elderlypatient28.jpg

Lekárka na súde kvôli eutanázii staršej pacientky. Rodina ju pridržiavala, keď vzdorovala.

340
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Holandská lekárka sa objavila na súde po tom, ako vykonala eutanáziu na 74-ročnej žene s ťažkou demenciou. Organizácia SPUC (Spoločnosť na ochranu nenarodených detí, pozn. prekladateľa) to označila za "akt úplnej skazenosti"

Prokurátori opisujú, ako lekárka nezískala úplný súhlas ženy pred jej zabitím v roku 2016. Lekárka údajne tajne vysypala sedatívum do jej kávy. Uvádza sa, že rodinným príslušníkom bolo nariadené, aby pridržiavali svoju bojujúcu príbuznú, zatiaľ čo jej bola podaná smrteľná injekcia. 

Prokurátori tvrdia, že pacientka fyzicky vzdorovala pokusu o jej zabitie, a taktiež zdôraznili, že sa neurobilo dosť pri skúmaní jej súhlasu s eutanáziou. 

Aké sú detaily? 

Štyri roky pred smrťou ženy jej bola diagnostikovaná Alzheimerova choroba. Vo vyhlásení pacientka napísala, ako veľmi si želá podstúpiť eutanáziu pred vstupom do domova starostlivosti. Pacientka však tiež dodala: "Chcem, aby som sa vedela rozhodnúť (kedy zomriem), kým budem stále pri zmysloch a keď sa budem domnievať, že je ten správny čas." 

Pred umiestnením do starostlivosti sa samovražedná lekárka rozhodla, že pacientka by mala byť zabitá. Lekárka potom vysypala sedatívum do nápoja pacientky, čo spôsobilo stratu jej vedomia. Žena sa však krátko na to zobudila, aby zistila, že ju pridržiavajú jej dcéra a manžel. Údajne s nimi zápasila, zatiaľ čo lekárka pristúpila k podaniu smrteľnej injekcie. 

Dcéra zosnulej ženy poďakovala samovražednej lekárke za jej skutky. 

Budú tu nejaké konzekvencie? 

Napriek znepokojivým podrobnostiam prípadu prokurátori nepožadujú väzenie pre lekárku. Stredobodom prípadu je otázka súhlasu vo vzťahu k holandským zákonom o eutanázii.

Hovorca prokuratúry uviedol, že "nepochybujú o čestných zámeroch lekárky". 

Antonia Tully, riaditeľka SPUC odboru Prvej siete pacientov, však opísala kroky lekárky ako "akt úplnej skazenosti, ktorý zneužíva zraniteľnosť pacientov". 

Tully ďalej uviedla: "Scény presakujúce z Holandska poukazujú na pravú a skazenú povahu medicínsky asistovanej smrti. Pacienti majú nárok na starostlivosť, rešpekt a základnú ľudskú dôstojnosť. Štáty, ktoré vykonávajú smrteľnú prax eutanázie, nevyhnutne zavádzajú vykorisťovanie a zneužívanie zraniteľných pacientov. Dotknutá samovražedná lekárka tajne uspala pacientku, zatiaľ čo jej rodina ju pridržiavala, keď zápasila. Takéto skutky sú úplne skazené a musia byť odsúdené." 

Holandské zákony smrti opäť v centre pozornosti

Nie je to prvýkrát, čo sa Holandsko ocitlo v centre pozornosti kvôli svojim laxným zákonom o samovraždách. 

V júli SPUC informovala, že lekári v Holandsku čelia obrovskému tlaku vykonávať eutanázie, sú emočne vydieraní a je na nich vyvíjaní nátlak zo strany pacientov a organizácií. 

Holandsko legalizovalo eutanázie v roku 2002. Od tej doby je každoročne zabitých priemerne 5 000 holandských občanov prostredníctvom tejto medicínsky asistovanej smrti.