180125-american-flag-lgbtq-flag-stonewall-ew-1244p_99b057e95a009f7309e31c8ddbad88d9.fit-760w.jpg

Trumpova administratíva odkazuje veľvyslanectvám, že nemôžu vyvesovať dúhové vlajky

424
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Trumpova administratíva odmieta žiadosti amerických veľvyslanectiev vyvesovať dúhové vlajky na stožiare počas mesiaca LGBTQ pride, ako informujú traja americkí diplomati. 

Americké ambasády v Izraeli, Nemecku, Brazílii a Lotyšsku patria medzi tie, ktoré požiadali o povolenie od ministerstva zahraničných vecí, aby mohli vyvesiť dúhové vlajky na svojich stožiaroch a boli odmietnuté. 

Hoci dúhová vlajka môže byť a je umiestňovaná na pôde veľvyslanectiev a na jej vonkajších múroch, rozhodnutie nepovoliť ju na oficiálnom stožiari je v rozpore s tvrdením prezidenta Trumpa, že USA je lídrom v podpore LGBTQ práv v zahraničí. Trumpova administratíva ohlásila kampaň na dekriminalizáciu homosexuality v zahraničí a tento mesiac na Twitteri vydala formálne stanovisko na "oslavu mesiaca LGBT pride a uznala mimoriadne zásluhy LGBT ľudí." 

Odmietnutie prišlo z kancelárie zástupcu ministra pre manažment Briana Bulataa, dlhoročného spolupracovníka ministra zahraničných vecí Mika Pompea, pre ktorého Bulatao pracoval aj v CIA. Podľa noriem ministerstva zahraničných vecí sa očakáva, že veľvyslanectvá, ktoré chcú vyvesiť vlajku na svojich stožiaroch, by mali získať povolenie od Washingtonu. 

Počas Obamovej administratívy vláda udeľovala paušálne povolenia veľvyslanectvám, ktoré mohli vyvesovať dúhovú vlajku počas júna. Americkí diplomati uviedli, že veľvyslanectvám bolo v tomto roku odkázané, že môžu vystavovať dúhovú vlajku na iných miestach, vrátané priestorov ambasád, ale že žiadosti o ich vyvesenie na stožiari musia byť špeciálne schválené. Do dnešného dňa žiadne takéto povolenia neboli udelené. 

Ako informovalo spravodajstvo NBC News už vo februári, mimoriadne znepokojujúce bolo odmietnutie pre nemeckú ambasádu, pretože veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell vedie administratívny nátlak na ukončenie kriminalizácie homosexuality v približne 70 krajinách, ktoré ju stále zakazujú. Grenell, najvyššie postavený (otvorený) gay v Trumpovej administratíve, zabezpečil podporu pre túto kampaň zo strany Trumpa, ako aj od viceprezidenta Mika Penca. 

"Prezidentove uznanie mesiaca pride a jeho príspevok na Twitteri povzbudil našu dekriminalizačnú kampaň a naplnil ma ešte väčšou hrdosťou, aby som opäť pochodoval v Berlínskom sprievode, zavesil obrovský transparent na ambasádu uznávajúc našu hrdosť, zorganizoval viacero podujatí na ambasáde a vyvesil vlajku gay pride," vyhlásil Grenell v piatok pre NBC News. 

Na otázku, či veľvyslanectvo vyvesí vlajku na svoj stožiar v okolí budovy ambasády, len pár krokov od ikonickej Brandenburskej brány, hovorca veľvyslanectva Joseph Giordono-Scholz povedal len toto: "Dúhová vlajka bude na toľkých miestach ambasády, kde je to všade možné." 

V Nemecku pokračujú oslavy aj v mesiaci júl skrz podujatie pre LGBTQ, ktoré je známe pod názvom Christopher Street Day, konajúce sa v rôznych dňoch v rôznych častiach Európy.

Mnohé veľvyslanectvá tento mesiac vystavujú dúhovú vlajku inými spôsobmi, vrátane amerického veľvyslanectva v Južnej Kórei, ktoré na boku budovy umiestnilo veľký dúhový banner. Nie je jasné, či ďalšie ambasády umiestnia vlajku na svoj vlajkový stožiar bez toho, aby požiadali o povolenie Washingtonu.

Ministerstvo zahraničných vecí vo Washingtone ihneď nereagovalo na žiadosti o vyjadrenie, a neučinili tak ani americké veľvyslanectvá v Jeruzaleme a Brazílii. Veľvyslanectvo USA v Lotyšsku vydalo odporúčanie, aby otázky týkajúce sa vlajky smerovali na ministerstvo zahraničných vecí.

Odmietnutia zo strany Washingtonu znepokojili amerických zahraničných diplomatov, ktorí sú LGBTQ. Niektorí z týchto diplomatov vystúpili s touto témou na súkromnom skupinovom rozhovore pre členov skupiny Gayovia a lesbičky na ministerstvách zahraničných vecí (GLIFAA), ako informovalo NBC News. Predstavenstvo GLIFFA nereagovalo na žiadosť o komentár. 

Po zverejnení tohto príbehu sa na Twitteri jedna advokátska skupina GLAAD vyjadrila: "Pamätáte si, keď minulý týždeň prezident Donald Trump predstieral, že oslavuje mesiac pride?"

Verejné vyhlásenia Trumpa o podpore práv LGBTQ ostro kritizovali skupiny, ktoré tvrdia, že jeho skutky od nástupu do úradu hovoria inou rečou. 

Začiatkom tohto mesiaca nadobudlo účinnosť pravidlo Trumpovej administratívy, podľa ktorého bol zakázaný vstup do americkej armády transgender ľuďom, ktorí podstúpili zmenu pohlavia, alebo im bola diagnostikovaná rodová dysfória. Trump túto politiku tento týždeň obhajoval vo VB, keď povedal, že transgender ľudia "berú obrovské množstvo liekov", čím sa zrejme odvolával na hormóny. 

Trumpova vláda tiež vrátila naspäť pravidlá Obamovej administratívy určené na prevenciu diskriminácie zdravotnej starostlivosti voči transgender ľuďom. Skupiny na ochranu ľudských práv zároveň vyjadrili znepokojenie nad tým, že Komisia pre nescdzuditeľné práva, ktorú tento mesiac ohlásilo ministerstvo zahraničných vecí, aby usmernila politiku ľudských práv v USA zdôrazňujúc "základné princípy prirodzeného práva", je zameraná na zmierňovanie dôrazu ochrany LGBTQ ľudí a žien. 

Tieto správy prichádzajú v čase, keď sa chystajú oslavy pride vo Washigntone, pričom WorldPride sa tento rok uskutoční v USA po prvý raz v júni v New Yorku.