Muž prišiel do nemocnice s bolesťami brucha. Zistili, že je tehotný

476
Kultúra smrti

Keď do nemocnice prišiel muž so silnými bolesťami brucha, zdravotná sestra to nepovažovala za naliehavú situáciu, keďže si všimla, že je muž obézny a prestal užívať lieky na krvný tlak. V skutočnosti šlo o tehotného transgender muža. Informuje portál USA Today.

„Nie je to o tom, čo sa stalo s touto konkrétnou osobou, ale o tom, čo sa deje  s transgender osobami v zdravotnom systéme,“ povedala Dr. Daphna Stroumsová z Michiganskej univerzity, hlavná autorka článku.

„V lekárskych záznamoch bol klasifikovaný ako muž“ a vyzeral ako muž, poznamenala Stroumsová.

32-ročný pacient povedal sestre, že je transgender po príchode na pohotovosť, ale jeho elektronický zdravotný záznam ho označil za muža.

Narodil sa pôvodne ako žena, ale po tom, čo sa rozhodol pre zmenu pohlavia, podstúpil operáciu a užíval dávky testosterónu a antihypertenzív. Ale hormóny a lieky na krvný tlak prestal brať, pretože prišiel o poistenie. Ako sa neskôr lekárom priznal, tomu, že by jeho telo mohlo stále fungovať ako telo ženy nič nenasvedčovalo, dokonca nemal ani pravidelný menštruačný cyklus.

Až o niekoľko hodín neskôr lekár vyhodnotil nemocničné testy a potvrdil tehotenstvo. Ultrazvuk ukázal nejasnú aktivitu srdca plodu a takzvaný prolaps pupočnej šnúry, čo je stav, kedy je pupočník plodovou vodou strhnutý. Lekári sa pre to rozhodli vykonať núdzový cisársky rez. Dieťa sa však aj napriek ich snahe narodilo mŕtve.

Transgender zdravotnícky špecialista Nica Ridera na uvedenom prípade tvrdí, že zdravotné záznamy môžu používať mužské a ženské kolónky pre pohlavie, ale to vraj neznamená, že by sme nemali premýšľať o tom, akí sú ľudia rôzni. Skutočne?