shutterstock_246261862.jpg

Návrh zákona: Transgender liečba pre maloletých bude ťažkým zločinom v štáte Georgia

238
Milko Kostovič
Kultúra života

Poslankyňa štátu Georgia navrhla zákon, ktorý by trestal lekárskych profesionálov, ak by pomáhali pri zmene pohlavia maloletých, a to buď už pomocou chirurgického zákroku alebo liekov.

Republikánka Ginny Ehrhart v stredu oznámila, že má v úmysle zaviesť do legislatívnej sekcie 2020 "Zákon o ochrane zraniteľných detí". 

Ak bude schválený, tento zákon bude trestať lekárov, ktorí budú vykonávať určité lekárske procedúry na deťoch, ako napr. "sterilizácia, mastektómia, vazektómia, kastrácia a iné formy mrzačenia pohlavných orgánov." Zločinom tiež bude predpisovanie "liekov blokujúcich pubertu" a "hormonálna terapia na zmenu pohlavia"

Hormonálna terapia znamená to, keď biologická žena dostáva syntetický testosterón alebo ak biologický muž prijíma syntetický estrogén v snahe prinútiť telo, aby sa podobalo na iné pohlavie. 

V rozhovore pre spravodajstvo CNA sa Ehrhart vyjadrila, že na návrhu zákona pracuje už takmer dva roky a že nejde o "impulzívnu reakciu na čokoľvek, čo sa v súčasnosti vyskytuje v médiách", ale považuje to za "aktuálne"

Ehrhart uviedla, že cieľom návrhu zákona je obmedzenie "nebezpečného prílivu" rastúceho počtu maloletých detí, ktoré sa identifikujú ako transsexuáli a sú im podávané hormóny a lieky, ktoré oddiaľujú pubertu. 

Štúdie zistili, že bez liekov blokujúcich pubertu, ktoré spomaľujú produkciu určitých hormónov a účinne zastavujú sexuálny vývoj človeka, sa až 90% detí, ktoré sa identifikujú ako transsexuáli, napokon vráti k svojmu pôvodnému pohlaviu. Holandská štúdia z roku 2010 zistila, že keď sa dieťaťu podávajú blokátory hormónov, takmer nikdy sa už nevráti k svojmu biologickému pohlaviu. 

Medzi riziká blokátorov puberty patria znížená hustota kostí, neplodnosť a narušenie vývoja mozgu. Ich použitie na liečbu rodovej dysfórie nebolo schválené Úradom pre kontrolu potravín a liekov. 

Ehrhart sa vyjadrila, že počet detí, ktoré sa snažia zmeniť pohlavie, je "epidémiou", ktorá "v súčasnosti zmieta krajinu". Hoci momentálne nie sú k dispozícií spoľahlivé dáta o počte transgender detí v USA, počet genderových kliník, ktoré liečia detských pacientov sa zvýšil z nuly v roku 2006 na viac ako 40 v roku 2018.

Vo Veľkej Británii, kde existuje jedna genderová klinika pre deti, sa počet pacientov v poslednom desaťročí exponenciálne zvýšil. V rokoch 2009 - 2010 bolo na klinike liečených 32 dievčat a 40 chlapcov. V rokoch 2018 - 2019 sa tento počet rozrástol na 624 chlapcov a 1 740 dievčat. 20% z týchto pacientov bolo mladších ako 12 rokov, pričom 52 malo šesť a menej rokov. 

Ehrhart sa pre CNA ďalej vyjadrila, že získala podporu od ľudí z oboch politických strán, ako aj od členov transgender komunity, ktorí sú proti tomu, aby deti chodili na operácie či hormonálne terapie. Zároveň trvá na tom, že jej návrh nie je anti-trans či anti-LGBT, ale skôr je proti tomu, aby deti chodili na nezvratné chirurgické zákroky, ktoré môžu napokon oľutovať. 

"Tento návrh nehovorí vôbec o tom, ani nerieši rozhodnutia jednotlivcov, ktorí sú zákonne plnoletí, aby prijímali rozhodnutia za seba," povedala Ehrhart. 

"Tiež to nie je ani obžaloba LGBT komunity. Je to konkrétny a úzko vymedzený predpis. Návrh zákona sa týka zneužívania detí. Bodka."