32weekoldunbornbaby.jpg

800 až 900 bábätiek sa zabíja v Írsku každý mesiac po legalizácii potratu

410
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

V roku 2017 prebehlo na klinike sexuálneho zdravia 77 stretnutí po-potratového poradenstva pre tých, čo zápasia s postabortívnym syndrómom. Počas nasledujúceho roka (2018) sa už v Cork clinic uskutočnilo 157 stretnutí tohto poradenstva; viac ako dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku.

Riaditeľka odboru služieb Catherine Kennedyová prezradila, že aj počet žiadostí o poradenstvo v krízových situáciach v tehotenstve vzrástol z počtu 110 stretnutí v roku 2017 na 141 v roku 2018 (The Irish Times).

V máji 2018 sa v Írsku s prevažnou väčšinou schválil zákon, oberajúci nenarodené írske deti o legálnu ochranu pred zabitím formou potratu. Stalo sa tak zrušením 8. dodatku Ústavy Írska z roku 1983, podľa ktorého má nenarodené dieťa rovnaké právo na život ako jeho matka. Aj napriek tomu, že oficiálne čísla ešte nie sú k dispozícii, odhaduje sa, že od schválenia tohto nového zákona sa v Írsku  každý mesiac zabije 800 až 900 nenarodených bábätiek. Následok na seba nedal dlho čakať - nasledoval raketový nástup požiadaviek o po-potratové poradenstvo, pretože ako sa ukazuje, potrat vedie k poškodeniu mentálneho zdravia u mnohých žien.

(Kliknite tu: pro-life news alerts from LifeNews.com

 

Prehľad základných údajov vestníka ´Potrat a zdravie ženy´ odhaľuje pravú a nefalšovanú desivú tvár vplyvu, aký má potrat na mentálne zdravie niektorých žien, ako aj dôvod žiadostí o po-potratové poradenstvo po tom, ako vošiel v platnosť nový zákon. Medzi kľúčové dôvody patria:

  • U ženy, ktorá podstúpi potrat, je 6-krát väčšia pravdepodobnosť že spácha samovraždu než u ženy, ktorá svoje dieťa donosí a porodí.
  • U ženy, ktorá podstúpi potrat je o 30% väčšia pravdepodobnosť, že bude trpieť po-potratovou depresiou než u ženy, ktorá svoje dieťa donosí a porodí.
  • U ženy, ktorá podstúpi potrat, je o 25% väčšia pravdepodobnosť, že bude trpieť úzkosťami a stresom, než u ženy, ktorá svoje dieťa donosí a porodí.
  • U ženy, ktorá podstúpila potrat je oveľa väčšie riziko psychiatrických komplikácií, než u ženy, ktorá svoje dieťa donosí a porodí.

Louise Grantová, riaditeľka ARCH (centrum a linka pomoci pre ženy, trpiace následkami potratu) hovorí: "Škodlivé účinky, aké má potrat na mentálne zdravie ženy, sú absolútne ničivé. Preto je veľmi zarmucujúce, aj keď sa niet čomu čudovať, že v súčasnosti tak veľa írskych žien vyhľadáva po-potratové poradenstvo a starostlivosť. Potrat sa totiž veľmi často prezentuje ako rýchla a jednoduchá ´oprava´, no realita je od tohto tvrdenia na hony vzdialená. Potrat odhalí všetky mentálne problémy, aké žena mala a preto tak často vidíme vychádzať na povrch symptómy post-traumatickej stresovej poruchy; prežívajú depresiu, úzkosť, obavy, stres a neraz sa cítia zneužité. Je absolútne nevyhnutné nepodceňovať emócie a to, čo tieto ženy prežili, a poskytnúť im pomoc, ktorú v tejto chvíli potrebujú. Je najvyšší čas, aby si všetci ľudia bez rozdielu uvedomili skutočný vplyv a dosah, aký má potrat na zdravie a život bezpočtu žien."