img.jpg

Dámske kozmetičky odmietli depilovať mužské genitálie transgender ženy. Zažaloval/a ich.

331
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Kanadský súd pre ľudské práva rozhodol, že žaloba tohto človeka je rasovo motivovaná a ´odtrhnutá od reality´.

Transgender žena (čiže biologický muž), ktorá sa v priebehu roka objavovala v titulkoch z dôvodu, že podala viac ako tucet žalôb na normálne (biologické) ženy, pracujúce v dámskom kozmetickom salóne, za to, že odmietli voskovú depiláciu ´jej´ mužských genitálií, utrpela na súde pre ľudské práva v Britskej Kolumbii zničujúcu porážku. Súd nielenže rozhodol, že žaloby osoby menom Jessica Yaniv boli rasovo motivované a ´odtrhnuté od reality´, ale aj že musí každej z dotknutých osôb zaplatiť 2.000 dolárov ako odškodné.

   

O čo tu ide?

Yaniv v priebehu roka podal/a viac ako 15 žalôb za porušenie ľudských práv na (biologické) ženy, pracujúce v dámskom kozmetickom salóne, za to že jej (mu) odmietli vykonať depiláciu genitálií voskom - vrátane neuveriteľne intímnej brazílskej depilácie - po tom, čo zistili, že táto ´žena´ má v skutočnosti mužské genitálie. Mnohé zo žien, na ktoré sa Yaniv sťažoval/a, sú prisťahovalkyne s jazykovou bariérou. Všetky udali dôvod, že túto službu odmietli vykonať z náboženských dôvodov. Minimálne dva salóny už kvôli tomuto rozruchu odvtedy ukončili činnosť. 

Yaniv vo svojej sťažnosti pred súdom argumentoval/a tým, že ju diskriminujú rovnako, ako keď pekári diskriminovali gayov, keď im odmietli upiecť tortu na ich ´svatbu´ kvôli svojmu kresťanskému presvedčeniu. Súd pre ľudské práva však tento argument odmietol s tým, že "medzi upečením torty ako takej pre normálny pár a pre gayov nie je žiadny rozdiel, avšak pečenie torty pre gayov si nevyžaduje bezprostredné dotýkanie sa intímnych partií klienta", ako je to v tomto prípade. Súd teda rozhodol, že Yanivova žaloba je rasovo motivovaná a ´jej´ pôvodnú požiadavku, aby jej zaplatili ako odškodné 500.000 dolárov, prehlásil za ´odtrhnutú od reality´, informoval Vancouver Courier.

Jay Cameron, ktorého firma zastupovala päť kozmetičiek, podľa The Washington Examiner vyjadril s rozhodnutím súdu veľkú spokojnosť a na záver prehlásil: "Žiadna žena by nemala byť nútená dotýkať sa mužských genitálií proti svojej vôli, bez ohľadu na to, ako sa ´majiteľ/ka´ genitálií identifikuje."