Ben_Shapiro_facebook_810_500_s_c1.png

Shapiro o fotkách obetí potratov: "Ak sa vám to nepáči, mali by ste s tým niečo urobiť"

676
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Dalo by sa povedať, že Ben Shapiro je najrýchlejšie stúpajúcou hviezdou konzervativizmu. Jeho populárny podcast, univerzitné prednášky a New York Times bestseller ho udržiavajú na vrchole rebríčku mediálnych expertov. Je tiež dôsledným a vplyvným hlasom pro-life pozície, diskutuje so študentmi o potratoch na svojich vystúpeniach, téme sa často venuje v podcastoch a dokonca robí živé prenosy z pódia každoročného Pochodu za život vo Washingtone. Výsledkom je, že Shapiro získal veľa fanúšikov v pro-life hnutí.

A tak by mohlo ľudí zaujať, že Shapiro zvažoval aj svoj pro-life prístup - konkrétne používanie fotografií obetí potratov, čo niektorí pro-liferi považujú za kontroverzné. Keď sa ho jeden zo študentov počas univerzitnej akcie spýtal, čo považuje za najlepšiu taktiku proti osobe, ktorá obhajuje potraty, Shapiro neváhal: "Ukážte im obrázok mŕtveho dieťaťa. Koniec príbehu." Shapiro si spomenul, ako čelil fotografiám obetí potratov na Zjazde demokratov v roku 2012 a poznamenal, že tam uvidel chlapíkov "nosiac odznaky s nápisom: ‘milujem pro-choice (zástancovia voľby, pozn. prekladateľa) dievčatá."  Shapiro sa zastavil a prevrátil očami: "Nedokážem si predstaviť prečo." Smiech študentov potvrdil, že aj oni vedeli prečo: Muži, ktorí sa chcú vyhnúť zodpovednosti, majú slabosť na dievčatá ochotné potratiť svojich potomkov.

Tieto obrázky môžu byť "nevhodné", povedal Shapiro študentom, ale "do hája s nevhodnosťou - sú pravdivé. Faktom je, že ľudia majú ‘syndróm zničili ste mi deň,’ čo znamená, že nechcú vidieť veci, ktoré sú v bežnom živote nepríjemné, a ak im ukážete veci, ktoré nie sú pekné, rozčúlia sa. Musíte prinútiť ľudí, aby sa necítili morálne nadradení za to, že chceli zabiť deti - a toto sú deti." Má samozrejme pravdu. A nič nedokáže tak zobraziť skutočnosť, že potraty zabíjajú deti ako fotografia dieťaťa zabitého potratom. Ak sme právnikmi nenarodených na súde verejnej mienky, mali by sme predkladať najlepšie dôkazy, ktoré máme, že potrat je barbarstvo.

Shapiro už viackrát opisoval svoje skúsenosti s fotografiami obetí potratov. "Je to pre mňa skutočne neuveriteľné, ten spôsob, ako predtým zatvárame oči," uvažoval vo svojom podcaste. "Spomínam si, keď som bol na Zjazde demokratov v roku 2012 ... a prechádzal som sa okolo tejto výstavy - bol tam dav proti potratom, pro-life dav - a boli tam s fotkami potratených detí. A ja som prešiel okolo a pomyslel si to, čo si myslí väčšina ľudí z veľkých miest - ‘Wau, aké nevhodné.’ Myslím, že sú to škaredé obrázky - mal by som ich skutočne vidieť na verejnom námestí? To je skutočne škaredé. A potom som si uvedomil, že asi takýmto spôsobom ľudia pristupovali k fotografiám otroctva v 50. rokoch 19. storočia, či k obrázkom holokaustu v 40. rokoch 20. storočia. Pointa je, že ak je to tak škaredé, mali by ste s tým niečo urobiť, namiesto kňučania o tom, aké škaredé to je. Nie je to záležitosť osobnej voľby. Mám podiel na tom, či bude môj sused zavraždený, a mám tiež podiel na tom, či zavraždia aj dieťa môjho suseda."

O toto presne ide. Fotografie obetí potratu sú desivé, pretože potraty sú desivé, a ľudia by sa mali dvakrát zamyslieť, keď sa viac rozčúlia nad fotografiami potrateného dieťaťa, ako nad skutočnosťou, že násilný čin zobrazený na tejto fotografii sa koná tisíckrát dennodenne. Na dôkaznú fotku nespravodlivosti nie je príjemný pohľad, ale je nevyhnutné, aby sme si my ako spoločnosť neustále pripomínali, že nie každému sa priznávajú rovnaké práva, aké máme my, a že by sme nemali odpočívať, pokiaľ sa nezačne riešiť táto strašná nerovnosť. Ako to povedal Shapiro, zabíjajú sa skutočné deti. Fotografie obetí potratov upozorňujú na túto skutočnosť a požadujú, aby sme na to reagovali.