picassistedsuicide27.jpg

Oregon tlačí na ľudí, aby sa zabíjali sami - načo stáť v rade na asistovanú samovraždu?

660
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Oregonský parlament schválil v júni tohto roku návrh zákona, ktorý dopĺňa znenie oregonského zákona o asistovanej samovražde v tom zmysle, že sa môže podľa potreby meniť podmienka 15-dennej čakacej lehoty, alebo sa aj celkom odstrániť. Senátny zákon 579 eliminuje čakacie doby na samovraždu za asistencie lekára pre ľudí, u ktorých je diagnostikovaná blízka smrť. Oregonský parlament prijal tento návrh zákona v júni 2019 a ak ho guvernér tohto štátu nebude vetovať, stane sa zákonom.

V Oregonskom zákone SB 0579, ktorý umožňuje lekárovi ´upravovať´ 15-dennú čakaciu lehotu, sa píše:

"Ak lekár, ktorý navštevuje posudzovaného pacienta medicínsky potvrdí, že tento pacient si želá, v rámci odôvodneného lekárskeho posúdenia, zomrieť ešte pred vypršaním prinajmenšom jednej z čakacích lehôt, popísaných v sekcii 1 tohto oddielu, môže predpísať príslušnú medikáciu na základe ORS 127.800 až 127.897 (formuláre), a to kedykoľvek po obdržaní písomného súhlasu pacienta alebo po druhom ústnom potvrdení tejto žiadosti pacientom na základe ORS 127.840." 

"Pred zákonodarcami svedčili vysoko kvalifikovaní a skúsení medicínski odborníci o tom, že tento zákon nie je iba absolútne nepotrebný, ale je aj veľmi nebezpečný", povedal Lois Anderson, výkonný šéf Oregon RTL. "Dotyční zákonodarcovia vysoko prehlasovali (aj za pomoci telef. liniek) tých čo boli proti, a splnili tak len s hŕstkou prítomných kolegov cieľ, ktorým je táto zlovestná agenda smrti."

V žurnáli Mayo Clinic Proceedings vyšiel v novembri 2005 článok, ktorý popisuje štúdiu, robenú na 468 pacientoch v hospici, u ktorých sa diagnostikovala predpoveď dĺžky prežitia. Splnilo sa to iba u 20% pacientov!

"Pre každého lekára je neuveriteľne náročné presne predpovedať očakávanú dĺžku života pacienta", hovorí Anderson, "Nie je potom podľa tohto tvrdenia pre lekára, ktorý môže ovplyvniť situáciu nesmierne náročné tlačiť na chorého pacienta aby súhlasil s užitím smrtonosných "liekov"? Eliminácia čakacej doby to už iba uľahčuje."  

Odstránením (úpravou) 15-dennej čakacej lehoty teda môže osoba, ktorá súhlasila s asistovanou samovraždou zomrieť týmto spôsobom aj bez možnosti zmeniť svoje rozhodnutie, pokiaľ bola táto osoba na základe rozličných okolností v čase svojho pôvodného rozhodnutia v depresii (na to bola určená tá lehota). 

Lobby za asistovanú samovraždu argumentuje, že zákony o asistovanej samovražde sa v Oregone nešíria, takže niet obáv z expanzie do iných jurisdikcií. Pred prijatím tohto zákona Oregon rozšíril pojem asist. samovraždy tým, že ´prehodnotil´ zmysel pojmu terminálne štádium choroby. V januári 2018 Fabian Stahle dokázal, že Oregon Health Authority urobil práve toto. Oregon teraz v prijatom zákone vlastne iba pojmovo upraví jeho znenie.

Holandský zákon o eutanázii sa napríklad nedoplnil zmenou jazyka zákona, ale zmenou interpretácie zákona. Z najnovších holandských štatistík o eutanázii vznikol návrh aby sa zákon o eutanázii ´prehodnotil´ a zahrnul do svojho znenia pojem "zavŕšený život" ako synonymum pre eutanáziu.