teens_in_love_810_500_75_s_c1.jpg

Programom ´Rozhodol/la som sa počkať´ propaguje brazílska vláda zdržanlivosť u tínedžerov

244
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Damares Alvesová, brazílska ministerka pre ženy, rodinu a ľudské práva, nedávno požiadala rodičov, aby zvážili, že svojim tínedžerom povedia, aby so sexom počkali až do svojej dospelosti. Toto jej vyhlásenie vyvolalo búrku negatívnych komentárov od ľavičiarov v tejto juhoamerickej republike.

Na rastúcu mieru pohlavne prenosných chorôb a tehotenstiev u tínedžerov zareagovala ministerka Alvesová tým, že začala propagovať a odporúčať sexuálnu zdržanlivosť medzi adolescentmi. Spolupracuje s kampaňou, sponzorovanou evanjelickými kresťanmi, ktorá sa volá “I Choose to Wait" (Rozhodol/la som sa počkať", a ktorá podporuje tradičnú kresťanskú náuku o sexualite, čistote a manželstve. Alvesová je líderkou kresťanskej komunity evanjelikov v Brazílii a členkou vládneho kabinetu, ktorá sa najviac zviditeľňuje v súčasnej dobe.

Obrancovia potratov a LGBTQ agendy túto kampaň verejne odsudzujú, vyjadrujúc obavu, že ide o efektívne zlučovanie Cirkvi a štátu. Brazílska profesorka práva a potratová aktivistka Debora Dinizová sa pre The New York Times vyjadrila, že tento program bude mať "hrozné následky" a povedie k ďalším prípadom tehotenstiev u tínedžeriek a pohlavne prenosným infekciám (STI). Dinizová tvrdí, že pohlavná zdržanlivosť nefunguje. Potratárske reťazce, ako je Planned Parenthood (PP) a ich zástancovia, ako je aj Guttmacher Institute neustále spochybňujú ´vyčkávaciu taktiku´ pri sexe ako metódu vyhnutia sa tehotenstvu a pohlavne prenosných chorôb u adolescentov. 

Stredobodom kampane "I Choose to Wait" je sústrediť sa na dôležitosť prežívania života vo svätosti a čistote na báze Svätého Písma. O sexe nezletilých detí Alvesová podľa Daily Wire uviedla, že "sexuálny život, ktorý naši mladí prežívajú, je skrátka a dobre výsledok spoločenského tlaku. Na párty predsa môžete zažiť kopec zábavy aj bez toho, aby ste mali sex." Brazílsky prezident Jair Bolsonaro obvinil svojich ľavičiarskych rivalov z toho, že povzbudzujú tínedžerov k sexu. Zastavil kampaň proti homofóbii na školách, ktorú začala ľavičiarska predchodkyňa Dilma Roussiefová ešte predtým, ako náhle odišla z vlády. Prezident dodal, že to len zavŕšilo "homosexuálny balíček", ktorého zámerom bolo "skaziť a zneužiť" deti. Vďaka tejto kampani a následnému konaniu vo vláde získal prezident Bolsonaro priateľov spomedzi konzervatívnych katolíkov a evanjelických kresťanov, ktorí zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu v politickom sektore.   

Alvesová povedala, že jej kritici používajú pojem ´zdržanlivosť´ tak, aby spochybnili spomínaný program. Nedávno sa vyjadrila, že predchádzajúce programy nefungovali, pretože počas nich mali tínedžeri sex ešte skôr, než v predchádzajúcich rokoch. Poukázala aj na to, že tínedžerov aj naďalej ohrozuje návrh zákona, ktorý v súčasnosti prejednáva brazílsky kongres a ktorý by mal znížiť vek súhlasu na 12, čím by sa v podstate zlegalizovala pedofília. Po vymenovaní do Bolsonarovho kabinetu Alvesová povedala, že chce zachraňovať ženy a deti pred potratom:

"Najdôležitejším ľudským právom je právo na život ... som proti potratom. Chceme Brazíliu bez potratov. Ako? Pôjde o Brazíliu, ktorá uprednostňuje verejnú politiku plánovania rodiny, ktorá nepočíta s potratom ako s antikoncepčnou metódou. Ženy nechcú potrat, no túto voľbu uplatňujú keď sú presvedčené, že niet inej alternatívy. Tehotenstvo je ´problém´, ktorý trvá 9 mesiacov, ale potrat je bremeno, ktoré nosíte celý život. Vždy budeme bojovať za záchranu dvoch životov - ženy, aj dieťaťa."

Spomínaný program zdržanlivosti začal vo februári 2020. Alvesová informovala, že programy zdržanlivosti sú v USA úspešné, pretože sa vďaka nim podarilo obmedziť tehotenstvá u tínedžeriek. Dr. Michelle Cretellová, prezidentka amerického pro-life Kolégia pediatrov a špecialistka na zdravie adolescentov, tento krok brazílskej vlády schvaľuje. Hovorí, že "tzv. programy Všeobecnej sexuálnej výchovy v US školách nepoukazujú ani na dlhodobú účinnosť vzrastajúcej sexuálnej zdržanlivosti medzi adolescentmi, no neukazujú ani následky dlhodobého používania kondómov a antikoncepcie u sexuálne aktívnej mládeže". Programy zdržanlivosti výrazne posunuli začiatok sexuálnej aktivity u tínedžerov do neskoršieho veku. "Americké Kolégium pediatrov v každom prípade odporúča všetkým školám riadiť sa programom SRA - vyhýbať sa rizikám skorého sexuálneho života, namiesto učebných plánov Všeobecnej sexuálnej výchovy (CSE)".