judgepic18.png

Vrah nenarodeného dieťaťa nečelí obvineniam: Podľa britského práva dieťa nebolo človekom

183
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Britská žena, ktorej nenarodené dieťa zomrelo po brutálnom útoku, nalieha na svoju krajinu, aby zabezpečili spravodlivosť nenarodeným deťom, ktoré sa stali obeťami trestných činov.

Denník The Scottish Sun informuje o 23-ročnej Abbie Nesbit z mesta Runcorn, ktorá porodila mŕtve dieťa niekoľko týždňov po tom, ako niekto vnikol do jej domu a zaútočil na ňu. Tento útok mohol potenciálne spôsobiť smrť jej dieťaťu. 

Pretože v tom čase bola iba v 13. týždni tehotenstva, britské právo neuznáva jej nenarodené dieťa ako druhú obeť útoku. Až po 24 týždňoch tehotenstva zákon povoľuje obvinenia spojené s úmrtím nenarodeného dieťaťa. 

Abbie uvádza, že bola nadšená zo svojho prvého tehotenstva. 11. augusta sa ale opitý muž vlúpal do jej domu a zaútočil na ňu, uvádza sa v správe. Abbie uviedla, že ju zrazil na zem a hodil ju proti stolu. 

"Padla som na zem s bolesťou v žalúdku. Cítila som vodu," povedala. "Bola som v takých veľkých bolestiach, bola som v agónii. Nedokázala som chodiť a krvácala som, skutočne som sa bála o Jamieho, moje bábätko." 

Po útoku zamierila do nemocnice a tam jej povedali, že vodný prietok bol v normále. Podľa správy však vyšetrenie odhalilo problémy s jej tehotenstvom a lekári dali Jamiemu 1-percentnú šancu na prežitie. 

V správe sa ďalej píše, že odmietla potrat a držala sa nádeje, že jej dieťa možno prežije; po siedmich týždňoch ale porodila mŕtve dieťa. 

Agresor bol obvinený z útoku, ale podľa správy nečelil žiadnym obvineniam zo smrti Jamieho. Abbie vyjadrila nádej, že politici zmenia tento zákon a poskytnú spravodlivosť rodinám v podobnej situácii. 

"Nepomôže nám to, ale prinajmenšom bude Jamie niesť svoje odkaz. Chceme chrániť ženy a nenarodené deti," povedala. "Budeme čakať na ďalší takýto útok?"

V Amerike väčšina štátov uznáva nezákonné zabitie nenarodeného dieťaťa ako vraždu aspoň za určitých okolností, uvádza Výbor pre národné právo na život. Podobne ako v Anglicku však niektoré štáty uznávajú nenarodené deti za obete násilie, iba keď sú životaschopné. Všetky tieto zákony zahŕňajú výnimky pre potraty.

Ďalšie štáty neposkytujú žiadnu ochranu. Začiatkom tohto roka demokratickí zákonodarcovia v New Yorku a Rhode Island odvolali zákony týkajúce sa zabíjania plodu v rámci presadzovania pro-potratovej legislatívy umožňujúcej potraty z akéhokoľvek dôvodu až do narodenia. V týchto štátoch už neexistuje spravodlivosť pre matky, ktoré stratia svoje nenarodené deti pri násilných trestných činoch.