Horor eutanázie v Holandsku: Len 17-ročnému dievčaťu lekári a jej matka “pomohli umrieť”.

694
Kultúra smrti

Svetom otriasla skutočná dráma. 17-ročná Holanďanka, trpiaca depresiami v dôsledku znásilnenia, ktoré zažila v mladšom veku, žiadala o ukončenie svojho života. Jej žiadosti súd vyhovel. O chorobnosti prípadu a toho, že z holandskej spoločnosti zrejme mizne vzťahovosť a láska, svedčí skutočnosť, že pri tom, ako dievča umieralo, bola aj jej vlastná matka. Informáciu priniesli viaceré denníky, ako aj katolícky denník Avvenire.

Žiadala smrť v 17 rokoch, aby ukončila svoju krátku existenciu na tomto svete, pretože zažívala utrpenie, ktoré už nemohla zniesť. Mimoriadne tragický je príbeh krásnej dievčiny z Holandska menom Noa Pothovenová, ktorá si vydobyla smrť ako ukončenie jej utrpenia.

Mráz z tohto prípadu behá po chrbte už len pri predstave ako úbohá Noa odišla z tohto sveta. Umrela uplynulú nedeľu, v obývačke svojho domu za asistencie lekárov a jej vlastnej matky, ktorá údajne spolu s otcom stála celý život dcére na blízku, no “nedokázala jej to vyhovoriť”.

Noa sa stala obeťou sexuálneho zneužívania v 11 a 12 rokoch a neskôr, v 14 rokoch ju znásilnili v jej rodnom meste Arnheme dvaja muži. Noa tieto zločiny neohlásila hneď na polícii, a z traumy sa nikdy nedostala. Trpela postraumatickou stresovou poruchou a následne anorexiou a depresiou. Hovorí o tom aj vo svojej autobiografickej knihe “Zvíťaziť, alebo poučiť sa”, ktorú vydala len koncom roka 2018. V nej opisuje svoje snahy o prekonanie psychických problémov. Svojou prácou, ako hovorila, chcela pomôcť najzraniteľnejším mladým, aby bojovali za svoj život. Kritizovala, že v Holandsku nejestvujú špecializované štruktúry, kde by dospievajúci mohli nájsť telesnú a psychickú podporu v podobných prípadoch, ako bol jej.

V decembri minulého roka jej zároveň bola zamietnutá možnosť podstúpiť eutanáziu. V denníku Ad sa priznáva: “Chcela som umrieť. Už som nemohla viac žiť. Už roky chodím od nemocnice do nemocnice kvôli vážnym psychickým problémom. Depresia, pokusy o samovraždu, anorexia… V zúfalstve som sa obrátila na Kliniku pre ukončenie života so žiadosťou o eutanáziu. Odpovedali mi záporne, pretože som vraj príliš mladá. Musím traumu prekonávať, až kým môj mozog nebude úplne vyvinutý, eutanáziu mi neposkytnú, kým nedosiahnem 21 rokov”, uviedla.

O pár mesiacov však zjavne jej boj nabral rýchle obrátky a v nedeľu 2. júna jej bola vo vlastnom dome, nevedno akým konkrétne spôsobom, poskytnutá asistovaná samovražda za pomoci medicínskeho personálu a jej vlastnej matky.

Len pred 6 dňami mladučká Noa napísala na sociálnej sieti ako rozlúčku toto:

“Toto je smutný, posledný post. Dlho som váhala, no rozhodla som sa publikovať ho. Môj plán bol jasný už dlhú dobu, preto nejde o impulzívne konanie. Prejdem rovno k veci. Do 10 dní umriem. Po rokoch bojovania, boj sa skončil. Už som prestala jesť aj piť a po mnohých diskusiách a rozhovoroch sa rozhodlo, že ma nechajú odísť, pretože moje utrpenie je neznesiteľné. Je koniec. Pridlhý čas som vlastne ani nežila, len prežívala, dokonca ani to. Ešte dýcham, no nie som živá. Dobre sa o mňa starajú, dostáva sa mi úľavy v bolestiach a som s rodinou celý deň (som v nemocnici, v posteli). Pozdravujem osoby najdôležitejšie v mojom živote. A opakujem. Všetko je v poriadku. Nesnažte sa ma presvedčiť, že toto nie je dobré. Je to moje rozhodnutie a je definitívne. Láska znamená nechať odísť v tomto prípade…. S láskou, Noa.”

Za týmito slovami Noa ešte nasleduje srdiečko a smajlík, ktorý posiela bozky. Toto bola Noa. Zúfalé dievča, ktoré nik nedokázal zachrániť a milovať, aby ju zbavil bolesti.

Noa nie je prvou osobou zavraždenou spoločnosťou pre jej psychické problémy. V Holandsku je už niekoľko desiatok pacientov, ktorí podstupujú eutanáziu. V januári takto zomrela Aurelia Brouwersová, 29-ročná žena s psychiatrickou diagnózou. Televízny redaktor s ňou strávil posledné dva týždne a zaznamenal v nich, že táto žena je schopná tráviť normálne životné chvíle, no je skalopevne rozhodnutá umrieť, k čomu napokon aj dospela vypitím namiešaného koktejlu, ktorý jej medicínski asistenti nachystali…

Eutanázia je v Holandsku legálna od roku 2001, a žiadať o ňu môže aj maloletý, pokiaľ lekár určí, že jeho utrpenie je neznesiteľné a bez perspektívy zlepšovania stavu. Do 16 rokov je tiež potrebný súhlas rodičov, či zákonných zástupcov. Od 16. roku života nie je už potrebný súhlas rodiny, no lekár musí rodinu aspoň upovedomiť (do 18. veku žiadateľa).

V roku 2017 podstúpilo eutanáziu 6485 osôb, čo predstavovalo 4,4% z celkového počtu 150 tisíc úmrtí registrovaných v tom istom roku.

Dnes (6.6.2019) sa ohľadne tohto prípadu objavili informácie, že v skutočnosti bola dotyčnej mladej žene eutanázia zamietnutá, tá však prestala jesť a piť a v dôsledku toho zomrela. Redakcia momentálne na základe dostupných zdrojov neviem určiť, ktorá verzia príbehu je pravdivá.