THF4yMQsUBCJBMdyYez3Kc-1200-80.png

Štúdia: Antikoncepčná tabletka môže umenšovať určité mozgové oblasti u žien

226
Milko Kostovič
Štúdia

Podľa najnovšej štúdii je mozgová oblasť hypotalamus menšia u žien, ktoré používajú antikoncepčné tabletky.

V tejto štúdií sa uvádza, že antikoncepčné tabletky môžu mierne pozmeniť štruktúru ženského mozgu. 

Štúdia zistila, že ženy užívajúce tabletky alebo orálnu antikoncepciu mali menší hypotalamus než ženy, ktoré ich nepoužívali. Hypotalamus je štruktúra vo veľkosti hrášku, ktorá je hlboko v mozgu a pomáha regulovať mimovoľné funkcie, ako je apetít, telesná teplota a emócie. Hypotalamus zároveň slúži ako spojenie medzi nervovým systémom a endokrinným systémom, sieťou žliaz, ktoré produkujú hormóny.

Podľa správy Odboru ekonomických a sociálnych otázok OSN z roku 2019 používa orálnu antikoncepciu okolo 150 miliónov žien na svete. Napriek ich rozšírenému používaniu je výskum skúmajúci vplyv ústnej antikoncepcie na mozog veľmi obmedzený. "Je to pomerne nepreskúmaná oblasť," uviedol Dr. Michael Lipton, profesor rádiológie na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku, ktorý viedol spomínaný výskum. 

Najnovšia štúdia, ktorá bude predstavená dnes (4. decembra) na výročnom stretnutí Rádiologickej spoločnosti v Severnej Amerike, je prvou, ktorá sa pozrie na účinky antikoncepcie na hypotalamus. Na odhad objemu štruktúry vedci použili MRI sken 50 žien, z ktorých 21 užívalo kombinovanú tabletku - bežný typ antikoncepčnej tabletky, ktorá poskytuje dávku syntetického estrogénu a progestínu. Tím vedcov tiež nechal ženy absolvovať online rozhovory a štandardizované testy na posúdenie aspektov ich nálady, osobnosti a kognitívnych funkcií. 

Štúdia zistila, že v priemere mali ženy užívajúce tabletky hypotalamus menší o 6% než ženy, ktoré ich neužívali. V prípade oblasti mozgu "je to dosť veľký rozdiel," povedal Lipton. 

Vzhľadom na to, že hypotalamus produkuje hormóny, ktoré regulujú endokrinný systém tela, výsledky nie sú až také prekvapujúce, povedal Jonathan Schaffir, docent pôrodníctva a gynekológie na The Ohio State University, ktorý sa nepodieľal na výskume. Antikoncepčné pilulky môžu tejto mozgovej oblasti oznamovať, že nemusí produkovať tieto hormóny. Predchádzajúce štúdie v skutočnosti zistili, že pohlavné hormóny podporujú rast neurónov, uviedol Lipton. Jednou hypotézou je, že syntetické hormóny v ústnej antikoncepcii zabraňujú týmto účinkom a vedú k menšiemu rastu mozgových buniek. 

Napriek tomu nie je stále úplne jasné, aké môžu byť dôsledky menšieho hypotalamu, uviedol Lipton. Štúdia ukazuje, že ženy, ktoré užívajú tabletku, nemajú celkovo menšie mozgy a že ich mentálne schopnosti nie sú ovplyvnené. Vedci však zistili, že menší hypotalamus je spojený so zvýšeným hnevom a príznakmi depresie.

Lipton ale upozorňuje, že ide o predbežné zistenia z malej štúdie a nepreukazujú príčinnú súvislosť. Inými slovami, vedci nevedia zatiaľ dokázať, že antikoncepčné tabletky priamo spôsobujú menší hypotalamus. 

V skutočnosti platí, že účinky ústnej antikoncepcie na mozog zostávajú naďalej nejasné. Rastúci počet dôkazov, vrátane aktuálnej štúdie, naznačuje, že sú tu rozdiely v objemoch určitých mozgových oblastí u žien, ktoré užívajú antikoncepciu, uviedla Nicole Petersen, výskumníčka neuroendokrinológie na University of California v Los Angeles, ktorá sa nepodieľala na štúdii. Zistenia na túto tému však neboli vždy konzistentné - niektoré štúdie naznačujú, že ženy, ktoré užívajú antikoncepciu mali menšie mozgové štruktúry, zatiaľ čo iné zistili, že mali väčšie alebo podobné veľkosti štruktúr, uviedla. 

Je stále priskoro hovoriť, či antikoncepcia ovplyvňuje mozog, ak vôbec, tvrdí Lipton. "Nehovoríme, že by ľudia mali vyjsť von a zahodiť svoju antikoncepciu," povedal. Ak výsledky niečo znamenajú, tak jednoducho poukazujú na otázku, ktorá si vyžaduje ďalší výskum, dodal.