donaldtrump115.png

Pro-Life skupina ocenila prezidenta Trumpa za jeho postoj voči potratom

97
Milko Kostovič
Kultúra života

Pro-life organizácia ocenila prezidenta Donalda Trumpa ako "odvážneho" obhajcu života. 

Ako informovala redakcia The Christian Post, Iniciatíva Hosea odovzdala republikánskemu prezidentovi svoje ocenenie "Odvážne svedectvo pre život" z dôvodu jeho národného líderstva. Spomínané ocenenie sa udeľuje na počesť doktora Bernarda N. Nathansona. 

Podobne ako Nathanson, bývalý potratový aktivista a potratár, ktorý sa neskôr stal pro-life, Trump v minulosti podporoval potraty. Pred niekoľkými rokmi však prezident uviedol, že zmenil názor na túto otázku z dôvodu osobnej skúsenosti. A verný svojim sľubom, Trump skresal príjmy potratového priemyslu o desiatky miliónov dolárov, ktoré pochádzali z vreciek daňových poplatníkov. Trump menoval pro-life, konzervatívnych sudcov, aby súdili naprieč krajinou a vybral si pro-life obhajcov, aby mu pomohli viesť jeho administratívu. 

Terry Beatley, zakladateľ a prezident Iniciatívy Hosea, ocenil Trumpa za to, že mal "odvahu" postaviť sa za "správnu vec", uvádza sa v správe. 

Dr. Ben Carson, pro-life obhajca, ktorého Trump menoval za Ministra výstavby a mestského rozvoja, sa zúčastnil výročného galavečera organizácie, aby prijal cenu za Trumpa, uvádza sa v správe.

"Toto je očividne niečo, čo je veľmi milé a blízke môjmu srdcu, pretože ako lekár trávim toľko času prácou s malými deťmi," povedal Carson. Carson ocenil pro-life obhajcov za "odvahu, ktorú prejavuje každý z vás". 

Trump od nástupu do funkcie podnikol niekoľko dôležitých opatrení na ochranu nenarodených detí.

V jednom zo svojich prvých činov Trump obnovil a rozšíril Normy Mexico City, ktoré zakazujú štátne financovanie medzinárodných skupín, ktoré podporujú alebo poskytujú potraty v zahraničí. Táto zmena pripravila medzinárodnú časť organizácie Plánovaného rodičovstvo o približne 100 miliónov amerických dolárov. 

Trump tiež opakovane upozorňuje na extrémnu pozíciu Demokratickej strany pri tejto otázke. Počas svojej správe o únii Trump kritizoval guvernérov v New Yorku a Virgínii za podporu potratov až do narodenia a za infanticídu. Trump tiež vyzval Kongres, aby schválil zákaz neskorých potratov, pretože vtedy už deti dokážu cítiť bolesť. 

Trump a jeho administratíva vykonali množstvo zmien na ochranu tých, ktorí morálne namietajú proti potratom, keď rozšírili ochranu výhrady svedomia pre pro-life zdravotníckych pracovníkov. Zároveň tiež rozšírili rozsah náboženských výnimiek v prípade Obamacare

Jeho administratíva tiež zasiahla, aby zabránila OSN v podporovaní potratov v uznesení o sexuálnom násilí. V roku 2018 tiež Ministerstvo zahraničia vypustilo zmienku o tzv. "práve" na potrat zo správy o ľudských právach. 

Na jar tohto roka Trumpova administratíva zároveň dokončila nové pravidlo Hlavy X., ktoré od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vyžaduje, aby úplne oddelili potraty od svojich služieb, ktoré sú financované daňovými poplatníkmi. Plánované rodičovstvo stratilo v dôsledku zmeny politiky asi 60 miliónov dolárov od daňových poplatníkov.

Trump tiež vymenoval desiatky konzervatívnych sudcov na federálne súdy, vrátane dvoch na Najvyšší súd USA.