Pope

Pápež k novinárom: Buďte hlasom svedomia

75
Milko Kostovič
Kultúra života

Pápež František v pondelok odkázal združeniu talianskych katolíckych spravodajských agentúr, aby zostali v blízkosti Magistéria a využili svoj prácu na rozlišovanie toho, čo je dobré a čo zlé. 

"Ak chcete obnoviť svoju harmóniu s Magistériom Cirkvi, vyzývam vás, aby ste boli hlasom svedomia, žurnalistiky schopnej odlíšiť dobro od zla, humánneho rozhodnutia od nehumánneho," uviedol 23. septembra. 

"Pretože dnes tu máme mišmaš, ktorý neobstojí, a vy s tým musíte pomôcť. Novinár - ktorý je kronikárom histórie - by mal rekonštruovať pamäť faktov, pracovať na sociálnej súdržnosti, hovoriť pravdu za každú cenu."

Pápež František hovoril k Zväzu katolíckej talianskej tlače pri príležitosti jeho 60. výročia. Zmienil sa o časti stanov organizácie, ktorá sa opisuje ako "profesijné a cirkevné združenie, ktoré nachádza inšpiráciu v službe ľuďom, v evanjeliu a v Magistériu Cirkvi."

Pápež radil katolíckym novinárom, aby mali odvahu a boli vždy úctiví a nikdy arogantní. "(Oblasť) komunikácie si vyžaduje pravdivé slová uprostred toľkých prázdnych slov," uviedol. 

"A v tomto máte veľkú zodpovednosť: vaše slová sú hovorené svetu a tvarujú ho, vaše príbehy môžu vytvárať priestor slobody alebo otroctva, zodpovednosti alebo závislosti na moci."

Pápež varoval, že to, čo píšu novinári, niekedy prechádza "destiláciou finančnej pohodlnosti" a pravda zaostáva v prospech toho "čo nie je pravda, čo nie je krásne a čo nie je dobré."

Podľa pápeža je v ére internetovej žurnalistiky úlohou novinárov identifikovať dôveryhodné zdroje a potom ich kontextualizovať, interpretovať a správne usporiadať.

Kritizoval myšlienku, že človek môže na ulici zamrznúť a nedostalo by sa to správ, zatiaľ čo namiesto toho bude každá tlačová agentúra hovoriť o poklese burzy o dva body.

Nebojte sa obrátiť hierarchiu správ, povedal František, "aby ste dali hlas tým, ktorí ho nemajú; zvestovať ‘dobré správy’, ktoré vytvárajú sociálne priateľstvo: nehovoriť rozprávky, ale dobré, skutočné správy."

Pápež František tiež poukázal na príklad blahorečeného Manuela Lozana Garrida ("Lola"), španielskeho novinára, ktorý žil v čase španielskej občianskej vojny.  

Blahorečený v roku 2010, Garrido bol prvým svetským novinárom, ktorého Cirkev vyhlásila za "blahoslaveného", uviedol pápež František. 

Napriek tomu, že žil s chorobou, ktorá ho pripútala na invalidný vozík na 28 rokov, Garrido "neprestal milovať svoje povolanie," povedal pápež. 

"Skutočne krásny príklad hodný nasledovania!"