rainbow-bishop-tobin-tweet-700x438.jpg

Biskup Tobin: Katolíci by nemali podporovať LGBTQ mesiac

148
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Thomas Tobin, biskup z amerického mesta Providence, vyvolal vlnu kontroverzie po tom, čo sa na Twitteri vyjadril ohľadne učenia Katolíckej cirkvi v súvislosti s LGBTQ mesiacom. 

Biskup štátu Rhode Island uviedol, že je "v rozpore s katolíckou vierou a morálkou podporovať či zúčastňovať sa" podujatí počas LGBTQ mesiaca. Povedal tiež, že tieto podujatia sú "obzvlášť škodlivé pre deti"

Príspevok si získal viac než 90 000 reakcií, takmer 30 000 lajkov a bol viac než 7 000 krát zdieľaný. 

Celý príspevok biskupa Tobina znie: "Pripomeňme si, že Katolíci by nemali podporovať alebo sa zúčastňovať na podujatiach LGBTQ mesiaca, ktoré sa konajú v júni. Podporujú kultúru a aktivity, ktoré sú v rozpore s Katolíckou vierou a morálkou. Sú obzvlášť škodlivé pre deti."

Biskup Tobin v nasledujúcom vyhlásení uviedol, že "Katolícka cirkev má úctu a lásku pre členov homosexuálnej komunity, tak ako aj ja." Ďalej dodal, že "jedinci s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu sú milovanými deťmi Boha a našimi bratmi a sestrami."

Katechizmus Katolíckej cirkvi učí, že ľudí s homosexuálnymi sklonmi "treba prijímať s úctou, súcitom a jemnocitom," ale že homosexuálne úkony predstavujú "veľmi závažnú zvrátenosť", sú "vnútornou povahou nezriadené" a že "v nijakom prípade ich nemožno schvaľovať." Naopak, "homosexuálne osoby sú povolané k čistote." (KKK, 2357-2359). 

Reakcia verejnosti na biskupa Tobina

Biskup Tobin si vyslúžil zmiešané reakcie, v mainstreamových médiách ale jeho príspevok vyvolal veľký odpor. 

Tento článok denníka Daily Mail poukazuje na negatívne reakcie, vrátane tých od obľúbených užívateľov sociálnych sietí a politikov. 

The Boston Globe dokonca označil biskupa Tobina za "homofóba". 

Biskup Joseph Strickland z Texasu sa však na Twitteri Tobina zastal:

"Prosím prestaňte označovať biskupov, ktorí hlásajú pravdu evanjelia, za homofóbov. Boh nám dal sexuálnu intimitu pre plodenie detí a hlbšie spojenie muža a ženy v manželstve. Hlásanie pravdy nie je homofóbia, je to jednoducho realita."

Biskup Strickland obhajoval biskupa Tobina aj v ďalšom príspevku, vysvetľujúc, že "proste hovorí v mene jednej pravdy pokladu viery."

Celý príspevok znel nasledovne: "Biskup Tobin proste hovorí v mene jednej pravdy pokladu viery. Boh stvoril mužov a ženy. Tí, ktorí sú zmätení vo svojej identite, jednoducho potrebujú Kristovu lásku a súcit, pripomeňme si, že Kristova láska je vyjadrená, keď zomrie na kríži v mene pravdy."

Hoci sa zdá, že celý svet je proti biskupom Tobinovi a Stricklandovi, mnohí užívatelia sociálnych sietí sa postavili na ich obranu. 

Tu je niekoľko pozitívnych reakcií:

"Láska znamená hovoriť pravdu. Ak by sme mali viac kňazov a rehoľníkov ochotných hovoriť pravdu, Cirkev by bola skutočne zjednotená vo svojom poslaní," napísal jeden užívateľ v reakcií na biskupa Stricklanda. 

"Ďakujem vám biskup, že hovoríte pravdu o ľudskej sexualite a manželstve. Zostaňte silný. Modlitba a pokoj," napísal ďalší užívateľ biskupovi Stricklandovi. 

Otec Richard Heilman vyjadril svoju podporu statočnosti biskupa Tobina v príspevku, ktorý mal viac ako 1 000 lajkov. 

"Apoštoli neboli umlčaní hriechom Judáša. Všetci okrem jedného položili svoje životy v záujme pravdy Ježiša Krista. Jeho Excelencia, biskup Thomas Tobin má odvážne srdce prvých biskupov. Stojím s vami, Vaša Excelencia!", napísal otec Heilman na Twitteri. 

Na ďalšom účte na Twitteri prebiehala kampaň s názvom "STOJÍMEzaThomasomTobinom."

Tu je celý príspevok:

Stand for Tobin


Stojme za biskupom Tobinom a bráňme učenie Cirkvi o homosexualite!