gay_wedding_getty.jpg

Švajčiarska katolícka diecéza bude požehnávať gay ´manželstvá´ pri zvláštnom obrade

560
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Napriek tomu, že Katolícka cirkev učí, že "homosexuálne úkony sú "vnútorne nezriadené" a za žiadnych okolností nemôžu byť schvaľované, katolícka diecéza vo švajčiarskom Bazileji oznámila, že víta nový plán civilných ´manželstiev´ osôb rovnakého pohlavia, ktorý krajina prijala. Diecéza vyjadrila ochotu požehnávať takéto ´manželstvá´ pri zvláštnom obrade, no nebude ich cirkevne sobášiť.

"Vítame navrhovanú úpravu, ktorá poskytuje homosexuálnym partnerstvám stabilnú a spoľahlivú, legálnu formu", uviedol podľa ChurchMilitant.com Hansruedi Huber, hovorca diecézy. "Je pre nás dôležité, aby deti, ktoré vyrastajú v partnerstvách osôb rovnakého pohlavia, mohli žiť v určitom rámci, ktorý slúži najlepším záujmom dieťaťa." Huber na záver poznamenal, že "požehnania takýchto párov sa čo do obsahu a formy musia líšiť od cirkevného sobáša".

Podotýkame, že Katolícka cirkev v žiadnom prípade nesúhlasí s adopciami detí gay pármi, pretože dieťa má prirodzené právo na matku (biologickú ženu) a otca (biologického muža).

Diakon Bazilejskej diecézy, Markus Burri, poznamenáva: "V zásade som presvedčený, že nie je nič zlé na požehnaní ľudí na ich vlastnej životnej ceste. Neviem však, ako to budú praktizovať jednotliví kňazi." Biskup tejto diecézy, Felix Gmur, sa v roku 2017 vyjadril, že cirkev vraj "nepožehnáva zväzok" dvoch homosexuálov, no môže požehnať "dvoch ľudí rovnakého pohlavia na ich spoločnej ceste".   

ChurchMilitant.com kontaktoval Hubera, aby "objasnil, či diecéza mesta Bazilej potvrdzuje, alebo odmieta náuku Katolíckej cirkvi o homosexuálnych úkonoch, ako o závažnej zvrátenosti a vnútornej nezriadenosti, no do vydania článku nedostal odpoveď.