hispanicbaby.png

"Neexistuje žiadne medzinárodné právo na potrat", odkazuje Trumpova administratíva OSN

186
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Trumpova administratíva vyzýva krajiny celého sveta, aby sa zastali práv nenarodených detí tým, že sa postavia proti radikálnej pro-potratovej politike Organizácie spojených národov (OSN).  

Britské liberálne noviny The Guardian uverejnili list, podpísaný ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom a ministrom zdravotníctva a služieb ľuďom USA, Alexom Azarom, v ktorom Spojené štáty naliehavo vyzývajú ostatné krajiny, aby sa pripojili k "rastúcej koalícii", stavajúcej sa proti "škodlivej" pro-potratovej agende. Pro-potratový Guardian charakterizoval list ako pokus o "zrušenie práv žien". Potrat je však zjavne čoraz reálnejším problémom. List kritizuje OSN aj za používanie neurčitých, nejednoznačných a zovšeobecňujúcich pojmov, ktorými nabáda krajiny k podporovaniu potratov na požiadanie:

"Hlboko sa nás dotklo agresívne úsilie OSN prehodnotiť medzinárodné nástroje tak, aby sa vytvorilo nové medzinárodné právo na potrat a aby sa mohla propagovať medzinárodná politika, oslabujúca rodinu a najmä to, že OSN túto politiku pretláča na svojich fórach".     

Ministri v liste vyzývajú krajiny, aby sa pripojili k USA v snahe zaručiť každej krajine možnosť "určiť si ten najlepší spôsob ako chrániť svoje nenarodené deti a rodinu ako základnú bunku spoločnosti, nevyhnutne potrebnú pre blaho detí a vedenie zdravého života." Zároveň však v liste vyjadrujú aj obavy z politiky OSN, ktorá bagatelizuje úlohu rodičov v prípade sexuálnych a reprodukčných problémoch ich detí. V dokumentoch o globálnej politike zdravia používa OSN iba hmlisté frázy, typu "sexuálne a reprodukčné zdravie", ktoré sa celkom dobre dajú interpretovať aj ako pretláčanie potratov v pro-life krajinách. Podobné frázy už automaticky "znamenajú propagáciu potratu, vrátane nátlaku na krajiny obísť a zradiť svoje náboženské princípy a kultúrne normy, zakotvené v zákonoch na ochranu nenarodených detí".

OSN často obhajuje potrat na požiadanie, avšak Trumpova administratíva postupuje proti radikálnej pro-potratovej agende. V roku 2017 Trump oficiálne zastavil financovanie agentúr OSN, napojených na organizácie, propagujúce bezproblémový prístup k potratom. Dôvodom je aj to, že UNFPA (Populačný fond OSN) "aktívne spolupracuje na ´plánovaní´ rodiny s agentúrou čínskej vlády, zodpovednou za ich donucovaciu rodinnú politiku".  Čínska tyranská politika jedného dieťaťa, ktorá sa nedávno zmenila na limit dvoch detí, vedie k násilným a vynúteným potratom počas celého tehotenstva, ako aj k vynúteným a násilným sterilizáciam. V apríli Trump intervenoval aj za ukončenie financovania OSN, podporujúceho potrat, ktorý by mal ´ochrániť´ obete znásilnenia. Trumpova administratíva mení zameranie národnej a medzinárodnej politiky v tomto smere na uprednostnenie reálnych problémov, súvisiacich s ľudskými právami, kam v každom prípade patrí aj ochrana nenarodených detí. Štátny department odstránil v roku 2018 odvolanie na tzv. "právo" na potrat nenarodeného dieťaťa z globálnej správy o ľudských právach.

Trump taktiež robnovil a rozšíril politiku Mexico City, ktorá zakazuje financovať skupiny, propagujúce potrat v zámorí, z peňazí daňových poplatníkov. Ukončil financovanie Planned Parenthood v zahraničí, ktoré zhltlo okolo 100 miliónov US dolárov daňových poplatníkov, ako aj britskej ´potratovej reťaze´ Marie Stopes International, ktoré zhltlo 73 miliónov US dolárov.