our-lady-rosary4.jpg

Rodina, ktorá sa modlí spolu, zostane spolu; 5 milostí ako ovocie dennej modlitby ruženca

858
Zuzana Smatanová
AltKAT

V detstve sme s bratom a sestrami nemohli v rodinnom minivane prejsť ani meter bez toho, aby naša mama nevyťahovala z vrecka svoj ruženec.

Bolo úplne jedno s kým sme išli, ako dlho sme išli, mohli sme sa jedovať, ofučať, prevracať oči - nič nepomohlo, ruženec išiel von a naša mama začala modlitbu. Nepamätám si, kedy by sa naša mama s nami nepomodlila posvätný ruženec aspoň raz denne. (Áno, niekedy aj viackrát.) Pripúšťam, že vtedy sme sa s ňou modlili a hundrali sme pri tom. Všetci sme to tak robili.

Keď sa dnes ohliadnem späť, sú to pre mňa a mojich súrodencov tie najvzácnejšie spomienky. Bola to pre nás nesmierne mocná formácia, pričom sme sa veľa naučili o živote Ježiša Krista a o jeho evanjeliu. Ruženec sa, koniec koncov, pokladá za ´Bibliu na šnúrke´! Viete, modlitba ruženca si totiž vyžaduje rozjímať nad životom Ježiša Krista. S istotou môžem povedať, že milosti, ktorými nás Boh v našom živote skrze túto jedinečnú modlitbu zahŕňa, sú veľmi mocné. Preto sa chcem v mene svojich súrodencov, ako aj vo svojom mene, podeliť s vami o 5 milostí, ktoré nám Panna Mária svojím príhovorom vyprosuje skrze modlitbu ruženca:

 

1. "Z nikoho, kto sa denne modlí posvätný ruženec, sa oficiálne nikdy nestane bludár." - Sv. Louis de Montfort

To je veru pravda, človeče! Každý z nás narobil more chýb. Avšak prestať milovať Pravdu medzi ne nepatrí. Nielen že túto Pravdu milujeme, ale sa o ňu aj s radosťou delíme s ostatnými.   

 

2. "Rodina, ktorá sa modlí spolu, zostane spolu." - brat Patrick Peyton

So súrodencami, švagrovcami, neterami a synovcami sme si stále blízki. Nepociťujeme voči sebe žiadne rozpaky, nehádame sa, ani nič neriešime dramaticky. Pochopiteľne, že drobné nezhody sú aj medzi nami, no nie často, a hneď sa vyriešia. 

 

3. "Posvätný ruženec je mocná zbraň. Modli sa ho s dôverou a budeš žasnúť nad výsledkami." - sv. Josemaría Escrivá

Ako rodina sme si tiež prežili svoj podiel ťažkostí a problémov. Obracali sme sa k ružencu najmä v tých najťažších časoch. Akosi nám Boh vždy daroval smiech a pokoj - aj uprostred najťažších životných zápasov. Bez ohľadu na to, ako často sme zhrešili, sviatosti nás vždy pritiahli späť, aby sme sa zmierili s Kristom, Jeho Cirkvou a medzi sebou navzájom.

 

4. "Keď ľudia milujú ruženec a modlia sa ho, zistia, že ich to robí lepšími." - sv. Anton Mária Claret

S istotou môžem povedať, že do dokonalosti máme veľmi ďaleko. Sme však lepší než sme boli, a ešte nie tak dobrí, ako dúfame, že budeme. S mocným príhovorom našej Panny Márie dúfame, že všetci budeme svätí! Posvätný ruženec s konečnou platnosťou otvára naše srdce aby prijalo milosti potrebné na to, aby sme sa mohli stať takými, akými nás chce mať Boh.

 

5. "Ruženec je moja obľúbená modlitba." - pápež, sv. Ján Pavol II

Okrem svätej omše je ruženec najobľúbenejšou modlitbou našej rodiny. Aj môj brat a sestry sa ho modlia so svojimi deťmi každý deň. Keď sa synovca Petea spýtate "Kde máš zbraň?", hneď vyťahuje z vrecka ruženec. Má 10 rokov a sám sa každý deň modlí ruženec.  

 

Vďaka Bohu za milosť modlitby posvätného ruženca, najmä v mojej rodine. Ruženec je Kristocentrická, jednoduchá a mocná modlitba, prostredníctvom ktorej našu rodinu Panna Mária zahŕňa milosťami, pokojom a radosťou. Ruženec je modlitba skutočného obrátenia srdca. Ruženec je nádherný a úžasný.

 

Modlite sa ruženec vo svojej rodine, s priateľmi, v spoločenstve. Modlite sa ruženec.

Ďakujem Ti, mami! (tej pozemskej, aj nebeskej)

Panna Mária, Kráľovná posvätného ruženca, oroduj za nás!