web3-family-music-guitar-home-de-pressmaster-i-shutterstock.jpg

11 vecí, ktoré musíte podniknúť so svojimi deťmi, kým vyrastú

381
Milko Kostovič
AltKAT

Niekoľko skvelých nápadov, ako im poskytnúť nezabudnuteľné zážitky, pokiaľ ešte môžete!

S manželkou máme dve deti. Najstaršie má 11 a najmladšie jeden a pol roka. Obaja sa snažíme pri ich výchove pôsobiť aktívne, čo samozrejme zahŕňa aj oddych a rekreáciu. Vždy sme sa snažili prísť s aktivitami, ktoré by sme mohli robiť spoločne ako rodina - veci, ktoré by v ich živote zanechali pozitívnu stopu a ktoré by si navždy zapamätali. 

Napríklad s našim najstarším synom sme robili tak od všetkého trochu: výlety, dobrodružstvá, kultúrne aktivity atď. Chystáme sa naplniť jeden z jeho snov: ísť na futbal, aby sme videli slávny tím hrať na tradičnom futbalovom štadióne. Som si istý, že to bude neuveriteľný zážitok! S najmladším ideme rovnakou cestou, pokiaľ to umožňuje jeho vek.

Medzičasom začínam mať pocit, že keďže čas plynie tak rýchlo, nebude možné urobiť s nimi všetko, čo by sme chceli. Zaneprázdnenosť a práca môžu stáť v ceste tráveniu kvalitného času s našimi deťmi (aj keď by nemali).

Nájdu sa však jednoduché veci, ktoré nevyžadujú veľa času. Sú to aktivity, ktoré urobia naše deti veľmi šťastnými a posilnia puto medzi rodičmi a deťmi.

Nie som veľmi kreatívny, preto som čerpal inšpiráciu z knihy 101 vecí, ktoré robiť so svojimi deťmi, kým vyrastú (101 Things to Do With Your Children Before They Grow Up) od Roberty Farie. Tu sú niektoré z návrhov, ktoré sa mi zdajú obzvlášť užitočné:

1
Vysaďte kvetinovú/zeleninovú záhradu alebo les!

Okrem toho, že je to veľmi zábavná aktivita, pomáha prebudiť v deťoch povedomie o potrebe ochrany životného prostredia.

2
Skladajte spolu veľké a zložité puzzle. 

Na jeho dokončenie je však potrebné množstvo času. Rada: skúste si vyhradiť hodinu denne na to, aby ste puzzle zložili. Týmto spôsobom dodržíte záväzok tráviť kvalitný čas so svojou rodinou a bude to jednoduché a zábavné.

3
Nahrávajte si vlastné rozhovory, akoby to bol televízny program

Môžete si navzájom klásť otázky o každodennom živote svojej rodiny, vymýšľať súťažné relácie o rodičoch alebo deťoch, alebo len zaznamenávať otázky a odpovede typu: "Prečo máš rád svojho otca?" Zaujímavé na tom je si ponechať tieto videá, aby ste si ich v budúcnosti mohli znova pozrieť. Bude to skvelý spôsob, ako si spomenúť na prvé roky vašich detí.

4
Hra v daždi 

Premočenie dažďom očistí vaše telo i dušu. Navyše sa budete cítiť znova ako dieťa a budete bližšie svojim deťom. 

5
Vytvorte veľké umelecké dielo

Čo tak vyčleniť stenu vášho domu, aby tam každý v rodine vytvoril jedinečné umelecké dielo? Bude to tvorivá činnosť, ktorá vášmu domovu dodá osobitý štýl. Áno, a nesmiete potom pretierať stenu (pokiaľ to nie je preto, aby každý mohol vytvárať nové umelecké diela).

6
Priveďte svoje deti do svojho rodného mesta, kde ste vyrastali

Ukážte im školy, ktoré ste navštevovali, a kostol, v ktorom ste boli pokrstení. Bude to pre vás spomienková prechádzka a pre nich cvičenie predstavivosti. Budú nadšené príbehmi, ktoré im porozprávate o jednotlivých miestach.

7
Vytvorte si rodinnú tradíciu

Napríklad si môžete pomenovať každý utorkový večer ako noc hamburgerov a spoločenskej hry. Ak pri niektorých príležitostiach zabudnete na tento záväzok, vaše deti vám to pripomenú.

8
Naučte sa hrať na hudobný nástroj a zložte spoločnú pieseň. 

Môže to byť vaša rodinná tematická pieseň a prejav lásky a spolupráce medzi všetkými členmi rodiny.

9
Prekvapte sa navzájom 

Bolo by veľmi milé, keby v deň narodenín každého člena rodiny všetci (samozrejme okrem osoby, ktorej narodeniny sa oslavujú) vytvorili prekvapenie pre osobu, ktorá oslavuje. Môžu napríklad zorganizovať párty (či už ide o malú, jednoduchú záležitosť alebo veľkú vec), video-odkaz od zvyšku rodiny, chutné raňajky v posteli alebo pátranie po darčekoch k narodeninám po celom dome.

10
Vymyslite si vlastný spôsob, ako povedať "mám ťa rád" s jedinečným superlatívom

Môže to byť niečo ako: "Milujem ťa ako celý šíry svet" alebo "Mám ťa rád donekonečna a naspäť" alebo "Milujem ťa rovnako ako vzdialenosť medzi nebom a zemou a naspäť". 

11
Varte spolu

Môže to znamenať veľa práce a môže to byť chaotické, ale je to nezabudnuteľný rodinný kulinársky zážitok. Vyskúšajte nové recepty a chute a rozdeľte si úlohy spojené s jedlom: rozhodnite sa, kto bude variť, kto pripraví stôl a kto umyje riad.

Na záver je tu niekoľko rád, ktoré nie sú v knihe, ale ktoré sú zásadné: modlite sa spoločne a vyberte si patróna rodiny. Vytvorte si plán, aby sa každý mohol modliť v spoločný čas. Ak narazíte na ťažkosti, spomeňte si na svojho patróna rodiny! A nezabudnite sa mu vždy poďakovať za vašu krásnu rodinu.