43588.jpg

Syfilis a kvapavka trápia čoraz viac mladých slobodných mužov

228
Kultúra smrti

Počet pacientov chorých na syfilis alebo kvapavku pribúda. „Hlásených bolo 386 prípadov syfilisu, z toho bolo 278 mužov a 108 žien. Oproti predchádzajúcemu roku ich počet vzrástol o 6,6 percenta. Najviac sa toto ochorenie vyskytovalo u mladých slobodných mužov vo veku 15 až 34 rokov,“ informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

„Kvapavku sme zaznamenali u 379 pacientov, z toho u 292 mužov a 87 žien. V porovnaní s rokom 2016 to predstavuje nárast takmer o 35,4 percenta. Choroba sa v 80 prípadoch nevyhla ani zadaným, z toho ženatých mužov bolo 51, vydatých žien 29,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Najviac liečených pacientov so syfilisom zaregistrovalo NCZI v Košickom a Bratislavskom kraji. Najmenej prípadov bolo v Prešovskom a Žilinskom kraji. Kvapavka sa najčastejšie vyskytovala v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Najmenší počet prípadov riešili zdravotníci v Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

„Zatiaľ čo pri syfilise a kvapavke mali prevahu muži, iné, prevažne sexuálne prenosné choroby boli diagnostikované častejšie u žien,“ dodal Blaškovitš. Ich počet však medziročne klesol o takmer 25 percent. Išlo najmä o chlamýdiové choroby.

Sexuálne prenosné choroby boli najviac registrované v januári.