127044_w_760.jpg

Vietnam: 6-ročné kresťanské dievča zbité do bezvedomia kvôli viere v Ježiša

264
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Ako informovala organizácia Open Doors, 6-ročné kresťanské dievča a jej rodičia boli brutálne zbití a odvlečení zo svojej dediny v severnom Vietname kvôli konverzii ku kresťanstvu. 

Trojčlenná rodina bola násilím vysťahovaná zo svojho domu a odvlečená k vstupu do dediny po období nepretržitého fyzického násilia, následkom ktorého upadlo malé dievča na mesiac do kómy. 

Organizácia Open Doors, ktorá pomáha prenasledovaným kresťanom na celom svete, začiatkom tohto týždňa uviedla, že 6-ročné dievča znova nadobudlo vedomie, no nespomína si, čo sa jej udialo a nedokáže rozpoznať svojich rodičov. 

Rodina sa prestala zúčastňovať na dedinskom uctievaní dedinských predkov a prijala Krista, čo rozhnevalo dedinčanov a miestnych predstaviteľov. 

Krátko nato boli "zosmiešňovaní, zviazaní povrazmi a ťažko zbití, keď ich vláčili cez skalnatú zem smerom k vstupu do dediny a prinútili ich odísť," informuje organizácia. 

Členovia ich cirkvi ich neskôr odniesli do nemocnice, kde sa zotavovali tri dni.

Hoci im bolo umožnené vrátiť sa do dediny po tom, čo ich farár prehovoril s miestnymi úradmi, dedinčania sa im naďalej vyhrážali a preklínali ich kvôli ich novoobjavenej viere.

Rebríček organizácie Open Doors zaraďuje túto juhoázijskú krajinu na 20. miesto zoznamu najnebezpečnejších krajín pre kresťanov. Komunistická vláda sleduje aktivity kresťanov a vyvíja na nich obrovský tlak. 

"Ne-tradicionálni protestanti aj konvertiti z domorodých náboženstiev sú intenzívne prenasledovaní. Odhady naznačujú, že približne 80 percent kresťanov v krajine patrí k etnickým menšinám v krajine, ako napr. skupina Hmong, a čelia sociálnemu vylúčeniu, diskriminácii a útokom. Kresťanské deti etnických menšín sú na školách diskriminované; ich zdravotné potreby sa často zanedbávajú. Niektorým z nich nie je dokonca povolené navštevovať školy," píše sa v profile krajiny na stránkach organizácie. 

"Ne-kresťanskí príbuzní kresťanov sú tiež výraznými prenasledovateľmi, prerušujú rodinné väzby a popierajú akékoľvek rodinné dedičstvo. V niektorých prípadoch príbuzní nútia kresťanského manžela (manželku), aby sa rozviedol a potom sa vzdal opatrovníctva svojich detí. Domy veriacich sú niekedy zničené, čo ich núti opustiť svoju dedinu."

V minulom roku Vietnam odsúdil a uväznil množstvo katolíckych aktivistov, blogerov a protestantských farárov. 

Učitelia a správcovia škôl údajne nabádajú kresťanov, aby sa vzdali svojej viery, keď im hovoria, že ich pracovné príležitosti budú obmedzené. 

V auguste bol pastor Le Dinh Luong, ktorý je tiež demokratickým a environmentálnym aktivistom, odsúdený na 20 rokov väzenia za vymyslené obvinenia zo snahy "zvrhnúť vládu"

Hoci jeho proces mal byť otvorený verejnosti, iba jeho žena a mladší brat smeli vstúpiť do súdnej sieni. Zahraniční diplomati boli zadržaní pri vstupe, uvádza organizácia Human Rights Watch. Obhajcovia ľudských práv požadujú jeho okamžité prepustenie.