dem_debate_2020_810_500_75_s_c1.jpg

Demokrati sa už bijú o prezidentské kreslo - dokazujú, že sú všetkými desiatimi za potrat

215
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Ak bolo niečo v debate demokratov koncom júna tohto roku nad slnko jasnejšie, bol fakt, že potratový extrémizmus v jeho najdesivejšej forme bude ústredným bodom ich prezidentskej volebnej kampane. Zástup týchto fanúšikov "feticídy" - zabíjania plodu, chce schválenie potratu na požiadanie počas celých deväť mesiacov tehotenstva, bez nutnosti udať dôvod, a na dôvažok ho hradiť z peňazí daňových poplatníkov. Potrat podľa ich slov nie je ani len nevyhnutným zlom, ale vyslovene šľachetným činom, na ktorý by mala byť každá žena, čo ho podstúpi, hrdá. 

Napriek tomu sa ani jeden z kandidátov nevyjadril, či by v konečnom dôsledku podporili aspoň nejaké obmedzenia potratu. Je to preto, lebo väčšina síce bola za možnosť potratu až do pôrodu, no zároveň si uvedomujú, že sa so svojimi ľavicovo-progresívnymi voličmi v primárkach dosť rozchádzajú s názorom prevažnej väčšiny Američanov. Hovorí sa, že demokratickí kandidáti práve preto tak zúfalo potrebujú roztrubovať svoju ´dôveryhodnosť´. Bývalý kongresman a neúspešný kandidát do senátu Beto O´Rourke bez toho, aby ho moderátor vyzval, vyhlásil, že "zdravotnícka starostlivosť musí okrem iného znamenať aj to, že sa každá žena môže sama rozhodnúť čo urobí so svojím telom a musí sa jej umožniť prístup k takej starostlivosti, ktorá jej to zabezpečí." Washingtonský guvernér Jay Inslee v tejto súvislosti pripomenul, že "je jediným kandidátom, ktorý podal návrh zákona na ochranu reprodukčného práva ženy v zdravotnom poistení. Rešpektuje ciele a plány všetkých, no oni majú kandidáta, ktorý vie ´výborne spracovať loptu´. Potrebujú zabezpečiť prístup každému." Inslee samoľúbo naznačil, že nikto nie je taký dobrý v otázkach potratu, ako on.

Ľavičiarska senátorka Amy Klobucharová z Minnesoty je nahnevaná na Insleeho a rýchlo poukazuje na to, že za právo ženy na voľbu bojovali riadne tvrdo už tri ženy, medzi nimi aj ona, senátorka Elizabeth Warrenová a kongresmanka Tulsi Gabbardová (ktorá, čo je zaujímavé, bola kedysi pro-life a veľmi sociálne konzervatívna). Warrenová s týmto všetkým súhlasila, no aj ona odmietla odpovedať na priamu otázku moderátora, či by "stanovila pre potrat nejaké obmedzenia". Namiesto toho sa vytasila so zoznamom dlhým ako ruka, kde uviedla čo všetko chce platiť z peňazí druhých ľudí, vrátane kontroly pôrodnosti a potratov a potom vyhlásila, že v prezidentskom kresle by dohliadla na federálne istenie zákonov o potrate. Ľudia by už nemuseli žiadať súdy o podporu práv na potrat, ale bolo by to už zákonné právo. Toto by bola pochopiteľne nočná mora pre hnutie pro-life.

Bývalý tajomník HUD (Housing and Urbian Development) Julian Castro, ktorý na otázku či jeho plán v zdravotníctve zahŕňa aj financovanie potratov z federálnych daní, prihlúplo a zároveň nasládlo odpovedal, že "pochopiteľne áno", pričom pôsobil dojmom, že to je predsa taká samozrejmosť, ako že dva a dva sú štyri. O propotratovej politike rečnil s takým zápalom, že všetci ostatní pri ňom vyzerali ako anti-choice. Hrdo vyhlasoval:

"Ja neverím iba v reprodukčnú slobodu; ja som presvedčený o reprodukčnom práve a spravodlivosti, čo znamená, že len preto, že je žena - a nesmieme zabúdať na naše trans-ženy - chudobná, nemala by mať právo voľby; preto som absolútne za právo na potrat." Zúčastnení pozorovatelia uviedli, že ešte v živote nezažili takú zápalistú reč, obhajujúcu potrat.     

Castro si v tom švungu však neuvedomil jednu vec - som si istý, že mu to odvtedy už niekto povedal - že riadne prestrelil. "Trans žena" je totiž biologický muž, ktorý sa pokúša ´premeniť´ na ženu alebo sa ako žena identifikovať, a tým pádom nemôže otehotnieť (čiže ani ísť na potrat). Castro chcel totiž povedať - bola by sranda sledovať ako mu to vážne vysvetľujú jeho spolukandidáti - že aj "trans muži", čo sú biologicky ženy, identifikujúce sa ako muži, budú potrebovať potrat. Človek ho môže akurát poľutovať, že upadol do tohto posledného kultúrneho šialenstva, no na mieste jeho prívržencov by som mu neodpustil, že sa nevyzná ani vo vlastných dúhových kategóriách. 

Ďalšia debata demokratov sa má niesť v podobnom duchu lojálnej zaprisahanosti potratovému priemyslu na čele s Joe Bidenom, ktorý mení kabát a zrieka sa svojej predchádzajúcej podpory dodatku ústavy Hyde (blokovanie platenia potratov z federálnych fondov), ako aj svojej predchádzajúcej opozície voči príšernému potratu aj v posledných štádiach tehotenstva.

Demokrati medzitým vyčítajú pro-liferom podporovanie Donalda J. Trumpa a usilujú sa ich presvedčiť, že tí, čo veria, že bábätká majú skončiť v postieľke a v kočiariku a nie v smetnej nádobe, nebudú mať už časom koho voliť. Ich odkaz zo spomínaného zasadania je teda viac než jasný - demokrati sú síce proti umiestneniu detí v migračných ´klietkach´ na hraniciach, no všetkými desiatimi podporujú odhadzovanie bábätiek do smetných košov za budovami Planned parenthood.