Cross_of_the_Martyrs_Credit_Aaron_Groote_via_Flickr_CC_BY_NC_SA_20_CNA_1_15_16.jpeg

"Boh nás v čase prenasledovania posilní", povzbudzuje nový filipínsky biskup

344
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Nový filipínsky biskup vyzýva katolíkov nebojácne a s odvahou postupovať proti násiliu a prenasledovaniu. Počas vlastnej vysviacky biskup Fidelis Layog vo svojom príhovore pripomenul ťažké podmienky, v akých sa Cirkev jeho krajiny nachádza, no zároveň ich označil za príležitosť svedčiť o sile Božieho pôsobenia v Cirkvi. Pápež František vymenoval Layoga za pomocného biskupa v diecéze Lingayen-Dagupan. Bol vysvätený 8. apríla 2019 v Katedrále sv. Jána Evanjelistu v Dagupan City. Podľa Manilla Bulletin nový biskup vyhlásil:

„Nastáva čas, v ktorom máme dokázať silu svojej viery a pevnosť základov Cirkvi. Nebojme sa, pretože nikdy nie sme sami. Je s nami Boh. A Boh zvíťazí.“

Na liturgii, ktorú viedol arcibiskup Socrates Villegas, sa zúčastnili tisícky ľudí. Arcibiskup Villegas vedie arcidiecézu, v ktorej bude Layog pôsobiť ako pomocný biskup a bude predsedať Komisii biblického apoštolátu.

Okrem iného sa vyjadril, že vysviacka pomocného biskupa je veľkým svedectvom nádeje a viery v časoch, „keď majú biskupi obavy, keď sú ohrozovaní a zatracovaní. Kto by chcel byť dnes biskupom? A predsa, biskupa Layoga si povolal sám Boh, aby sa stal nástupcom apoštolov a táto naša slávnosť je tiež dôkazom toho, že pekelné mocnosti Cirkev nepremôžu.

Vysviacka pomocného biskupa prebiehala uprostred série násilných vyhrážok, útokov a zabíjania duchovných, ktorým sú Filipíny stále vystavované. Ochota niektorých kňazov a biskupov hovoriť proti zneužívaniu ľudských práv v krajine ich priamo vystavuje na milosť a nemilosť organizovanému zločinu a prezidentovi Rodrigovi Dutertemu, ktorých kontroverzná politika v boji proti drogám viedla k ich obvineniu zo zavinenia smrti tisícok ľudí mimosúdnou cestou. V roku 2018 zabili ostreľovači troch kňazov: pátrov Marka Venturu, Marcelita Paeza a Richmonda Nilu. Arcibiskupovi Villegasovi a biskupovi Pablovi Davidovi z Kalookanu sa v posledných mesiacoch niekoľkokrát vyhrážali smrťou. Úrady ponúkli obom biskupom ochranu, oni ju však odmietli. „Vyhrážanie a útoky boli odjakživa súčasťou života Katolíckej cirkvi. Cirkev čelila prenasledovaniu v minulosti a čelí mu dodnes“, pripomenul biskup Layog.

„Prenasledovanie, akému čelí Cirkev na Filipínach, preskúša pevnosť jej základov. Je veľkou príležitosťou, ktorá nám umožňuje vytvoriť si dôvernejší vzťah s Bohom. Prijmime túto výzvu, pretože buduje mocnejšiu Cirkev a prehlbuje našu vieru. Vedie nás k vrúcnejším modlitbám, v ktorých prosíme Boha o pomoc tvárou v tvár mnohým problémom a nedostatkom v našej spoločnosti.“