AlanNichols.png

Napriek prosbám rodiny lekári usmrtili zdravého človeka skľúčeného depresiami

259
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Lekárska korešpondentka spravodajstva CTV News Avis Favaro priniesla príbeh o smrti 61-ročného Alana Nicholsa, ktorý bol fyzicky zdravý, ale žil s chronickými depresiami. 

Tento príbeh jasne ukazuje, ako nedávne rozhodnutie súdu v Quebecu, ktoré stanovilo zákonné kritériá smrteľnej choroby, povedie k rozšíreniu eutanázii v Kanade na ľudí, ktorí sú fyzicky zdraví, ale trpia duševne. 

Favaro vedie rozhovor s rodinou a ďalšími osobami o smrti Alana. V správe sa uvádza: 

Muž z Britskej Kolumbie, ktorý zápasil s depresiou a nevykazoval žiadne známky hroziaceho konca, zomrel pri lekársky-asistovanej samovražde napriek zúfalým prosbám zo strany svojich blízkych a príbuzných. 

Alan Nichols bol prijatý vo všeobecnej nemocnici v Chilliwacku v júni, vo veku 61 rokov, potom, čo sa zistilo, že bol dehydrovaný a podvyživený. O mesiac neskôr zomrel po podaní injekcie. 

Niekoľko dní pred jeho smrťou členovia rodiny prosili Nicholsa, bývalého školníka, ktorý žil sám a bojoval s depresiami, aby neabsolvoval túto procedúru. Stále nevedia, prečo lekári schválili túto procedúru a trvajú na tom, že Nichols nesplnil zákonné kritéria, keď nečelil "bezprostrednej smrti". 

"Netrpel život-ohrozujúcou chorobou. Bol schopný sa z toho dostať. Dokázal urobiť takmer všetko, aby prežil," povedal jeho brat Gary Nichols pre CTV News. "Nemyslel som si, že to má v hlave poriadku." 

Rodina požiadala políciu o vyšetrenie prípadu. 

Favaro opisuje Alanov zdravotný stav. Informuje: 

Alan Nichols mal 12 rokov, keď prvýkrát podstúpil operáciu mozgu kvôli nezhubnému nádoru. Postupom času stratil sluch v oboch ušiach a nosil kochleárny implantát.

Alan ale dokončil školu a pracoval väčšinu svojho života. Rozvinul si depresiu, ale jeho rodina povedala, že lieky mu dobre účinkovali. 

Nichols sa spoliehal na svojho otca pri riadení svojho každodenného života. Ale keď jeho otec zomrel v roku 2004, Nicholsov život sa stočil do vývrtky. Prestal brať antidepresíva a často sa hneval, uviedla jeho rodina. 

Nichols chcel žiť sám, takže jeho brat Wayne ho navštevoval raz týždenne, keď mu pomáhal pri nákupoch a správe financií. Pomáhali mu zároveň aj susedia. 

Členovia rodiny a susedia však tvrdia, že Nichols sa začal izolovať. Zbavil sa všetkého svojho nábytku s výnimkou kresla a postele. Členovia rodiny povedali, že ak ho niečo rozrušilo, prestal jesť. Napriek tomu odmietol navštíviť lekára alebo užívať svoje lieky.

"Mal možno obdobie, rok, keď sa s nim dalo dobre vychádzať a urobil nejaké podstatné zmeny. Potom sa však vrátil do veľmi depresívneho stavu," uviedol jeho brat Gary Nichols. "Nevychádzal do spoločnosti, nikoho nevidel, nejedol poriadne."

Rodina sa o Alana obávala a neúspešne pre neho hľadala opatrovateľa. Rodina tvrdí, že Alan nespĺňal kritériá pre eutanáziu, Favaro uviedla

Hneď ako Nicholsova rodina zistila, že je v nemocnici, bratia Wayne a Gary ho išli navštíviť. Hovoria, že Nichols chcel najprv odísť z nemocnice, ale že rodina súhlasila s políciou, že Alan potrebuje lekársku pomoc. 

"Mysleli sme si, že to bude najlepšie miesto pre neho, ako sa vrátiť späť," povedal Gary. "Nikdy by sme to nedovolili, keby sme poznali výsledok." 

Podľa rodiny sa od tejto chvíle začali veci komplikovať. Povedali, že nemocnica im neposkytla dostatok informácií o Nicholsovom prípade. Personál povedal rodine, že sa mu darí dobre, ale nechce hovoriť s rodinou. 

"Vždy som bol vedený k domnienke, že sa mu darí dobre," povedal Gary. "Nikdy ma neinformovali o žiadnej žiadosti (o lekársku pomoc pri umieraní)."

22. júla dostali šokujúci telefonát od lekára, ktorý povedal, že o štyri dni je Nichols naplánovaný na procedúru asistovanej smrti. Podľa rodiny lekár povedal, že nemôže poskytnúť žiadne ďalšie informácie, vrátane lekárskeho odôvodnenia postupu. 

"Začal som plakať," uviedol Gary. "Bol som v práci a nikdy som si nepomyslel, že by sa to mohlo dostať až sem. Nikdy som si nemyslel, že mu to bude schválené, aj keď by o to sám požiadal." 

Švagriná Trish Nichols zavolala lekárovi, aby získala viac informácií. 

"Bola som tým celá vydesená a povedala som, že chceme, aby sa to zastavilo, že sa to nemôže stať. Naša rodina s tým nesúhlasí," povedala. "(Lekár) povedal: No, nemôžete to zastaviť. Alan je jediný človek, ktorý to dokáže zastaviť."

Rodina sa pokúsila zastaviť podanie smrteľnej injekcie, ale nemocnica uviedla, že eutanáziu môže zastaviť iba samotný Alan, aj keď rodina trvala na tom, že Alan nie je spôsobilý. 

V nemocnici sa rodina dozvedela, že dvaja lekári schválili Nicholsovu žiadosť o medicínsky asistovanú smrť a že psychológ a psychiater boli pri hodnotení Nicholsovej spôsobilosti. 

Rodina nedostala prístup k týmto lekárskym záznamom. Stále nevedia, aké dôvody lekári použili na schválenie žiadosti.

Nicholsov úmrtný list spomína MAID, alebo lekársky asistovanú smrť, ako bezprostrednú príčinu smrti. Úradníci tiež uviedli tri "predchádzajúce príčiny" súvisiace s jeho smrťou, vrátane mozgovej príhody, epilepsie a "krehkosti". 

Medzi ďalšie "významné podmienky", ktoré priamo neprispeli k jeho smrti, patrí nádor, ktorý mal ako dieťa, a ventil, ktorý pomáha zmierniť tlak na mozog.

Podľa kanadského práva môže byť asistovaná smrť ponúkaná iba pacientom, ktorí sa nachádzajú v "bolestivom a nevyliečiteľnom zdravotnom stave"Podľa federálnych nariadení musí pacient spĺňať štyri kritériá.

Rodina urgovala nemocnicu, aby zastavila proces: 

"Alan nespĺňal kritériá. Alan bol schopný rozprávať, sedel, jedol, chodil do kúpeľne, smiali sme sa, vstal z postele," povedala Trish. 

"Vedela som, keď som sa na neho pozrela, že má ešte život pred sebou. Nebol blízko konca svojho života."

Členovia rodiny vyvíjali tlak na nemocnicu, aby odložila zákrok. Tvrdili, že Nichols raz súhlasil, že sa pozrú na pomocné centrá, kde by sa mohol presťahovať. 

Nichols sa však rozhneval, hovorí rodina, a v jednom okamihu ich obvinil, že nie sú jeho "pokrvnou rodinou". 

Tiež hovoria, že Nichols im povedal: "Je hotovo. Stane sa to."

Personál nemocnice uviedol, že rozhodnutie bolo na Nicholsovi.

"Bolo nám odkázané, že to nedokážeme zastaviť," povedala Trish. 

"Povedala som: počúvajte, chcem vidieť Alanov podpis, že si želá túto procedúru. Chcem vidieť lekárov, ktorí sa pod to podpísali. Máme právo vedieť tieto informácie. (Lekár) uviedol, že jediná osoba, ktorá mohla tieto informácie zverejniť, bol Alan. V tom momente som vedela, že veci nie sú v poriadku ... Ako to môžete dovoliť v prípade Alana, keď poznáte jeho pozadie duševnej úzkosti a depresie?"

Favaro sa ďalej pýtala otázky Michaela Bacha, výkonného riaditeľa Inštitútu pre výskum a vývoj v oblasti inklúzie a spoločnosti, ktorý preskúmal správu rodiny a uviedol, že prináša mnoho otázok - najmä pokiaľ ide o to, čo predstavuje "bezprostrednú smrť". Bach uvádza: 

"Tento prípad odhaľuje obavy, ktoré majú právni experti a zdravotnícki odborníci od čias zavedenia tejto legislatívy," povedal Bach pre CTV. 

V Britskej Kolumbii evidujeme 773 medicínsky asistovaných úmrtí od 1. januára do 31. októbra 2018 v porovnaní s 1 211 v Ontáriu za rovnaké časové obdobie.

Bach odkazuje na advokátsku skupinu zloženú z lekárov a právnikov z Britskej Kolumbie, ktorí tvrdia, že "odôvodnené požiadavky predvídateľnej prirodzenej smrti neznamenajú, že musíte byť na konci života."

"A tak sa nachádzame v situácii, keď máme niekoľko zdravotníckych odborníkov a právnikov, ktorí sa zasadzujú za otvorený prístup a nemáme vysvetlenia zo strany kanadskej vlády," uviedol Bach.

"Mali by sme tým byť všetci znepokojení." 

Toto je rodina, s ktorou EPC pracuje na dosiahnutí spravodlivosti.