z daní obyvateľstva prostredníctvom spoločenského zdravotníckeho systému ´Medicare for All´ (Zdravotnícka starostlivosť pre všetkých), že chce zrušiť dodatok Ústavy Hyde, obmedzujúci federálne financovanie potratov, že podporuje používanie daní obyvateľov na potraty vo svete, že chce zakomponovať potraty bez akýchkoľvek obmedzení do federálneho zákona (čo medzi riadkami znamená kodifikáciu Roe v. Wade), a podľa možnosti obsadiť Najvyšší súd čo najväčším počtom nových sudcov, ktorí budú často a v každom prípade hlasovať za potrat.

Tieto postoje v plnej miere nahrávajú organizácii Planned Parenthood (PP), národnému obchodníkovi s potratmi číslo 1, ktorá je u demokratických kandidátov na prezidentský úrad natoľko populárna, že za svoju pochybnú česť účasti na kandidátskom fóre platia a automaticky pokračujú v prejednávaní dodatočného financovania potratárskej praxe, ktorá ročne zhltne viac ako $600 miliónov USD z peňazí daňových poplatníkov. Warrenová dokonca prisľúbila, že v prípade svojho zvolenia si na inauguráciu oblečie šál vo farbách a značky PP, čo však nie je štýl mnohých voličov. A predsa Warrenová aj v rušných hodinách pred presadzovaním neobmedzených potratov v akejkoľvek forme, ako aj infanticídy, či ako to CNN nazýva, zabitím “plodu, ktorý sa narodil,” cíti nutnosť očistiť bývalého starostu New York City, Michaela Bloomberga za to, že bývalej zamestnankyni údajne povedal, aby “to dala zabiť”, keď sa dozvedela, že je tehotná. Senátorka ďalej hovorila o diskriminácii, ktorá postihla aj ju, keď sa ako tehotná učiteľka usilovala stať obhajkyňou ženských práv. Jej schizofrenické prejavy - raz za a hneď proti potratom - len bližšie ilustrujú problém, v akom sa demokrati nachádzajú.

Namiesto toho, aby sa snažili odstrániť naozajstnú príčinu útrap, najmä takých, s ktorými sa tím ´Študenti za život´ najčastejšie stretáva v univerzitných kampusoch, ich chcú zástancovia potratov riešiť iba tým, že dotyčných presviedčajú, aby sa zbavili očakávaného bábätka. Potrat je ako znak sily ženy a ako možné riešenie jej problému pevne zahrnutý ako trvalá a prvoradá téma do všetkých rozhovorov, pričom sa úplne ignoruje potreba ekonomickej rovnosti, vzdelania a možnosti ubytovania pre ženy, ktoré sú tehotné a chystajú sa na rodičovstvo.  

Realita je však taká, že žena bude aj deň po potrate rovnako chudobná, bude v rovnakej núdzi a bude potrebovať rovnakú pomoc, ako potrebovala aj deň pred potratom. "Zabi to" by nemalo byť posolstvom pre ženy, ktoré si robia starosti o svoju budúcnosť.

Tehotenstvo nie je choroba, ktorá sa lieči potratom, rovnako ako potrat nie je prostriedkom, ktorý ženu povznáša na vyššiu úroveň. Potrat len ilustruje nedostatok podpory a pomoci pre tých, čo to najviac potrebujú. Práve preto radikálne pretláčanie potratov bez obmedzenia demokratmi nenachádza očakávanú odozvu u väčšiny voličov a preto aj závratné argumenty Warrenovej o potratoch jasne naznačujú problémy, ktoré má strana, ktorá kladie záujmy potratového priemyslu nad skutočné potreby žien a túžby amerického ľudu.