rachelguy.jpg

Rachel mala byť slepá, hluchá, mentálne postihnutá. Jej rodičia odmietli potrat; je zdravá

473
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Svet sa zrejme nikdy nedozvie koľko zdravých bábätiek bolo potratených kvôli mylnej diagnóze v maternici.

Začiatkom tohto roku dal potratiť istý írsky pár svoje nenarodené bábätko po tom, ako sa dozvedeli, že ich dieťa pozitívne reagovalo na test potencionálne zhubnej anomálie plodu. Príliš neskoro sa prišlo na to, že test bol nesprávny a ich potratené bábätko by bolo bývalo zdravé. Človek môže len hádať, koľko podobných tragických prípadov sa už odohralo. Iní rodičia sa múdro rozhodli pre život svojho nenarodeného dieťaťa, pretože ho pokladajú za vzácnu ľudskú bytosť bez ohľadu na problémy, ktoré by mohlo mať. Urobili tak aj rodičia Rachel Guyovej.

Catholic Philly informuje o mladej žene, ktorá sa o svoj životný príbeh podelila 24. novembra počas Pro-Life Union zhromaždenia vo Filadelfii. Rachel Guyová uviedla, že jej, ako plodu, bola diagnostikovaná chromozomálna abnormalita v 22. týždni tehotenstva a viacero doktorov nabádalo jej matku, aby ju dala potratiť. Doktori povedali jej rodičom, že zrejme bude slepá a hluchá a mentálne postihnutá. 

"Viete si predstaviť aké to je zistiť v mladom veku, že vás traja lekári chceli usmrtiť?" napísala Guyová v roku 2017 na svojom služobnom blogu ´His Love and Care´ (Jeho láska a starostlivosť), ktorým kontaktuje tehotné mamičky s pro-life lekármi. "Boli v pozícii kedy robili nátlak a trvali na ukončení môjho života." Jej rodičia však odmietli ukončiť život svojej dcérky. Lekárom povedali, že "ich dieťatko nestráca svoju vzácnu hodnotu, ani keby malo byť postihnuté".

Rachel ďalej povedala, že jej rodičia potom našli iného lekára, ktorý ich rozhodnutie zachovať jej život podporoval. O niekoľko týždňov neskôr sa narodila cisárskym rezom a vážila len o niečo viac ako 500 gramov. Keďže sa narodila predčasne, musela stráviť 5 a pol mesiaca v nemocnici predtým ako ju pustili domov 

"Poslaním medicíny nikdy nebolo a ani nie je predefinovanie osobnosti človeka", povedala Guyová. Predpovede jej prvých lekárov sa nikdy nesplnili. Rachel dnes vidí, aj počuje. Pred niekoľkými rokmi im napísala, že im odpúšťa za to, že navádzali rodičov na jej smrť potratom: "Až do dnešného dňa ma mätie, že v spoločnosti existujú miesta, kde ľudia z pozície lekárskej moci môžu čo i len pomyslieť na to, že zničením nevinného života, ktorého jediným "previnením" je, že existuje, robia niečo dobré a správne."

Potrat ničí život nenarodeného bábätka a celý jeho potenciál. Potrat nedáva žiadnu nádej. Prenatálne diagnózy bývajú niekedy nesprávne. Inokedy sú správne a deti trpia celoživotným alebo dočasným postihnutím. V žiadnom prípade by však hodnotu dieťaťa nemalo určovať jeho zdravie. Život každého jedného dieťaťa, či už v maternici alebo mimo nej, je nesmierne vzácny a zasluhuje si ochranu - bez výnimky.