Kids

Šokovaní britskí rodičia: Školy učia 6 až 10-ročné deti, aby sa dotýkali intímnych častí

434
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Rodičia v Británii sú pobúrení po tom, ako viac než 240 základných škôl zaviedlo hodiny "seba-stimulácie" pre deti od veku šiestich rokov. Vyučovanie má byť súčasťou programu sexuálnej výchovy. 

Učebná príručka, ktorú v nedeľu zverejnila redakcia časopisu The Mail, vydáva pokyny, ako učiť 6 až 10-ročné deti o "pravidlách seba-stimulácie". Lekcie sú súčasťou nového programu All About Me (Všetko o mne, pozn. prekl.), ktorý bol spustený na viac než 240 základných školách v kraji Warwickshire. Program je pre zmenu navrhnutý tak, aby sa vyučoval v súlade s povinnou Vzťahovou a sexuálnou výchovou (RSE), ktorá bude implementovaná od septembra v celom Spojenom kráľovstve. 

V časti "Dotýkať sa seba" sa učiteľom odporúča, aby deťom hovorili, že "veľa ľudí ma rado šteklenie alebo hladkanie, pretože sa cítia pri tom príjemne," vrátane dotýkania sa svojich "intímnych častí". Deti sa dozvedajú, že je to "skutočne veľmi normálne," napriek faktu, že "niektorí ľudia to môžu považovať za odporné alebo tvrdiť, že je to oplzlé." 

Deti sú potom varované, že "nie je slušné" sa dotýkať na vyučovaní alebo na iných verejných miestach, a mali by to robiť "iba" vtedy, keď "sú samé možno vo vani alebo sprche či v posteli."

Niektorí rodičia boli programom šokovaní a tvrdili, že deti v tomto veku by nemali byť vystavené témam pre dospelých, ako je masturbácia. "Táto sexualizácia našich detí je skrátka úplne nevhodná," povedal Matthew Seymour pre The Mail. 

"Hovoria tomu, že sa dotýkajú samy seba a nepoužívajú termín masturbácia, ale keď si to prečítate, hovoria presne o tom." 

Rodičia, ktorí nesúhlasili s týmto typom sexuálnej výchovy, vzali svoje deti zo spomínaných hodín. Viacerí odborníci na vzdelávanie a učitelia kritizovali znenie programu za to, že je príliš vágne a nevhodné pre žiakov základných škôl. 

"Nikdy nepoužívame slovo seba-stimulácia, nie na základnej škole. Pre nás to nie je vhodné," povedala učiteľka Lynette Smith. 

Dokonca aj niektorí politici, ktorí podporujú myšlienku povinnej sexuálnej výchovy, sú voči programu skeptickí. Konzervatívny poslanec David Davies sa kvôli tomu rozzúril. 

"Tieto hodiny idú nad rámec pokynov, ktoré vydáva vláda a účinne sexualizujú veľmi malé deti," uviedol. 

Rada kraja Warwickshire medzitým trvá na tom, že lekcie jednoducho hovoria mladým študentom, ako "rozlíšiť medzi vhodným a nevhodným dotýkaním sa" a "rozpoznať rozdiel medzi správaním sa na verejnosti a v súkromí." 

Webstránka Rady hovorí, že program pomáha rozvíjať zručnosti potrebné pri udržiavaní "zdravých vzťahov", vytvára "sebadôveru" a umožňuje deťom "preskúmať osobnú identitu." 

Jeden z autorov programu, vzdelávací poradca Jonny Hunt, argumentoval, že "akokoľvek negatívne to budú dospelí vnímať, deti všetkých vekových skupín sa čas od času seba-stimulujú."