LeandroRodriguezLastra-CitizenGOar140519.jpg

Argentínsky doktor odsúdený za odmietnutie vykonať potrat

489
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Dr. Leandro Rodríguez Lastra čelí až dvojročnému väzeniu

Dr. Leandro Rodríguez Lastra, gynekológ a pôrodník v Argentíne, bol v pondelok odsúdený za to, že zabránil potratu. Doktor Rodríguez sa rozhodol zachrániť život nenarodeného dieťaťa, ktorého matka užila tabletku na vyvolanie potratu. 

Po troch dňoch vypočúvania argumentov na argentínskom súde Rio Negro, sudca Álvaro Meynet odsúdil Rodrigueza za to, že si neplnil svoje povinnosti ako verejný činiteľ. 

V najbližších dňoch súd oznámi trest, ktorý by sa mohol pohybovať od pozastavenia výkonu praxe až po dva roky väzenia.

Rodríguez je vedúcim oddelenia gynekológie v nemocnici Pedro Moguillansky v meste Cipoletti. V máji 2017 liečil 19-ročnú ženu, ktorá trpela silnými bolesťami v dôsledku požitia misoprostolu, prvej dvojdielnej potratovej tabletky, ktorú dostala od potratovej skupiny. 

Doktor potvrdil, že žena bola tehotná takmer 23 týždňov a dieťa vážilo viac ako 500 gramov, a tak sa v spolupráci s lekárskym tímom a správnou radou nemocnice rozhodol, že neukončí tehotenstvo. 

Rodríguez stabilizoval pacientku a keď dieťa dosiahlo 35. týždeň, doktor vyvolal pôrod. O niekoľko dní neskôr bolo dieťa adoptované a čoskoro bude mať dva roky.

Rodríguez a Dr. Yamila Custillo, ktorá tiež odmietla vykonať potrat, však boli citovaní poslankyňou Martou Milesi, obhajkyňou protokolu beztrestného potratu, ktorý provincia prijala v prípade znásilnenia. 

Custilla bola vyňatá zo sťažnosti v máji 2018. Prípad proti Rodríguezovi však pokračoval z dôvodu, že zastavil prebiehajúci potrat. 

Sudca Meynet rozhodol, že doktor vykonal "odkladací manéver", aby využil zraniteľnú ženu. Ďalej uviedol, že keďže Rodríguez nebol zaregistrovaný ako doktor odmietajúci potrat z dôvodu svedomia, bol zo zákona povinný vykonať potrat.

Počas súdneho procesu podporili doktora tisícky ľudí a pro-life inštitúcie prostredníctvom sociálnych sietí, petícií, pochodov a vigílií. 

Po vypočutí rozsudku Rodríguez uviedol, že sa odvolá a bude pokračovať v boji za spravodlivosť.