gettyimages-172770233.jpg

Horor: Holanďanka s demenciou podstúpila eutanáziu proti svojej vôli. Lekárka oslobodená.

332
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pred tromi rokmi podstúpila eutanáziu 74-ročná Holanďanka s demenciou. Lekárka najprv pacientke bez jej vedomia nasypala do kávy lieky a potom požiadala jej rodinu, aby ju pridržiavala pri podávaní smrteľnej injekcie. 

Lekárka, ktorá nebola verejne menovaná, bola v stredu zbavená všetkých obvinení. Týmto súdnym konaním sa v krajine ujasnil zákon o eutanázii prijatý v roku 2002 vo vzťahu k pacientom s "ťažkou demenciou", uvádza spravodajstvo MedicalXPress.

Pacienti s demenciou môžu byť teraz lekármi zabití, aj keď v tom čase dôrazne protestovali proti eutanázii, pokiaľ ešte predtým udelili súhlas s konečnou procedúrou. Inými slovami, ak pacient zmenil svoj názor na asistovanú samovraždu, lekár ho stále mohol legálne zabiť proti jeho vôli. "Súd rozhodol, že v zriedkavých prípadoch eutanázie vykonávanej na pacientoch s ťažkou demenciou - a ktorí predtým podali písomnú žiadosť o eutanáziu - lekár 'nemusí overovať aktuálnu túžbu zomrieť,' informuje MedicalXPress.

A v prípade tejto konkrétnej Holanďanky s demenciou, pacientka nikdy výslovne nepožiadala o eutanáziu. Vo svojej vôli, ktorá bola obnovená asi rok pred jej smrťou, žena uviedla, že by chcela podstúpiť eutanáziu "kedykoľvek to uzná za vhodné". A keď sa jej pýtali, či chce podstúpiť eutanáziu, viackrát zopakovala, že jej utrpenie nebolo dostatočne zlé na to, aby chcela zomrieť: 

"74-ročná žena obnovila svoju životnú vôľu asi rok pred smrťou a napísala, že chce podstúpiť eutanáziu ‘kedykoľvek to uzná za vhodné.’ Neskôr pacientka niekoľkokrát odpovedala na otázku, či chce zomrieť: ‘Nie práve teraz, ešte to nie je také zlé!’ podľa správy Holandského regionálneho výboru pre kontrolu eutanázie."

Aj tak bola zabitá. 

Podľa verdiktu súdu bola lekárka oslobodená čiastočne aj preto, že "pacientka už nedokázala spoznať svoj vlastný odraz v zrkadle," uvádza správa MedicalXPress.

Ako poznamenali noviny The Daily Wire v auguste, "komisia už predtým zbavila lekárku obvinení z etických priestupkov, keď vyhlásila, že lekárka 'konala v dobrej viere,'" no toto rozhodnutie zrušil Regionálny výbor pre kontrolu eutanázie. V stredu bola lekárka opäť zbavená obvinení. 

Holandsko sa stalo semeniskom eutanázie, najmä medzi najzraniteľnejšími. V roku 2017 bolo v krajine podľa údajov spravodajstva National Review zabitých 83 ľudí s duševnými chorobami.

"Holandsko sa ponorilo ešte hlbšie do morálnej priepasti eutanázie, pričom počet pacientov, ktorých v roku 2017 zabili lekári, presiahol 6 000.  To je viac ako 500 za mesiac, 100 za týždeň a 15 za deň," uvádza sa v správe z marca 2018. "Demonštrujúc konzekvencie prijatia predpokladu, že odstránenie utrpenia odôvodňuje odstránenie trpiaceho, holandskí psychiatri zabili 83 svojich mentálne chorých pacientov v roku 2017 - čo je nárast oproti 12 v roku 2012 a 43 v roku 2014."