535D9263-FCFB-402C-BBE7-2F24A19EDD9E.jpeg

Pápežova pomsta - prepustenie osobného sekretára Benedikta XVI, abp. Georga Gänsweina

185
Zuzana Smatanová
Neutral

Najnovšou obeťou pápeža Františka je arcibiskup Pápežskej kúrie, Georg Gänswein.

 

(Rím) Niektorí autori sa kriticky vyjadrujú o pápežovi ako o pomstychtivom mužovi. Odplata za najnovšiu knihu kardinála Roberta Saraha a Benedikta XVI na seba nenechala dlho čakať: pápež František odvolal arcibiskupa Georga Gänsweina z jeho úradu prefekta pre Pápežskú domácnosť. Podobné zvesti sa šírili už dávnejšie, no teraz je to už isté. Na oficiálne potvrdenie tohto posledného ´potrestania´ sa však stále ešte čaká. "Odhliadnuc od avíza v médiách, sa toho u Svätej Marty opäť obávajú", uviedol istý vatikánsky zamestnanec. "To je nečakané, pretože pápeža Františka v jeho zámeroch ešte doteraz kritické hlasy nikdy neodradili, a najmenej tie, čo pochádzajú z kruhov jemu verných." 

"Čierny pápež", generálny predstavený jezuitov Arturo Sosa Abascal, skonštatoval o tejto situácii 16. septembra 2019, po šesť a pol ročnom pontifikáte súčasného pápeža: "Pápežovi kritici vedia, že František svoje zmýšľanie nezmení."

 

[Katholisches] Tieto slová vyznievajú v súvislosti s Amazonskou synodou a jej hlavným zámerom zrušiť kňazský celibát dosť hrozivo. Práve o tom je aj kniha kardinála Roberta Saraha, prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, a Benedikta XVI. Spoločne zastávajú kňazský celibát a sviatosť kňazstva. Svojím postojom "ruky preč od celibátu" vyznačili jasnú hranicu; prvým otvorene neosloveným adresátom ich diela je pápež František. Na postsynodálny dokument sa ešte čaká, no ukazuje sa to, čoho sa skupiny, verné Cirkvi, obávajú už od roku 2014: František vytvára výnimku z pravidla, ktorá povedie k povestnému pretrhnutiu hrádze. Nemeckí biskupi už na to dlho a netrpezlivo čakajú. Ani u mnohých biskupov z iných nemecky hovoriacich krajín, ako sú Rakúsko a Švajčiarsko, to nie je inak; aj oni sa nevedia dočkať, kedy budú môcť zahodiť celibát na smetisko dejín. Preto nie sú biskupi bergogliovskej generácie v rozpakoch. (pozri: Ženatí kňazi? Čo na to hovoria biskupi z nemecky hovoriacich oblastí)

 

Kniha kardinála a bývalého pápeža, v ktorej sa jasne píše, že pápež František prekračuje hranicu zmierňovaním celibátu a porušovaním tradície Cirkvi, spôsobila u Svätej Marty výbuch hnevu. Výsledkom bolo škandalózne mediálne divadlo, v ktorom hlavnú úlohu zohral úzky kruh okolo pápeža, vytvárajúci zmätok v súvislosti so spoluautorstvom Benedikta XVI. Keďže svetské masmédiá majú širší dosah, sú katolíci v dobrom presvedčení, že Benedikt XVI síce "poprel" autorstvo, no určite to s kardinálom Sarahom vytvárali spolu. Spomínaná falošná kampaň má v skutočnosti slúžiť na paralyzovanie účinnosti knihy a jej obrany kňazského celibátu. Na rozdiel od rozšírenej mienky, že celibát je "iba" cirkevným zákonom, a preto sa môže hocikedy zmeniť, trvá na jeho "Božskom a apoštolskom pôvode" (Roberto de Mattei) aj kardinál Sarah: "Nebeský celibát nie je iba zákonom Cirkvi." Ide tu však o to, že celibát stojí v ceste "sexuálnej revolúcii" a jej názorom na sexualitu. To je hlavný dôvod boja proti celibátu už od 60-tych rokov 20. storočia.

 

Arcibiskup Gänswein odišiel, pretože jeho dvojitý post, ako osobný sekretár Benedikta XVI a ako prefekt Pápežskej domácnosti, ho okamžite a priamo zaradili medzi prepúšťaných. Arcibiskup okrem toho teraz pociťuje aj pomstu domu ´Svätej Marty´, ktorý naňho útočí, no pochopiteľne tu ide najmä o jeho vernosť Benediktovi XVI. Uvidíme, či táto odplata bude zahrnutá do "demontáže" Pápežskej prefektúry. Nech je to akokoľvek, Msgr. Gänswein odchádza zo svojho úradu, pričom motivácia a zámer pápeža sú jasné.

Presvedčený bergogliovec a pápežský životopisec Austen Ivereigh požiadal už 10. augusta 2019 o izoláciu Benedikta XVI, ktorého autorita je v širokých cirkevných kruhoch po celom svete stále nezlomná a trvalá. Ivereighovo pozvanie do ´Svätej Marty´ znelo: "Musíme dostať kruh okolo Benedikta XVI pod kontrolu."Všimnime si osobného zámena "my", ktoré okrem Ivereigha znamená úzky kruh okolo pápeža a pápeža Františka samotného. Prvým, najbližším a najdôležitejším "kruhom" Benedikta XVI je jeho osobný sekretár a dlhoročný lojálny zamestnanec, arcibiskup Georg Gänswein. Ivereigh bol hovorcom kardinála Cormack Murphy-O´Connora, člena cirkevného "gangu štyroch", označovaného ako Tím Bergoglio, pričom sám Ivereigh odhalil ich existenciu. Štvorčlenná skupina kardinálov (Kasper, Lehmann, Murphy-O´Connor, Danneels) organizovala, podľa britského novinára a autora, voľbu Jorge Maria Bergoglia za pápeža, ako predĺžená ruka tajného kruhu St. Gallen vnútri Cirkvi. V Cirkvi zúri boj "medzi dvoma cirkvami", analyzuje historik a prezident Nadácie Lepanto Roberto de Mattei, z ktorých len jedna môže byť Cirkvou Ježiša Krista. 

(Update) Arcibiskupa kúrie Georga Gäsweina poslal pápež František "na dovolenku". Neformálne sa to prikrášľuje, že teraz bude mať Gänswein viac času dohliadať na Benedikta XVI. A starať sa oňho. Vatikánske kruhy v súčasnosti neočakávajú, že by sa post prefekta pre Pápežskú domácnosť zaplnil. Prístup k pápežovi, čo je jednou z hlavných úloh prefekta, presúval František už od začiatku vždy do rúk niekoho iného. Gänsweinove povinnosti boli vo veľkej miere zredukované na prítomnosť počas štátnych návštev a ako zvláštny zriadenec pre pápežove aktivity.