timtebow12.png

Futbalový zadák Tim Tebow otvára nemocnicu na Filipínach, kde jeho mama odmietla potrat

1,334
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Tim Tebow, populárny zadák amerického futbalu, sa stal hviezdou pro-life hnutia, keď vyrozprával svoj príbeh o tom, ako jeho mama Pam odmietla potrat potom, čo jej lekári oznámili, že zabiť jej dieťa je jediný spôsob, ako jej zachrániť život. Pam bola vtedy spolu s manželom na misijnej ceste na Filipínach, kde ochorela na dyzentériu (úplavica). Tim uviedol, že ho matke opísali len ako „plodový nádor“ a „masu buniek“, ktorú treba odstrániť. Timova mama však potrat odvážne odmietla a spolu s dieťatkom zázračne prežila. V roku 2010 sa Tim a Pam spojili s Focus on the Family (Zaostrené na rodinu) a v Superbowl commercial zverejnili svoj príbeh. Sledovali ho milióny Američanov, čím veľmi pomohli aj všetkým pro-life skupinám. 

Tim Tebow, ktorý v súčasnosti podpísal zmluvu s Philadelphia Eagles, otvoril pred pár týždňami nemocnicu The Tebow CURE Hospital vo veľkom filipínskom meste Davao City. Postavila ju a prevádzkuje CURE International. Nemocnica sa špecializuje na liečbu detí s ortopedickými problémami. Do projektu sa zapojilo mnoho darcov, medziiným aj Sacred Harvest Foundation a Tim Tebow Foundation. Po slávnostnom ceremoniáli s prestrihnutím stužky si prítomní mohli prezrieť priestory. Na otvorení nemocnice sa zúčastnila rodina Tebowcov, starosta Davao City Rodrigo Duterte, prezident a výkonný riaditeľ CURE International Dale Brantner, spolu s predstaviteľmi Tim Tebow Foundation, Sacred Harvest Foundation a iní.

„Na tento deň sme sa tešili už veľmi dlho. Po rokoch modlitieb a tvrdej práce môžem s nadšením vyhlásiť, že Tebow CURE Hospital je oficiálne otvorená! Na tomto mieste sa budeme zo všetkých síl snažiť praktizovať Ježišovu lásku a poskytovať zdravotnú starostlivosť deťom a rodinám, ktoré ju naliehavo potrebujú“, vyhlásil riaditeľ Brantner.

Nemocnica poskytuje bezplatnú starostlivosť pre detských ortopedických pacientov  s častými diagnózami v tej oblasti, ako sú ľudovo nazývané ´nohy do X´, ´nohy do O´ a ´konská noha´ (deti s vbočenými nohami). Za nízke ceny poskytujú aj konzultácie a chirurgické zákroky pre dospelých, najmä v oblasti totálnych kĺbových náhrad, či artroskopie, ako aj liečbu problémov s chrbticou a športové poranenia.

„Sme nadšení, že sme takúto nemocnicu mohli otvoriť práve v Davao City a sme nesmierne vďační všetkým darcom a prispievateľom za silnú podporu; aj vďaka nim sa tento projekt mohol stať realitou. Deťom s telesným postihnutím poskytujeme chirurgické zákroky, ktoré im zmenia život. Veríme, že naša práca bude mať veľký význam.“, uviedol Leron Lehman, výkonný riaditeľ nemocnice.

V Tebow CURE Hospital sa nachádza aj ´herňa´ Timmy´s Playroom, v ktorej sa môžu detskí nemocniční pacienti dosýta pohrať medzi liečebnými procedúrami. Herňu ozdobila a vybavila príslušenstvom Tim Tebow Foundation, založená filipínskym rodákom Timom Tebowom. Je to už šiesta Timmyho herňa a zároveň prvá mimo územia USA. O projekte tejto nemocnice sa začalo hovoriť v roku 2009, stavebné práce na nej začali v roku 2012. Licenciu získala nemocnica v novembri 2014 a prvýkrát sa v nej operovalo v decembri 2014. Viac info na stránke cure.org/philippines.