gilmertexas.jpg

Šieste mesto v štáte Texas zakazuje potrat; vyhlasuje sa za "útočisko nenarodených"

200
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Šieste mesto v americkom štáte Texas sa na úrovni miestneho vládneho zastupiteľstva zapojilo do hnutia za ochranu nenarodených bábätiek pred hrozbou potratu.

CBS 19 uvádza, že mestská rada v texaskom meste Gilmer rozhodla v pomere hlasov 4:1 v prospech rozhodnutia, vyhlasujúceho ich mesto za "útočisko nenarodených bábätiek". Toto rozhodnutie zakazuje vykonávať potraty a otvárať zariadenia, v ktorých sa potraty vykonávajú, na území mesta. Ďalšími mestami sú TenahaWaskom, Omaha, Naples a Joaquin, všetky v Texase. Gilmer je z nich najväčší, s počtom obyvateľov 5,000. Hlavným obhajcom nového pro-life vyhlásenia je Mark Lee Dickson, riaditeľ Texas Right to Life.

"Tieto bábätká sú ľudskými bytosťami ako ja, či ty, a my v našich mestách nechceme, aby sa tieto deti zabíjali", povedal Dickson pre KLTV koncom septembra. Zároveň vyjadril sklamanie, že rozhodnutie Gilmeru, na rozdiel od ostatných miest nezakazuje ´núdzovú´ antikoncepciu, akou je tzv. tabletka "ráno po", ktorá však môže zapríčiniť potrat v prvotnom štádiu. "Niektoré z týchto produktov, zapríčiňujúcich potrat, sú ešte stále na našich pultoch a ešte stále existujú zariadenia, v ktorých vykonávajú potraty. Preto je pre nás veľkou výzvou a upozornením, že boj za ukončenie potratov v Gilmeri ešte zďaleka nie je skončený", vysvetľuje Dickson na svojej webstránke Sanctuary Cities for the Unborn. Miestni obyvatelia a obhajcovia pro-life postojov vyjadrili vďaku mestskej rade za ich stanovisko za život.

Melanie Wrightová, riaditeľka Hannah House, miestneho domova pre matky v núdzi, vysvetlila, že Gilmer by sa mal postarať o budúce matky a nenechávať ich napospas potratovým predátorom. Mnoho ďalších občanov sa vyjadrilo v prospech rozhodnutia mestskej rady, poukazujúc na to, že na základe nedávnych volieb viac ako 80% obyvateľstva podporuje mestskú radu a jej stanovisko za život. Niektorí právnici upozorňujú mestá, ktoré prijmú takéto rozhodnutia, na potenciálne problémy vzhľadom k tomu, že Najvyšší súd USA odobral v prípade Roe vs. Wade právomoc vládam jednotlivých štátov a miest chrániť nenarodené deti pred potratom. Dickinson povedal pre LifeNews, že rozhodnutia spomínaných miest to berú do úvahy: "Napriek všetkému, čo tu bolo povedané, je rozhodnutie Gilmeru vymáhateľné. Má totiž verejný mechanizmus uplatňovania a súkromný mechanizmus uplatňovania. Verejný mechanizmus je aj o vymáhaní v budúcnosti. Súčasťou verejného mechanizmu je aj výška pokuty, ktorú budú musieť potratári zaplatiť za vykonanie potratu (2.000 US dolárov). Pokuta však bude vymáhateľná iba vtedy, ak sa v prípade Roe vs. Wade zruší pôvodný rozsudok. Inými slovami, ak dnes porušíte tento zákon, môžu vás za tento zločin pokutovať aj po niekoľkých rokoch. Súkromný mechanizmus uplatňovania tohto rozhodnutia však na zrušenie rozsudku v prípade Roe vs. Wade čakať nemusí a môže sa podľa neho postupovať okamžite. Táto časť tohto rozhodnutia sa totiž týka súkromných procesov. Ak je dieťa zabité formou potratu, môže rodina tohto dieťaťa ... obžalovať potratára, toho, kto za potrat platí, toho, kto matku na potrat priviezol, atď."

Podobné rozhodnutia a rezolúcie na ochranu nenarodených už tento rok prijalo veľa mestečiek, aj miest a ich počet stále rastie. Rozhodnutie je zákonom na úrovni mestského vládneho zastupiteľstva a rezolúcia je vyhlásením o podpore alebo opozícii voči niečomu, nemá však právnu váhu. Mnohé z týchto pro-life opatrení sa začali vyskytovať ako reakcia na rastúcu propotratovú agendu Všetci top demokratickí kandidáti na prezidenta presadzujú, aby sa potraty financovali z peňazí daňových poplatníkov a oponujú proti zákazu potratov po preukázaní životaschopnosti plodu. Mnohí z nich hlasovali aj proti zákonu na ochranu detí, ktoré sa pri potrate narodia živé.

Niektoré štáty, vrátane New Yorku, Illinois, Vermontu a Rhode Islandu, tento rok schválili propotratový zákon, ktorý povoľuje potratiť životaschopné bábätká od začiatku tehotenstva až po pôrod neobmedzene a z akýchkoľvek dôvodov.

Predstavitelia mesta Roswell, New Mexico, prijali v marci pro-life rezolúciu potom, čo štátni zákonodarcovia zvažovali rozšírenie radikálneho pro-potratového návrhu zákona o potraty v záverečnom štádiu tehotenstva. Návrh zákona tesne neprešiel.

Aj vedúci predstavitelia mesta Batavia a zákonodarcovia okresu Putnam v štáte New York prijali rezolúciu, odmietajúcu radikálny nový propotratový zákon v ich štáte a požadujúcu ochranu pre nenarodených.

Aj mestská rada Riverton City v Utahu prijala v máji podobnú rezolúciu, vyhlasujúcu ich mesto za "útočisko nenarodených". V júni jednomyseľne prijali rezolúciu, v ktorej požadujú ochranu pre nenarodené bábätká. Aj v Highlande, Utah, ako aj v meste Springdale, Arkansas, tiež schválil v lete tohto roku pro-life rezolúciu.