GettyImages-457521250.jpg

Nový Zéland usporiada referendum o eutanázii a asistovaných samovraždách

119
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Parlament Nového Zélandu hlasoval v prospech legalizácie eutanázie a asistovanej samovraždy, čím nasmeroval návrh zákona k hlasovaniu v referende, ktoré sa uskutoční budúci rok. 

Zákon o možnosti ukončenia života bol prijatý 13. novembra hlasovaním v pomere 69 ku 51. 

Prijatá legislatíva umožní smrteľne chorým osobám, ktorým ostáva šesť mesiacov života alebo menej, podstúpiť eutanáziu alebo si vziať smrteľnú dávku predpísaných liekov pod podmienkou, že dvaja lekári súhlasia s tým, že osoba bola dobre informovaná. 

Skoršia verzia návrhu by umožnila podobné konanie aj osobám s ťažkými alebo nevyliečiteľnými chorobami. 

Návrh zákona predstavil David Seymour z libertariánskej strany ACT New Zealand.

Legislatívu podporuje aj premiérka Jacinda Ardern z labouristickej strany.

Maggie Barry, poslankyňa z opozičnej Národnej strany Nového Zélandu, podľa agentúry Reuters uviedla, že návrh je "nebezpečný a permisívny"

Prieskum z roku 2017, ktorý pripravil Výbor pre zdravotníctvo 51. novozélandského parlamentu (ktorý bol kontrolovaný Národnou stranou), neodporúčal legalizáciu asistovanej samovraždy a eutanázie.

"Pokúšali sme sa extrahovať všetky naše argumenty a odporúčania Parlamentu a ľuďom Nového Zélandu, aby si prečítali túto správu a dospeli k hlbšiemu pochopeniu toho, čo sa žiada v prípade asistovanej samovraždy a eutanázie," vyhlásil v auguste 2017 Simon O’Connor, vtedajší predseda zdravotného výboru. 

V čase, keď vládla Národná strana, vláda dospela k záveru, že "verejnosť by bola ohrozená" legalizáciou týchto praktík. 

Správa "citovala obavy o zraniteľné osoby, ako sú staršie a zdravotne postihnuté osoby, osoby s duševnými chorobami a osoby náchylné na nátlak. Ďalší argumentovali, že život má prirodzenú hodnotu a že zavedenie asistovaného umierania a eutanázie by túto myšlienku doslova podkopalo. To by naznačovalo, že niektoré životy majú väčšiu cenu ako iné. Existovali tiež obavy, že akonáhle sa zavedie, spôsobilosť na asistované umieranie by sa rýchlo rozšírila oveľa ďalej, ako sa pôvodne zamýšľalo," píše sa v správe Výboru pre zdravotníctvo 51. parlamentu.